Čtyři psí plemena, která už ve zverimexu nekoupíte

Hafani jsou nám lidem věrnými druhy už minimálně 14 tisíc let. Tehdy naši předkové v touze po chlupatém kámošovi začali s domestikací psů. Dříve – ještě pár desítek let zpátky – plnila zvířata především praktický účel (ne, nemluvíme o mazlení), využívala se např. k lovu či jako hlídači. Tohle jsou plemena, která už si rozhodně nekoupíte.

Dnešní „smetáci“ a „kabelkoví kundolízci“ tehdy tolik nefrčeli, a tak se křížením usilovalo o šlechtění psů s co možná nejlepšími atributy. Některá z těchto plemen přitom vyhynula a byla nahrazena jinými. Podívejme se na několik zajímavých příkladů.

Blue Paul teriér

Toto krásné plemeno Blue Paul teriér se vyskytovalo především ve Skotsku, název dostalo podle modravého nádechu srsti. Vypracovaná muskulatura a skvělé fyzické parametry zapříčinily, že se tito psi hojně používali např. k psím zápasům. Plemeno vyhynulo někdy na přelomu 18. a 19. století.

Vyhynulý Blue Paul Teriér

Vyhynulý Blue Paul Teriér

Cordobský bojový pes

Jak napovídá samotný název Cordbský bojový pes, pocházelo toto plemeno z jižní Ameriky. K jeho vyšlechtění došlo křížením mastifa, anglického buldoka a boxera. Majestátní psi byli většinou bílí, některé kusy však mohly mít zbarvení do světle hnědé nebo žíhání. Používali se především k lovu, v němž byli nedostižní, krom toho je majitelé někdy využívali také jako bojové psy. Toto plemeno vyhynulo ve 20. století, právě z něj byla vyšlechtěna argentinská doga (Dogo Argentino).

Cordoba-Fighting-Dog

Cordoba-Fighting-Dog

Kuri

Psi, kteří chudáci vypadali tak trochu jako nepovedený genetický experiment si příliš fanoušků nezískali. Kromě poměrně hrozivého vzezření také kvůli své špatné povaze. Za zvířecí druhy si je volily především maorské ženy. Tito psi byli chováni i kvůli kůži a na maso. Poslední zástupce plemene Kuri zemřel okolo roku 1860, budiž mu země lehká.

Extinct-Breeds-of-Dogs-Kuri

Extinct-Breeds-of-Dogs-Kuri

Talbot

Staroanglické plemeno Talbot bylo vyhlášené především na pozici loveckých psů. Talbot měl totiž luxusní čich a byl špičkovým stopařem. Jediným menším negativem byla jeho relativně nízká rychlost. Tyto psy do Anglie přivezl v roce 1066 samotný Wilém Dobyvatel, podle historiků byli používáni také na bojišti. Do propadliště dějin se plemeno poroučelo už někdy během 16. století.

TalbotHound-Extinct-Breeds-of-Dogs

TalbotHound-Extinct-Breeds-of-Dogs

Zdroj foto: Wonderlist.com

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 zajímavostí z doby americké prohibice

5 států, kde je lepší být chlapem