Čtyři fakt bizarní daně z minulosti! Budete se divit

Pokud bychom měli jmenovat jedno negativum spojené s příjmy a výplatou, bez váhání vyštěkneme, že jsou to daně, a právě ty jsou společně se smrtí v podstatě největšími životními jistotami. Jestli jste si ale mysleli, že se u nás daní snad všechno, šeredně se pletete. Po přečtení článku budete rádi, že žijeme v dnešní době a tyhle šílenosti se nás netýkají.

Podivné daně

Daň z moči (starověký Řím)

Starověcí Římané byli jedineční v celé řadě aspektů. Mimo jiné také obchodovali s močí, kterou pro vysoký obsah čpavku využívali především tamní koželuhové (používala se však i pro jiné účely, např. bělení zubů). Ti si před krámek postavili nádobu, do níž mohli kolemjdoucí vykonat (malou) potřebu. Ulicemi se díky tomu linul nepříjemný pach. Císař Vespasián vše vyřešil vskutku lišácky. Nádoby zakázal, na moč uvalil daň a milí koželuhové museli cenné fluidum vykupovat z veřejných záchodků.

Daň z oken (Anglie)

Jste-li častými návštěvníky Velké Británie (jmenovitě Anglie a Walesu), možná vás už napadlo čím to, že se tolik domů chlubí zazděnými okny, jestli to má nějaký účel. Nemá. Tedy dnes už nemá. Dříve se tak obyvatelé bránili placení daně z oken, kterou v roce 1696 s nadějí na doplnění státní pokladny po finančně vyčerpávajících válkách zavedl Vilém III. Oranžský. Majitelé domů s více než šesti okny na dani zaplatili dva šilinky, vlastníci staveb s více než devíti okny pak šilinky čtyři. Chudí obyvatelé to vyřešili po svém a přebytečná okna zazdili cihlami. Ani to zákonodárcům neotevřelo oči hned, daň přežila dlouhých 155 let.

Daň z bezdětnosti (Sovětský svaz)

Generální tajemník Komunistické strany a faktický vůdce Sovětského svazu v roce 1941 rozhodl o zavedení velmi pokrokové daně z bezdětnosti. Ta měla Rusy motivovat k zakládání rodin a množení se v rámci obecného blaha. Bezdětní muži mezi 25 až 50 lety a bezdětné vdané ženy od 20 do 45 lety tak státu v rámci této daně odváděli šest procent ze svého platu. Daň platila až do rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Daň z nelegálních drog (Tennessee, USA)

Zní vám to paradoxně? Nám také, ale američtí politici ve státě Tennessee měli jiný názor. Daň z nelegálních drog tam platila od roku 2005 do roku 2011, a berňák při jejím výběru sázel především na čestnost drogových dealerů (cha-chá!). Ti měli z každého prodaného gramu drogy (mariuhany, kokainu či cracku) odevzdat část výdělku finančnímu úřadu. Vzhledem k oboru podnikání tak mohli činit naprosto anonymně. Poté jim byl vydán doklad o zaplacení. Když pak dealera náhodou zatkli, mohl se tímto dokladem prokázat, v opačném případě nešel jen bručet, ještě navíc musel dorovnat nedoplatky na daních. V roce 2011 byl tomuhle bizáru konec, to když jej nejvyšší soud v Tennessee určil za protiústavní.

Napadají vás další podivné daně? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené zákony, které dodnes platí

5 států, kde je lepší být chlapem