Co s člověkem udělá 43 let na samotce

Američan Albert Woodfox strávil desítky let ve vězení v izolaci, teď bude nejspíš propuštěn. Jak se na něm podepsal dlouhý pobyt na samotce? Dokáže se vůbec vrátit do normálního života a začlenit se do společnosti?

Dopady pobytu na vězeňské samotce na fyzické i psychické zdraví člověka jsou dlouhá léta předmětem vzrušených diskuzí. Zatímco některé studie žádná negativa neodhalila, výrazně vyšší počet vědců má jasno: dopady mohou být katastrofální. Dá se tak konstatovat, že dlouhodobá izolace jedince od ostatních lidí zahrnuje reálné riziko vážného víceúrovňového poškození.

Pobyt na samotce je ve vězení často využíván jako kázeňský prostředek a alternativní forma trestu. Většina studií se shoduje na tom, že lidem na samotce chybí hlavně interakce a kontakt s ostatními. Být 23 hodin denně v úplné izolaci je zkrátka na hlavu a ty vzácné chvíle, kdy s vězni komunikují stráže (např. když jim donesou jídlo nebo je eskortují do sprch) lze těžko považovat za adekvátní kompenzaci sociální deprivace.

Samotka? To jsou deprese i zažívací problémy

Na základě nedostatečného sociálního stimulu vědci u vězňů na samotce vypozorovali celou řadu psychických změn a symptomů. Mezi ně patří například zloba, zatrpknutí, nárůst agresivity, enormní stres, znuděnost, ztráta smyslu pro realitu, sebevražedné sklony, zmatení, spánkové poruchy, depresivní stavy a halucinace. Je-li smyslem nápravných zařízení změnit člověka k lepšímu a připravit jej na opětovnou integraci do společnosti, tohle asi nebude to pravé ořechové.

Navíc se důsledky neomezují na problémy čistě psychického rázu. U vězňů na samotce se dostavují i fyziologické neduhy, jako např. chronické migrény, extrémní citlivost n světlo a hluk, svalové bolesti ztráta chuti k jídlu, zažívací problémy, enormní úbytky na váze nebo závratě.

Co Albert Woodfox?

Těžko říct, jaké (pokud vůbec) z těchto symptomů si ze svých 43 let pobytu na samotce odnáší náš vězeň. Albert Woodfox je aktuálně stále umístěn ve státním nápravném zařízení v americké Louisianě a o jeho propuštění rozhodne federální soud.

Muž byl původně odsouzen za ozbrojenou loupež v roce 1971, o rok později byl za podíl na vraždě jednoho z dozorců umístěn na samotku.

Co si o tom myslíte? Měly by se samotky zrušit? Měl by Woodfox být propuštěn? Byl jeho trest adekvátní?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na samotě u lesa vážně není nuda!

Když zemřou opravdoví samotáři…