Co napadne s prvním sněhem do prosincových kin?

Začátek prosince už provází duch Vánoc, stejně jako chladná zima a někde také sníh. Na co tak můžeme vyrazit v těchto chvílích za relaxujícím anebo rozpalujícím zážitkem do kina?

Aby nás však hned po prvním kino zážitku začátku Vánoc neskolil šok z nějakého dramatu, thrilleru nebo snad hororu, bylo by dobré začít na jistotu a to smíchem, který nám roztáhne plíce a připraví naši tepovou frekvenci i na vážnější a ne vždy šťastné dějové spády.

1. Vánoční kameňák

Po změně režiséra úspěšné série Kameňáků možná jeho pokračování ztratily na kvalitě humoru, kterým nás Zdeněk Troška obsypával jako dárky na Vánoce. Bonus má i přesto tenhle díl v tom, že František Brabec se rozhodl propojit sérii právě s Vánoci, které nabízejí celou řadu kameňákovských verzí a obdob svátečního humoru a vtipů. Vedle otřepaných frází, pokoušejících se navázat na Troškův úspěch, tak může v tomto svátečním speciálu mimo vánoční atmosféru zavát i nějaký ten osvědčený vtípek, který skutečně rozesměje a díky kterému může doopravdy i stát za to na film do kina zajít. Kterého Pepana by taky napadlo vybrat svojí ženě na Vánoce vkladní knížku – klasika.

Premiéra: 3. prosince 2015

2. Most špiónů

Historické drama Stevena Spielberga z období studené války mezi USA a SSSR, které vás v kině posadí na zadek a ten zarazí do židle v napětí, s jakým sledujete právníka Jamese Donovana (Tom Hanks), který je lapen mezi oběma světy. FBI totiž v roce 1957 zatkne na americké půdě sovětského špiona Rudolfa Abela (Mark Rylance), který zde řídil síť agentů a vynalézavým způsobem odesílal do Sovětského svazu důvěrné informace a politice znepřátelené země. Americká vláda osloví Donovana, aby ruského špióna zastupoval v soudním procesu, a on souhlasí. V průběhu soudního procesu se mezi obhájcem a obhajovaným vytvoří pouto vzájemného respektu a Donovan se rozhodne vyjednat Abelovi spravedlivý rozsudek v rozsahu čtyřicet pět let ve vězení.

Problém nastává, když je o tři roky později v sovětském svazu zajat a odsouzen americký pilot Francis Powers (Austin Stowell) a státům hrozí, že v důsledku mučení Powers vyzradí klíčové informace. Donovan je tedy vyslán do Berlína, aby vyjednal výměnu, a je varován, aby zde do ničeho jiného nezasahoval. Ve východním Berlíně je ale zatčen také americký student a Tom Hanks zastává spravedlnost pro všechny.

Premiéra: 3. prosince 2015

3. V srdci moře

Známému literárnímu dílu Hermana Melvilla, románu Bílá velryba, se v minulosti dostalo již několika filmových zpracování a my známe bílou velrybu především jako Moby Dicka. Tuto verzi pro nás tentokrát připravil Ron Howard a roli z boje neústupného prvního muže kapitána lodi bude hrát Chris Hemsworth, který se s Howardem zná už z Rivalů. Společně pro nás připraví epický námořní souboj, při kterém není mnohdy jisté, jestli Hemsworth jako Owen Chase loví obrovskou velrybu, nebo v téměř lidské pomstychtivosti ona jeho a celou posádku lodi. Námořníci jsou tak postaveni do situace, kdy bojují o vlastní přežití v krutém běsnění bouře mořských vln a neúprosných útoků velryby. Budou ze sebe muset vydat to nejlepší i nejhorší, čelit pochybení svých vlastních přesvědčení a nakonec budou stejně záviset na rozhodnutí kapitána a jeho prvního muže, který jde každý jinou cestou – jeden za záchranou a druhý za zkázou.

Předpremiéra: 3. prosince

Na který z těchto filmů půjdete do kina vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší filmové propadáky tohoto roku

Šermířské souboje ve filmech. Tyhle stály za to!