Clade-X: imitace globální pandemie dopadla dobře. Smrtící virus zabil jen 50 milionů lidí. Je to cvičení nebo příprava?

Smrtící virus, globální pandemie. Miliony mrtvých, omezená kapacita pro vývoj vakcíny. Teroristé, uprchlíci, hrozící válka. To vše a mnohem víc nabídlo panelové cvičení, nazvané Clade-X, které proběhlo loni ve Washingtonu. Jaké jsou závěry a máme mít obavy?

Clade-X: smrtící virus zabil jen 50 milionů lidí. Je to cvičení nebo příprava?

Tam i tady znamená všude

Svět se mění, stává se více propojeným. To, co se odehrává na jednom jeho konci, může mít dalekosáhlé dopady na druhém. Je tedy třeba zasahovat do dějů, které se nás zatím přímo netýkají? Jaké to může mít následky? Zhruba tak lze postihnout hlavní motivy cvičení Clade-X, organizovaného Centrem zdravotní bezpečnosti a lékařského institutu Johna Hopkinse. Tradičně se k němu přidala i americká Rada národní bezpečnosti. Z detailů a průběhu téhle jednodenní akce přitom docela mrazí. Kulisy téhle „deskové hry“ byly totiž velmi povědomé. Až si jeden si říká, na kolik to bylo jen cvičení a na kolik příprava na reálné ohrožení.

Když hlavouni hrají deskovku

Cvičení Clade-X si můžete představit jako poměrně nudnou deskovku, diskuzní LARP nebo partičku Dračího doupěte. Desítka hlavounů z armády, vlády a zdravotnictví si tu v roli hráčů zkouší reakce na jednotlivé podněty. Každá akce, rozhodnutí, vyvolává reakci, jeden krok navazuje na druhý. Chytré počítače za jejich zády propočítávají scénáře a modely na základě jejich postupu. Clade-X je originální v tom, že se odehrává v reálném světě, v přítomnosti. Hraje se o všechno. A to je docela maso. Protože z reakcí hlavounů lze vyčíst, jak by se chovali, kdyby o něco opravdu šlo. Což ne vždy diváky potěší.

Clade-X: smrtící virus zabil jen 50 milionů lidí. Je to cvičení nebo příprava?

zdroj: centerforhealthsecurity.org

Epicentrum: Frankfurt

Začátek? Letiště ve Frankfurtu, 300 nakažených, 60 mrtvých. A souběžně, pár nakažených uprchlíků z politicky rozbouřené Venezuely. Původce smrtícího onemocnění? Zatím neznámý virus, který se velmi rychle šíří. Třeba na dost neočekávaném místě, mezi americkými vojáky v Afghánistánu. Takže to vypadá nejspíš jako nějaká biologická zbraň, použitá teroristy. Současně je teď třeba řešit situaci s nakaženými, pátrat po původu nemoci, zabránit dalšímu šíření. Ne každý tomu ale chce rozumět.

Nemoc se šíří. Kolik je možných scénářů?

Jenže jak chcete prosadit karanténu v zemi, která s vámi zrovna nespolupracuje? Němci si do úplného zákazu civilních letů moc mluvit nenechají. A Venezuela? Ta o Američanech nechce ani slyšet. Jenže když se tu nic nestane, brzy se nakazí celá Jižní Amerika. Zkusíte na ně vojenskou intervenci? Mimochodem, v Jemenu se objevují další nakažení a místo pomoci je místní milice likvidují. Zasáhnete nebo se bude jen z bezpečí dívat? Jaké jsou vlastně rezervy týmů mediků: dokáží se postarat o Američany ve Státech, nebo mají kapacity na pomoc v zahraničí?

Vakcína jen pro nás nebo pro všechny?

V USA se objevují tři epicentra, na místních univerzitách. Teroristická linka je potvrzená, kmen geneticky upraveného viru je izolován. Nemocných ale vytrvale přibývá, zasahuje Národní garda, FBI pátrá po teroristech. Nalézt vakcínu nebylo zase tak složité, ale horší je to s její výrobou. Kultivace chce čas. A budete pak dodávat raději do USA, nebo do zemí, které na výrobu vakcíny nemají kapacity? Mimochodem, co když za teroristy stojí nějaká cizí vláda – a tím, že jim poskytnete vakcínu, jim současně dáte i recept na vyvinutí odolnější verze Clade-X? Nenecháme si ji radši pro sebe?

Miliony jsou lepší než miliardy

K přemýšlení je toho spousta. Za jak dlouho můžete proočkovat 80 % populace? A co odpůrci očkování, budete je nahánět jako škodnou? Řeči o osobních nebo občanských svobodách jsou fajn, ale když jde do tuhého… a každý nenaočkovaný je potenciální přenašeč? Etika a morálka nebo právo silnějšího? Máme na to násilně očkovat i v zahraničí?

Loňské cvičení Clade-X dopadlo „dobře“. V rámci jednoho nasimulovaného roku zemřelo 0,5-2 miliony Američanů a dalších 50 milionů lidí na celém světě. Neštěstí pandemie se ale víceméně podařilo zažehnat. Na to, že mohly umírat miliardy, je to slušný výsledek. Cynickou otázkou zůstává, na kolik tohle bylo cvičení, a na kolik opravdová příprava na blízkou budoucnost.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co to bublá pod Nord Streamem? Rusko a Německo vzpomíná na minulost pohřbenou pod hladinou

Peklo na Instagramu: prodej kostí, propagace terorismu a děti na zakázku. Co se skrývá pod nánosem globálního balastu