Tipy na čištění auta: 7 kroků, jak vyčistit interiér jako profesionál

Není nic příjemnějšího, než když si sednete do auta, které je krásně čistě, a ještě líp voní. Nicméně, pořádek v autě se udržuje docela těžko, obzvláště, pokud máte malé děti nebo v autě volně řečeno žijete.

čištění auta

Špína a nečistoty postupem času způsobí, že povrchy v interiéru již nevypadají nově a jsou zašlé. Jak tedy na pořádné čištění auta v sedmi jednoduchých krocích?

Zbavte se odpadků

Než se pustíte do vysávaní a vytřepávání koberečků, je potřeba povyhazovat veškeré odpadky a nepotřebné věci. Jednoduše si vezměte tašku a kousek po kousku ho projděte, zbavte se všeho, co v autě nepotřebujete. Samozřejmostí je také vyklizení kufru!

Ventilace

Abyste dosáhli příjemné vůně v autě, nestačí jen koupit voňavý stromeček. Je potřeba pořádně vyčistit ventilační systém od prachu.

  1. Zavřete všechny ventilační otvory a zapněte motor.
  2. Ventilaci nastavte na nejvyšší intenzitu.
  3. Postupně otvírejte všechny ventilační otvory.

Takto se zbavíte veškerého prachu, který je uložený v útrobách ventilace.

Náš tip: Pro čištění plastových částí ventilační mřížky použijte plochý šroubovák obalený čisticím hadříkem.

Přístrojová deska

Na přístrojové desce se často usazují všechny nečistoty, a také zde můžete vidět otisky prstů, což působí zanedbaným a zašlým dojmem. Nemusíte hned kvůli čištění auta kupovat drahé přípravky na palubní desky, jednoduše použijte mýdlovou vodu. Raději se vyvarujte čisticích prostředků na domácnost, jelikož by mohly materiál palubní desky poškodit.

Dejte si pozor na různé spínače, obzvláště u aut v elektrice je nutné, aby se moc nenamočily. Zároveň tenký plast je náchylný k poškrábání, proto buďte při čištění opatrní. Vždy pracujte odshora dolů, abyste eliminovali poletující prach.

Místa dotyku

Nejvíce jsou ke znečištění náchylná místa, kterých se dotýkáte. Jedná se o volant, řadicí páku, tlačítka na palubní desce, dotykovou obrazovku, držák na nápoje a další. Na ty použijte vlhký hadřík a jemný čisticí prostředek. Vždy používejte hadřík z mikrovlákna, jelikož papírové utěrky udržují ve svých vláknech nečistoty, které by vám mohly interiér poškrábat. Čisticí prostředek vždy stříkejte na hadřík, ne na přístrojovou desku.

Náš tip: Nepoužívejte čisticí přípravky na volant či na pedály, jelikož by mohlo dojít ke klouzání. Zde použijte jenom vodu.

Okna

Když jedete na myčku, tak jsou samozřejmě vaše okna umytá. Ale je stejně tak důležité udržovat okna čistá i zevnitř auta. Bez toho se tedy proces čištění auta neobejde. Prach, otisky prstů a šmouhy mohou snižovat viditelnost a vést k nebezpečné jízdě z důvodu oslňování. Okna vždy čistěte až po palubní desce, jelikož nečistoty z ní se při čištění mohou usadit na oknech.

Sedadla a dveře

Sedadla jsou samozřejmě vystavená vysoké míře opotřebení, takže se na nich koncentruje spousta nečistot a skvrn. Na ně vezměte kartáč a čisticí přípravek na čalounění, který zároveň odstraní nežádoucí pachy. Pokud máte koženou sedačku, použijte samozřejmě speciální přípravky na kůži, a následně ošetřete ochranným krémem.

čištění auta
Vůz bude dělat parádu jen když se o něj budete starat. (foto: 123RF)

Koberce

Jakmile se zbavíte všech těchto nečistot, je načase se vrhnout na koberečky. Zajeďte si na čerpací stanici, nebo použijte přenosný ruční vysavač s nástavci. Koberečky nedrhněte, můžete tak při čištění auta poškodit jejich vlákna. Nezapomeňte také na vyčištění vložky či koberce v kufru.

Nepodceňujte čištění interiéru auta. Bakterie nevidíte, ale věřte, že je jich vaše auto doslova plné. Správná a pravidelná péče jejich výskyt eliminuje, a vy se budete ve vašem autě cítit skvěle. I sebelepší auto navíc nevzbudí skvělý dojem, jestliže se o jeho interiér nestaráte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se na jaře postarat o své auto?

Představujeme nejdražší motorky světa. Na jejich pořízení si připravte velký balík