Češi na Dakaru: 17 želízek v ohni

Je to bezkonkurenčně nejnáročnější motoristický závod na světě. Doprovází ho vyčerpání, nejtěžší zkouška techniky a nezřídka končí pro závodníky smrtí. To vše k Dakaru zkrátka patří. Letos se vydalo pokořit Dakar 17 posádek!

BARTH Racing

Spoustu želízek v ohni má závodní tým BARTH Racing, který vznikl spojením party pohodových nadšenců do motorsportu. Letošní premiéru si odbývá Rudolf Lhotský, který jede na motocyklu KTM. Mladík ze Šternberka jezdí na motorkách od malička, na FIM mistrovství Evropy dojel v roce 2013 po závodech v Itálii, Rumunsku, Maďarsku a Portugalsku na celkovém 2. místě.

Naproti tomu David Pabiška jede Dakar už podeváté. Trať už by tak nejspíš projel i se zavázanýma očima. Co je naprosto unikátní, vždy rallye úspěšně dokončil! David Pabiška získal mimo jiné ocenění Světová cena FAIR PLAY UNESCO za záchranu života 2000.

Josef Macháček je českou legendou Dakaru. Vždyť 5x vyhrál v kategorii čtyřkolek a to se počítá! Je historicky nejúspěšnější čtyřkolkář v kategorii Experimental v dálkových maratónských rally a jako jediný na světě získal 4 vítězství bez jediné penalizace. Letos závodí komfortně v bugině. No, sakra, vždyť je mu 58 let!

Ondřej Klymčiw

V loňském roce jel Dakar poprvé a hned se umístil na 20. místě, v kategorii Nováček pak dokonce na 2. místě, což je luxus! Letos má na své Husqvarně ještě vyšší ambice. Je třeba brát v potaz, že jede jako Amatér.

Martin Prokop – Jan Tománek

Tuhle dvojici jmen možná znáte, pokud sledujete WRC. To jsou ti šílenci, co to mažou lesní cestou 200 km/h a skáčou horizonty tak daleko, co Honza Železný hodí oštěpem! Přestože takový Dakar pro ně musí vypadat jako nudná jízda po dálnici, není tomu tak. Jedou pick-upem Toyota Hilux.

Aleš Loprais

Aleš Loprais kráčí ve stopách svého strýce Karla Lopraise, šestinásobného vítěze Dakaru. Do závodní Tatry se Aleš poprvé posadil v sedmi letech, krátce předtím než si jeho strýc Karel v roce 1986 odbyl svou dakarskou premiéru. „Přál jsem si jet s ním. Další roky jsem se utvrzoval, že se mi sen jednou splní. Mezitím se strýc stal legendou.“

Pro Aleše jde už o 10. závod na Dakaru. Už nesedlá legendární Tatru, vsadil na techniku Iveco. A jeho krédo? Nezávodím, abych skončil druhý.

Martin Kolomý

Tatra by samozřejmě na Dakaru nemohla chybět. V kategorii kamionů ji najdeme hned 3x. Posedmé startuje Martin Kolomý. Letos má dobře nakročeno, ve třetí etapě porazil všechny své soupeře – stylem start – cíl, to se jen tak nevidí. Určite si prohlédněte následující video, Martin má skvělé záběry!

Kdo dál bude hájit české barvy na Dakaru? Na motocyklech KTM to bude Milan Enge a Jan Veselý. Na vůz Hummer sází Miroslav Zapletal a Tomáš Ouředníček, na Toyotu pro změnu Peter Jerie. Je to Čech, ačkoliv dlouhodobě bydlí v Austrálii. Na buginu sází Dušan Randýsek. Barvy Tatry dále reprezentuje Tomáš Vrátný a Jaroslav Valtr. Uvidíme, jak se bude dařit Martinu Macíkovi, teprve 26letému pilotovi na Liazu. Jeho cíl pro premiéru: Hlavně dojet do cíle. Robert Randýsek jede na MANu jako extra závodník, ale netají se tím, že cílem je hlavně rychlý asistence pro Miroslava Zapletala.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dakar 2015 je minulostí. Klymčiw slaví top 20

Smrt na Dakaru. Rallye má další oběť!