Dakar 2015 je minulosté. Klymčiw slaví TOP 20!

Čtyřiatřicátý ročník legendárního podniku je minulostí. Loprais čtvrtý, Klymčiw dvacátý. Jak závod dopadl celkově? Přinášíme vám souhrnné informace.

Motocykly

Poprvé v kariéře dokázal vítězství obhájit Španěl Marc Coma. Po vítězstvích v letech 2006, 2009, 2011 a 2014 si na své konto připsal již pátý triumf na nejtěžší rallye světa. Zvítězil o necelých 17 minut před Pauko Goncalvesem z Portugalska. Z českých závodníků si nejlépe vedl debutant a celkově dvacátý v cíli, Ondřej Klymčiw na stroji KTM. O 4 příčky za Klymčiwem skončil David Pabiška, také na motorce KTM. Pabiškův stájový kolega Milan Engel dokončil závod na celkově 30. příčce. Do první čtyřicítky se vešel také Jan Veselý na 39. místě celkové klasifikace.

Kamióny

Plán na stíhací jízdu za pódiovým umístěním zhatil Aleši Lopraisovi páteční defekt. Dokončil tak letošní Dakar na celkově 4. místě. Umístěním v první desítce celkového pořadí se může chlubit také Martin Kolomý na 7. příčce. Tomáš Vrátný dovezl do cíle místo čtrnácté. Celkovým vítězem se stal Rus Airat Mardějev před krajany Eduardem Nikolajevem a Andrejem Karginovem. Tovární tým KAMAZ tak obsadil kompletní stupně vítězů v kategorii kamionů.

Automobily

Podruhé v kariéře (poprvé 2011) se z celkového vítězství v kategorii automobilů raduje tovární pilot automobilky Mini, Nasser Al Attiyah z Kataru. Druhou příčku obsadil se ztrátou přes půl hodiny Jihoafričan Giniel de Villiers. České posádky v této kategorii nestartovaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dakar jde do finiše.

Smrt na Dakaru. Dakar si vybral další oběť.