Cenzura na sociálních sítích? Statisíce účtů jsou odstaveny každý den

Pravda je dost relativní pojem. Pokud jste u moci, máte ji vy. A pak nejspíš máte i prostředky k tomu, aby vaši jedinou pravdu kontrolovaly i sociální sítě.

cenzura na sociálních sítích

Debatu o tom, komu vlastně přináleží území Kašmíru, vedou Indie a Pákistán nejméně od roku 1949. A vypomáhají si při tom kameny, kulomety i tanky, což je od dvou jaderných velmocí vlastně ještě šetrné. Pokud by vás třeba zajímal osobní názor na sebeurčení těch, kteří ve sporném regionu žijí, na Twitteru se jej nedočtete.

Neblokuje ho tu jen tradičně diktátorský Pákistán, ale překvapivě také „demokratická“ Indie, která tu nechala zablokovat 2 miliony uživatelských účtů. To by tak hrálo, aby se místní vyjadřovali k vlastní národní politice… A tím téma „cenzura na sociálních sítích“ ještě není u konce.

Jen dobré zprávy

8 milionů účtů sítě Snapchat se ocitlo ve vzduchoprázdnu cenzury poté, co aristokracie Saudské Arábie vyhlásila válku zpravodajskému kanálu Al-Jazeera. Tato blízkovýchodní variace na televizi Nova tu totiž kladla spoustu nepříjemných otázek (takže se vlastně moc jako TV Nova nechovala?), a její novinky z domova informovaly o korupčních skandálech.

Provozovatelé aplikace řekli, že pro dobré mezinárodní vztahy bude lepší odstavit účet zpravodajské stanici, než uživatelům. Takže se místní nepozitivní informace už ze sítě nedozví. Cenzura vlastně není takové zlo, ne?

roce 2019 dospěla Venezuela do kritického bodu, ke kterému směřovala prakticky po celou dobu vládnutí prezidentů Madury a Chávéze. Totální inflace, 94 % obyvatel žijících pod hranicí bídy. To známe ze zpráv, stejně jako záběry z násilných střetů v ulicích. Ne všichni si tehdy mysleli, že na vině je momentální vláda.

Svět se o tom ale neměl jak dozvědět, protože Twitter odstavil účty 2000 nejvýznamnějších představitelů a podporovatelů režimu. Slyšet jsme tak vždy mohli jen jednu jedinou správnou verzi toho, co a proč se vlastně ve Venezuele děje. A to není hezké.

Zablokovat uživatelský účet prezidenta je proti tomu už jen legrace, ne? Přesto odstavení vcelku zábavného amerického prezidenta Trumpa od sociálních sítí zabolelo. Místo toho, aby se mohl dál sám veřejně znemožňovat, ukočíroval Twitter situaci tím, že jej umlčel. A to má s demokracií, tedy i právem na vyjadřování hloupých názorů, pramálo společného.

Utlumení sítě Parler je pak jen pokračováním toho, jak se z USA, někdejší Země Svobody, stává trochu jiná Čína. Ta už ale v cenzuře chodit umí.

Homosexuálové? Ti přeci neexistují

Ve stínu Hradčan máme tendence zapomínat, že Čína není jen trhem s potenciální miliardou odběratelů čehokoliv (je to blud, Čína je výrobou soběstačná), ale v současnosti také největší prosperující komunistickou diktaturou světa. Takže by nás nemělo překvapit, že i všemocný Google tu hraje podle vládních pravidel.

Jak poznáte, že jste na čínském TikToku? To je prosté: zkuste si najít cokoliv o Náměstí Nebeského klidu, hnutí Falun Gong nebo Tibetu, Ujgurech, a uvidíte – že nic neuvidíte. Čína je na tyhle témata háklivá.

V poslední době navíc ostře cenzuruje i témata, spojená s jino-sexualitou. Cokoliv, připomínající projevy homosexuality, od muziky po módu, se tu dlouho neohřeje. Jako by to ani neexistovalo. S potíráním jinosexuálů mají zkušenosti i v sousedním Polsku. A vypadá to, že se v téhle debatě  – o svobodných matkách, LGBT nebo právu na potrat – budou ještě chvilku plácat.

Prekérka spočívá v tom, že sociální sítě dost svéhlavě blokují účty a příspěvky těch, kteří se nevyjadřují tak, jak si to přeje Západ. Poláci mají, podobně jako Češi, s cenzurou dost osobní zkušenosti. Východní školu, chcete-li. Poznají, když jim někdo chce patentovat jedinou povolenou pravdu. Takže je to dost vytáčí.

Jak se to má s pučem v Barmě? Co se děje ve Vietnamu při potlačování nepokojů? A co přesně se teď odehrává v Hongkongu nebo Rusku? Na sociálních sítích pravdu nehledejte, protože ty cíleně blokují takový kritický obsah, a ideálně ještě hlásí „porušení uživatelských práv“ místním policejním složkám. Ze svobodného přístupu a sdílení informací tak toho dnes moc nezbývá, a sociální sítě, které měly spojovat svět, jej spíše zavírají do malých cenzurovaných bublin.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sociální sítě jako zhouba naší generace? Jakou cenu za ně vlastně platíme?

Instagram se opět mění. Aplikace uživatelům umožní přímý nákup nabízeného zboží. Sociální sítě nejsou zadarmo, ale musí vydělávat!