Býváte častěji nemocní? Ubývá vám testosteron! Proč se to děje a co s tím dělat?

Máte pocit, že jste více náchylní k onemocnění, nebo že se symptomy nachlazení a chřipek zhoršují souběžně s tím, jak stárnete? Ne, nemusí to být jen pocit. Pravděpodobně jste se stali obětí jednoho velkého přírodního komplotu. Něco s tím udělejte, dokud je čas!

nemoc a testosteron

Před dvěma týdny jste prodělali angínu a právě teď na vás leze chřipka? Jak je možné, že tak často marodíte? Možná vám to bude připadat zcestné, ale skoro určitě vám začala klesat hladina testosteronu. Testosteron je přitom považován za nejdůležitější mužský hormon, který se tvoří se ve varlatech, konkrétně díky takzvaným Leydigovým buňkám. O tom, že má vliv na potenci, se pochopitelně ví, jenže on – ten prevít – ovlivňuje i celkové zdraví a obranyschopnost organismu!

Další posmrkaný kapesník a horečka

Pokud tedy v poslední skloňujete slova jako bacil, vir, rýma nebo kašel ve všech pádech a zároveň se potýkáte ještě s dalšími doprovodnými nešvary typu malý zájem o sex, deprese, únava či problémy s koncentrací, věc je jasná. Potřebujete testosteronové doplňky, které zlepší vaši energetickou hladinu, pohlavní styk, náladu a v neposlední řadě i odolnost vůči bakteriálním atakům zvenčí. Právě ta, řečeno dost upřímně, není zrovna valná – bohužel od přírody.

Co je horší? Sok, nebo chřipka?

Testosteron obecně je totiž dobrý sluha, ale s nadsázkou řečeno i zlý pán. Imunitní systém mužů je právě kvůli němu oslaben již odpradávna, což dokonce potvrdila kanadská studie v čele s profesorem medicíny Kylem Sue z univerzity v Newfoundlandu. Právě on hlásá, že našel důkaz o tom, že v porovnání se ženami dospělí muži mají vyšší riziko hospitalizace a častěji umírají na obyčejnou chřipku.

Všichni, komu v organismu koluje testosteron, jsou náchylnější ke komplikacím a mortalitě vůči akutním respiračním onemocněním. Proto si profesor Kyle Sue stojí za tím, že testosteron potlačuje imunitní systém, zatímco ženský hormon imunitu naopak posiluje. Suma sumárum, zmíněný hormon tedy v imunitní odpovědi obecně moc nepomáhá, a když je ho navíc méně než málo, je to o to horší. Co se s tím dá dělat?

Jak zvýšit svoji životní úroveň?

V kombinaci se správným cvičením a dietou se můžete vrátit zpátky na trať, být méně náchylní k únavě, nemocem a dalším zdravotním problémům. Vyšší hladina testosteronu zároveň zlepší vaši mentální kondici, sebevědomí i soustředěnost. Poraďte se s odborníkem o možnostech, které vám sednou. K dispozici jsou tělíska, injekce, nosní gely, vitaminy, doplňky stravy. Nebo se spolehněte čistě jen na sebe.

Ke strojům, prosím!

Cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit mnoha chorobám způsobeným životním stylem. Je zajímavé, že také může zvýšit váš testosteron. Studie potvrzují, že lidé, kteří cvičí pravidelně, mají vyšší hladiny testosteronu. Odporový trénink, jako je například vzpírání, je nejlepším typem cvičení na podporu testosteronu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Interní výcvik s vysokou intenzitou (HIIT) však může být také velmi účinný.

A zase ten spánek…

Doplníte-li to všechno užíváním kofeinu a monohydrátu kreatinu, máte téměř vyhráno. A co si v rámci honby za testosteronem dát na talíř? Bílkoviny, tuky a sacharidy. Věnujte pozornost dlouhodobému příjmu kalorií a dietní strategii. (Konstantní diety nebo přejídání mohou hladinu testosteronu naopak narušit.)

V neposlední řadě minimalizujte stres a hladinu kortizolu a zaměřte se na dobrý spánek. Také se vystavujte slunci, co to půjde. Vitamin D totiž působí jako přirozený posilovač mužského hormonu, na což poukazuje jistá roční studie, díky níž se zjistilo, že doplnění přibližně 3 000 IU vitaminu D3 denně zvyšuje hladinu testosteronu o přibližně 25 %.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Průměrný muž utratí více než průměrná žena! Zejména v eshopech a na dovolené. Jak to?

Čtyři věci, bez kterých se v dnešní době muž neobejde, aby uspěl. Nejen u žen!