Bolest kloubů může signalizovat mnohem vážnější zdravotní problém

Nepříjemné pocity při každém kroku. Časté zastávky při delší chůzi. Praskající nebo jinak se ozývající klouby. Zná to pravděpodobně každý z nás. Zatímco někdy bolesti kloubů přisuzujeme našemu věku, jindy přílišnému sportování. Nezřídka se však stává, že se jedná o signál ukazující na vážnější zdravotní problém nebo onemocnění. Co konkrétně způsobuje bolest kloubů, respektive na co nás mají nepříjemné pocity upozornit?

kloubů

Jak začne tělo zlobit, je to vždy nepříjemné. Dokud nepříjemnosti nenaberou větší síly, obvykle si takových ”detailů” ani moc nevšímáme. Jakmile se začneme potýkat s nejrůznějšími omezeními, konečně začneme hledat, kde je problém. Bolest kloubů, praskání kloubů, nepříjemné pocity, to jsou poměrně časté neduhy, ale přesto si zaslouží naši pozornost.

Revmatoidní artritida postihuje i mladé

Zánětlivá autoimunitní choroba, přesně to je revmatoidní artritida, která postihuje právě naše klouby. Jelikož se jedná o vysoce rizikové onemocnění, jež může vést až k trvalé invaliditě, měli bychom být před prvotními příznaky skutečně na pozoru. A to ostatně i proto, že se nejedná o nemoc postihující třeba jen nějakou konkrétní skupinu lidí. Trápit může jak dvacetiletého jedince, tak padesátiletého člověka. A nezáleží ani na pohlaví, tato nemoc se nevyhýbá ani mužům, ani ženám. 

Pokud máte podezření, že se jedná o váš případ, všímejte si dalších příznaků, nejen bolestivých kloubů. Jestliže se vyskytují také otoky kloubů, jejich celková ztuhlost, únava a celkové vyčerpání nebo dokonce horečka, je načase zamířit ke svému lékaři na pořádné vyšetření.

bolest
Celkové ztuhlost a únava patří mezi znaky artritidy. (foto: depositphotos)

Artróza jako nemoc sportovců 

Samozřejmě nejen sportovci, ale také lidé příliš zatěžující své klouby a chrupavky (například v zaměstnání) mohou trpět artrózou. Další onemocnění na seznamu, mezi jehož typické příznaky patří právě zvýšená bolestivost kloubů. Jelikož artróza vede až k postupné degeneraci chrupavky právě z důsledku nadměrného opotřebení nebo přetěžování kloubů, opět bychom měli být před typickými příznaky na pozoru.

Nemoc se dále projevuje pohybovou ztuhlostí, otoky, celkovou deformací kloubů i kulháním. Symptomy sledujte hlavně u velkých kloubů, které bývají postiženy nejvíce, čili u ramen nebo kolenou.

Bechtěrevova nemoc na celý život

Stále častěji diagnostikují lékaři takzvanou Bechtěrevovu nemoc. Nejedná se opět o nic příjemného, celkově se projevuje ztuhlostí v dolní oblasti páteře čili nepociťujete ji jen tak, že vás začnou bolet klouby. K těmto pocitům se přidává i plicní fibróza, záněty oční duhovky, bolesti na hrudníku. Na kloubech, případně na páteřních obratlích se však onemocnění začíná projevovat nejčastěji.

Bohužel ale mluvíme o nevyléčitelné nemoci. Její léčba je však potřebná, dochází alespoň k výraznému tlumení projevů, které mohou být velmi, velmi nepříjemné. Celkově se zpomaluje ono tuhnutí páteře, a to především díky předepsaným medikamentům nebo koupelím či zdravotní gymnastice.

Burzitida aneb když vás „buzerují” nejen klouby

Náš seznam onemocnění, na které bolesti kloubů upozorňují, uzavřeme takzvanou burzitidou čili nemocí, při které máte pocit, jako kdyby vás „buzerovaly” prakticky všechny části vašeho těla (ale klouby především). Mezi vůbec hlavní příčiny vzniku tohoto onemocnění patří opakovaná zranění nebo špatné protahování těla, proto pacienty bývají nezřídka kdy sportovci.

koleno
Burzitidou častěji trpí sportovci, ale nevyhýbá se ani ostatním. (foto: depositphotos)

Nejčastěji se onemocnění začíná ozývat bolestí v ramenou, na loktech, také v kolenou a bolestí kyčlí. Vedle nepříjemných pocitů do hry vstupuje i silná bolest, celková ztuhlost těla, otoky i zarudnutí, případně ztráta pohyblivosti. Aby se předcházelo poslednímu zmíněnému symptomu, je nutné naordinovat si nejen návštěvu lékaře, ale i základní odpočinek ve společnosti studených obkladů.

V případě pokročilejšího stádia nemoci se doporučují i hodiny fyzioterapie nebo se bolesti řeší aplikací kortikosteroidů do zanícené burzy. Jen opravdu výjimečně dochází k odstranění váčků, které bolesti kloubů způsobují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nemoci si nevybírají, ale jsou lidé, kteří už roky nebyli u doktora

Problémy s klouby? Na pomoc přichází ověřená kyselina hyaluronová