Nejoblíbenější bojová umění z celého světa

Chcete se stát odborníkem na bojová umění nebo vás prostě jen nebaví golf či šachy a rádi byste vyzkoušeli něco akčnějšího? Právě pro vás jsme připravili přehled zajímavých bojových umění, která jsou oblíbená po celém světě a naučit se je může opravdu každý.

bojová umění

Motivace, proč začít s bojovým uměním, může mít hned několik podob. Buď hledáte nový sport, který by vás bavil (a zároveň byste díky němu mohli zdokonalit svou fyzičku, vyrýsovat muskulaturu) nebo chcete zvládnout sebeobranu, případně vás zkrátka lákají nové výzvy. Dalším důvodem může být ten, že patříte k fanouškům akčních filmů, kteří vyrůstali na napínavých scénách, ve kterých hlavní hrdina několika chvaty hravě zpacifikoval protivníka a vždycky jste toužili umět to samé. Ať už je váš důvod zájmu o bojová umění jakýkoli, nejprve je důležité se seznámit s různými styly boje. 

Co jsou bojová umění?

Zjednodušeně řečeno jde o bojové dovednosti nebo sport. Mnoho bojových umění má původ v Asii, ale jak se postupem času znalosti o bojových uměních šířily, začaly vznikat i nové formy tohoto sportu v různých částech světa. Ačkoliv se mnohá bojová umění mohou zdát netrénovanému oku stejná, ti, kteří tréninku zasvětili značnou část života, dobře poznají rozdíl mezi jednotlivými druhy. Na světě existuje asi 180 různých druhů bojových umění, která zahrnují tisíce stylů, technik i forem. 

Proč se pustit do bojového umění?

Každé bojové umění nabízí něco jiného, takže je nelze stavět jedno proti druhému. Bojová umění jsou sportem s rozmanitou tváří, pozoruhodnou historií a tradicí. Je samozřejmé, že umět se bránit, je velmi důležitá dovednost, zvláště pak v dnešní době. Trénink spojený s učením bojových umění má ale mnohem více výhod, než jen získat schopnost nakopat někomu zadnici, když je potřeba. Představují zábavný způsob, jak vybít přebytečnou energii a nabrat svalovou hmotu, ale také jak se naučit trpělivosti a rozvaze.

Doma nebo s trenérem?

Ano, bojová umění se můžete naučit i doma. Na internetu je spousta bezplatných instruktážních videí se snadno naučitelnými technikami pro začátečníky. Můžete se také přihlásit k odběru online kurzů, díky kterým dostáváte pokyny od trenérů.

Pokud však máte v úmyslu studovat bojová umění vážně, je vhodné absolvovat osobní trénink s kvalifikovaným trenérem. Naučit se ty nejpokročilejší techniky ve vlastní režii je náročné a navíc bude téměř nemožné zdokonalit svůj styl, pokud odborník neopraví vaše chyby. Také je tu výhoda sparing partnerů. Dříve či později budete potřebovat trénovaného partnera, se kterým byste mohli bezpečně cvičit určité bojové styly. A najít takového, se kterým budete cvičit doma, může být docela těžké. Učením doma si ale můžete vybudovat dobrý základ v bojových uměních, pokud budete trénovat pravidelně.

box
Doma, nebo s trenérem? Můžete si vybrat. Dá se kombinovat obojí. (foto: 123RF)

Při domácím cvičení byste měli zahrnout tréninky na budování své síly a vytrvalosti, které jsou nezbytné pro cvičení bojových umění.

Jaké bojové umění si vybrat?

Asijská bojová umění

Asijská bojová umění patří obecně k těm nejpopulárnějším a nejrozšířenějším. Právě bojové styly s původem v Asii tvoří i velký základ všech ostatních bojových umění.

K jedněm z nejstarších patří japonské bojové umění Judo, které je stejně jako Aikido a Karate zaměřeno především na sebeobranu. Dalším z populárních je bojové umění Kung-Fu, které má kořeny ve staré Číně a je často mylně považováno za jeden druh cvičení. Kung-Fu má však mnoho stylů a mezi ně patří například Tai-Chi. To je oblíbené nejen pro účel zdokonalení obrany, ale také jako forma fyzického cvičení a meditace. V Číně má svou historii také Shaolin Kung-Fu. Mezi jeho hlavní techniky patří kopání, údery, chytání a zápas. Základními dovednostmi, které studenti při výcviku získávají, jsou rovnováha, flexibilita a vytrvalost, přičemž bojové styly zahrnují jak boj se zbraněmi, tak s holýma rukama.

Hledáte-li bojové umění, které je cvičeno beze zbraní, pak by vás mohlo oslovit Taekwondo. Tento styl má základ v obranných a útočných úderech nohama i rukama a klade velký důraz na hbitost.

Méně známé styly, které stojí za pozornost

K moderním bojových stylům, jež jsou populární zejména u mládeže, můžeme směle zařadit umění Krav Maga, které bylo vyvinuto pro Izraelské obranné síly. Studenti Krav Magy se učí bránit útokům a současně útočit na své protivníky chvaty mířenými na zranitelné části těla, jako jsou třísla, oči a hrdlo s cílem co nejrychleji ukončit boj.

mma
U mládeže se těší velké oblibě MMA. (foto: 123RF)

Kombinované bojové umění neboli MMA zažívá v posledních letech velký boom. Jedná se o plnokontaktní bojový sport, který využívá styly a techniky ze všech bojových umění. Studenti tohoto sportu se obvykle učí vícero bojových technik a je proto od nich vyžadovaná velká míra všestrannosti. Bojové umění Capoeira má nejen zajímavý příběh, ale vidět ji na vlastní oči je i kulturním zážitkem. Jedná se o bojové umění s původem v Brazílii, které více než cokoli jiného připomíná tanec či akrobacii. 

Mezi všemi různými druhy bojových umění na světě bezpochyby existuje dokonalý styl pro každého. Tedy i pro vás. Když se rozhodnete začít trénovat bojové umění, posílíte nejen fyzičku, ale naučíte se také životně důležité taktiky sebeobrany. Kromě toho podpoříte svůj seberozvoj. Účastníci bojového umění mají obvykle zvýšenou sebedůvěru, sebeúctu a také sebekázeň, což rozhodně není k zahození.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

MMA zápasníci a jejich sexy kočky. Kdo je na melouny a kdo na sexy postavičku?

Boxer Štěpán Horváth: „Neúspěch mě nezastaví!“ Vybojuje si hollywoodskou slávu?