BMW: Bavorská pýcha

Německá auta jsou jednoduše symbolem spolehlivosti a kvality. BMW patří jistě mezi ty s výsadním postavením. Jak k tomu došlo?

BMW

Počátky

Firma vznikla v roce 1916 spojením dvou podniků, které se věnovaly výrobě leteckých motorů, pod názvem Bayerische Flugzeugwerke. Jejím zakladatelem a prvním generálním ředitelem byl Franz Josef Popp. O rok později dostala svůj současný název – Bayerische MotorenWerke. Až do roku 1923 se BMW věnovalo výhradně výrobě leteckých motorů. Ta byla následně rozšířena o výrobu motocyklů. Automobily začala firma vyrábět až v roce 1928, Prvním modelem bylo BMW Dixi, vyrobené na základě britského Austinu Seven. Prvním plnohodnotným modelem pak bylo BMW Dixi 3/15 z roku 1933. Nejznámějším předválečný vozem byl model BMW 328, který byl s maximální rychlostí 150 km/h nejrychlejším sériově vyráběným automobilem své doby.

Znovuzrození

Porážka Německa ve druhé světové válce znamená definitivní přesun automobilky do bavorské metropole Mnichova (do té doby byly některé závody firmy v Eisenachu). Spolu s ním přichází také tříletý zákaz výroby od spojeneckých mocností. Po jeho uplynutí je však obnovena pouze výroba motocyklů. Automobily se do výroby výroby vrací až s rokem 1952. Dalších 10 let se automobilka zvedá jen pozvolna. V 60. letech však nastává definitivní rozmach: Firma postupně otevírá další továrny v Landshutu, Berlíně nebo Dingolfingu. Na vrchol se BMW dostalo v 90. letech 20. století, kdy se jeho modely objevovaly na špičce poptávky po luxusních vozech. Dnes BMW prodává přes 1 500 000 automobilů ročně na všech světových kontinentech. Pod jeho křídla patří také prestižní značky Mini nebo dokonce Rolls-Royce.

Znak

Mnohdy je znak BMW mylně vysvětlován jako točící se vrtule co odkazuje na výrobu leteckých motorů. Pravda je ale mnohem prozaičtější. Modrorbílá šachovnice je pouze stylizací vlajky spolkové země Bavorsko. Hrdý odkaz na původ jedné z automobilových legend.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Exotická dovolená naruby. Vítejte ve městech duchů

Mercedes: Stříbrné šípy ze Stuttgartu