Maserati: Boloňská továrna na luxus – z Modeny

V ČR se o Maserati až tolik nemluví. A je to chyba. Jejich auta jsou jedinečná. Proč?

Něco z historie

Firma byla založena čtveřicí (z celkových šesti) bratrů Maseratiových již v prosinci roku 1914. Ta však původně auta nevyráběla, ale pouze opravovala. Výroba byla omezena na zapalovací svíčky. Výrobou vozů jako takových se firma začala zabývat až v roce 1926. Impulsem bylo ukončení výroby závodních vozů v turínské firmě Diatto. V jejím týmu totiž působili i bratři Bindo, Ernesto a především AlfieriMaserati! Ti se rozhodli ve výrobě závodních vozů pokračovat v rámci rodinné firmy. Alfieri byl v tu dobu již uznávaným konstruktérem a tak není divu, že ještě v roce 1926 dokázal s vlastním vozem Maserati Tipo 26 vyhrát závod (ano sám vůz také řídil) Targa Florio.  Již o 6 let později však Alfieri umírá. Následná celosvětová finanční krize dostává firmu do vážných problémů. Rodina Maserati je nucena firmu prodat.  Novým majitele se v roce 1937 stal Adolfo Orsi. Ten firmu přestěhoval z Boloni do Modeny, kde sídlí dodnes.

Znak a jeho zákulisí

Autorem znaku Maserati, stylizovaného trojzubce, je jeden z bratří, Mario Maserati. Ten působil ve firmě jen okrajově a věnoval se především umění. Trojzubec je do znaku vozů Maserati umístěn jako odkaz na město Boloňa, kde byla automobilka založena.

Legenda Maserati

V současnosti jsou vozy Maserati legendou. Byť od roku 1993 spadá pod koncern Fiat, udrželo si Maserati svou tvář i jméno. Oboje je synonymem pro slovo luxus! Nejslavnějším modelem značky je v současnosti Maserati Quattroporte. Toho se vyrábí již 6. generace. Za zmínku pak stojí také Maserati Spyder nebo Maserati Ghibli z minulého roku. Jedním dechem je však nutno dodat, že pokud se chystáte k nákupu vozu této značky, připravte si pěkných pár milionů. Nejnovější Quattroporte pořídíte za cca 3 000 000 Kč.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mercedes – stříbrné šípy ze Stuttgartu

Lamborghini – italská bestie už dávno není traktorem