Bizarní sběratelské kolekce, nad kterými rozum stojí

Lidé po celém světě shromažďují nejrůznější předměty od těch obvyklých, jako jsou poštovní známky, autogramy, zapalovače nebo třeba keramická zvířátka, až po ty, nad kterými běžným smrtelníkům zůstává rozum stát. Prohlédněte si spolu s námi ty nejšílenější sbírky, jaké kdy kdo vytvořil.

bizarní sběratelské kolekce

Považujete se za skalního fanouška s úctyhodnou sbírkou nejrůznějších dekorací a doplňků v barvě svého oblíbeného týmu? Nebo si myslíte, že patříte k věrným pivařům a pyšníte se rozmanitou sbírkou pivních podtácků, přičemž jste přesvědčen, že vás hned tak někdo nepřekoná? Podívejte se spolu s námi na sběratele, kteří svou zálibu dovedli téměř za hranici chápání. Jaké bizarní sběratelské kolekce existují?

Plechovkový nadšenec

Sbírka plechovek se sice neřadí mezi ty nejšílenější sbírky, jaké kdy kdo spatřil, nicméně David Andreani z Itálie povýšil svou zálibu v plechovkách na další level. Za 25 let svého úsilí se mu podařilo shromáždit plechovky od Coca-Coly téměř ze všech zemí světa, včetně několika vzácných pamětních plechovek a plechovek ze speciálních edic. 

plechovky

Chtěli byste mít plechovkovou výstavku doma? (Foto: redakce prochlapy.cz)

BarbieLand

Mezi bizarní sběratelské kolekce patří také jeden BarbieLand. Jeden by řekl, že pan Jian Yang ze Singapuru je ten nejlepší táta na světě, který pro svou dcerku vytvořil hotové princeznovské království. Pravou však zůstává, že všech 6 000 panenek je součástí jeho osobní sbírky. 

bizarní sběratelské kolekce barbie

Panenky Barbie se sbírat můžou a sbírají. Ale někdy je tento koníček mužská záležitost. (foto: redakce prochlapy.cz)

Plyšová posedlost

Hranice mezi zálibou a posedlostí je mnohdy velmi tenká. Lisa Courtney z Velké Británie by o tom mohla vyprávět. Sbírka plyšáků není nic až tak šokujícího, ale pro tuto mladou dámu se její záliba stala téměř posláním. Vlastní více než 16 000 plyšových postaviček z dětského seriálu Pokémon. 

plyšová sbírka

A co třeba plyšáci? V těch by se, panečku, dobře spalo! (foto: redakce prochlapy.cz)

Pizza rekordman

Pizza je oblíbenou pochoutkou v mnoha zemích. Nevíme, zda je to nejoblíbenější pokrm i Scotta Wienera, ovšem jeho rekordní sbírka krabic od pizzy tomu nasvědčuje. V jeho newyorském bytě se ukrývá sbírka více než 600 krabic od pizzy z dvaačtyřiceti zemí. 

bizarní sběratelské kolekce pizza

Co myslíte, snědl nebo nesnědl tento muž tolik pizz? (foto: redakce prochlapy.cz)

Shoezeum Nike

Jordan Michael Geller dokázal díky své sběratelské posedlosti vytvořit unikátní svatyni tenisek značky Nike, která obsahuje jeden pár z každého modelu Air Jordans, jaký byl kdy vyroben. Na svou sbírku více než 2 600 párů tenisek je Jordan náležitě hrdý. A pak, že na botičkách ujíždí hlavně ženy…

sbírka kolekce boty

Tady je někdo milovníkem bot! (foto: 123RF)

Pro všechny případy

Sáčky na nevolnost (známé také jako “blicí pytlíky”) jsou užitečnou pomůckou hlavně při cestování. Pro někoho je to však předmět, který se bude vyjímat v jeho sbírce. Za více než 40 let své sběratelské vášně dokázal sedmdesátiletý Niek Vermeulen z Holandska nashromáždit neuvěřitelných 6 016 papírových sáčků na nevolnost od 1 142 různých leteckých společností ve 160 zemích. Pokud tedy nebyl povoláním stevard nebo pilot, musel ho jeho koníček přijít na nemalé jmění. 

sáčky na nevolnost

Nebo se rozhodnete sbírat sáčky na nevolnot? (foto: redakce prochlapy.cz)

Sbírka chomáčků

Náš malý výčet nejbizarnějších sběratelů uzavřeme Grahamem Barkerem. Právem jeho sbírka patřímezi bizarní sběratelské kolekce. Ten si díky své šílené sbírce pupkového chmýří bezesporu zaslouží pomyslné pasování na krále podivínů. Do shromažďování umbilikálního chmýří, což je de facto směs chlupů, tkaniny z oblečení, odumřelých kožních buněk a bakterií , se pustil už v roce 1984 a za tu dobu se jeho sbírka neuvěřitelně rozrostla. Nutno podotknout, že celou Grahamovu sbírku tvoří pouze chmýří z jeho vlastního pupku.

chmýří

Sbírat můžete opravdu leccos. Třeba i chmýří. (foto: redakce prochlapy.cz)

FOTO: 123RF a zdroje redakce prochlapy.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sběratelství zbraní: Koníček pro opravdové srdcaře

Nejoblíbenější online sběratelské karetní hry. Znáte Hearthstone, The Elder Scrolls: Legends nebo Gwent?