Sběratelství zbraní: Koníček pro opravdové srdcaře

Sběratelských vášní je celá řada. Sbírání zbraní je ale náročné časově, finančně i úředně. Z hlediska právních a byrokratických aspektů totiž sběratelství patří k nejnáročnějším koníčkům vůbec. Pokud vás ale zbraně odjakživa fascinují, shrnuli jsme pro vás to nejpodstatnější, co byste o jejich sběratelství měli vědět.

zbraň

Sběratelé zbraní mají ve svých výstavních vitrínách nejen historické střelné zbraně, ale i takzvané chladné zbraně, jako jsou lovecké nože, bajonety nebo meče. Někteří nadšenci vedle toho propadli i sbírání neaktivní munice. Do této kategorie patří znehodnocené náboje, granáty nebo kulometné pásy, které neobsahují střelný prach.

Kde hledat skutečné rarity?

Takovouto službu skvěle poskytne bazar zbraní. V bazaru zbraní lze s troškou štěstí narazit na takové rarity, jako jsou kousky z dob Divokého západu, občanské války nebo Rakouska-Uherska. Nejpohodlnější začátečnickou cestou, jak najít jedinečné zbraně a seznámit se s dalšími sběrateli, je sledování online aukcí, například Aukro.

Právní legislativa okolo sbírání zbraní

Střelné zbraně jsou nebezpečné, ať už jsou nové, nebo staré stovky let. Jejich držení je tak pod přísnou kontrolou státu. Je proto důležité si hned ze začátku ujasnit, jaké zbraně ve své sbírce chcete mít. Pokud jsou objektem vašich sběratelských vášní rarity vyrobené před rokem 1891, obejdete se bez jakýchkoli povolení. Jedinými podmínkami k jejich vlastnictví jsou plnoletost a způsobilost k právním úkonům. Pokud by vás však lákaly třeba zbraně z druhé světové války, musíte už být držitelem zbrojního průkazu skupiny A, který je určen pro sběratelské účely, být starší 21 let a absolvovat zkoušku odborné způsobilosti.

Mít doma sbírku zbraní tak není nic jednoduchého. Vášniví sběratelé se ale shodují na tom, že zbraně jsou jedinečný klenot opředený neuvěřitelnými příběhy.

Photo by Dusty Barnes on Unsplash