Benchmarky: 4 nejlepší appky k otestování vašeho Androida

Vánoce jsou za dveřmi, je tak pravděpodobné, že si mnozí z vás pod stromek nadělí nový smartphone či tablet. Nebo taky ne, a jen byste rádi zjistili, jak výkonné je vaše stávající mobilní zařízení. Proto vám přinášíme přehled kvarteta nejzajímavějších testovacích programů pro Android.

Různé benchmarky jsou asi nejlepším způsobem, jak si ověřit reálný výkon různých zařízení. U chytrých telefonů a tabletů tomu není jinak. Zkrátka nainstalujete appku, spustíte test a počkáte si na výsledky. Můžete tak zjistit rychlost bootování či výkon procesoru, podívat se, jak si mobil/tablet povede při brouzdání na internetu nebo jak je na tom s renderováním grafiky, případně ověřit, zda se hodí na hraní her. To vše vyjádřeno přehledně v číslech či grafech, často doplněno o srovnání s dalšími modely mobilních zařízení. Teď už se pojďme podívat, které programy pro Android tohle dokáží:

  1. AnTuTu

Pravděpodobně nejpopulárnější benchmark pro přístroje s Androidem, který je hojně využíván recenzenty po celém světě. S AnTuTu můžete otestovat například celkový výkon zařízení, procesor, operační paměť (RAM) nebo grafiku. Tento benchmark nelze než doporučit, jen pozor na to, že výsledky může ovlivňovat řada faktorů (např. počet spuštěných programů).

  1. Basemark X

Jestli mobilní zařízení používáte především k hraní her, určitě nepřehlédněte Basemark X. Během testů prostřednictvím herního enginu Unity 4.2.2. z přístroje vyždímá opravdu maximum. Hned tak zjistíte, jestli se vaše zařízení opravdu hodí pro paření náročných 3D her. Basemark X je navíc multiplatformní, takže snadno výsledek testu porovnáte také s přístroji, které běží na Androidu a mobilních Windows.

  1. 3DMark

Během testování aplikací 3DMark na vašem zařízení poběží řada extrémně náročných grafických testů, které dostanou maximum především z procesoru (CPU) a grafiky (GPU). Výhodou tohoto benchmarku je skutečnost, že je multiplatformní. Díky tomu můžete porovnávat také s telefony a tablety, které běží na iOS či mobilních Windows. Alespoň budete hned vědět, na čem jste.

  1. GeekBench

GeekBench je určen k emulaci reálných zátěžových situací, takže by vám měl dát poměrně jasnou představu o možnostech testovaného zařízení. Tenhle prográmek je ideální především k ozkoušení výkonu procesoru. Také GeekBench je přitom multiplatformní, takže můžete machrovat před kámoši s mobilním zařízením běžícím na Microsoft Windows nebo iOS od Apple. To samozřejmě pouze v případě, že je váš přístroj lepší – jinak budou machrovat asi spíš oni.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Za megapixely se u mobilních foťáků nehoňte. Je to nesmysl!

Věci, které chlapský mozek nikdy nepozře