Baskická pelota je hra pro tvrďáky. Míčky lítají až 100 km/h a odpalujete je pouze rukou

Možná si taky někdy během tréninku ve fotbale povzdechnete, že se jedná o příliš nebezpečný sport. Krytí těla nulové – a ke zraněním bohužel dochází na denním pořádku. To ale ještě nic není ve srovnáním s nebezpečností jednoho z nejstarších sportů na světě. To je Baskická pelota.

Baskická pelota

Baskická pelota rozhodně není pro primadony. Umíte si představit, že budete míček, který se na vás řídí rychlostí auta jedoucího mimo obec, odpalovat pouze rukou?

Holýma rukama

Když navštívíte severní část Španělska a ocitnete se v Baskicku, jistě si všimnete, že každá vesnice nebo městečko má nějakou sportovní halu nebo alespoň zastřešený prostor, ve kterém se nalézá frontón. Jedná se o speciální prostory, ve kterých se hraje pradávná hra – baskická pelota.

Ke sportu kromě hřiště nepotřebujete nic jiného, než zdravé a silné ruce, pořádný kus odvahy, a také tradiční míč vyrobený z kozí kůže. Je dobré si své ruce si před samotnou hrou alespoň základně ošetřit. Nejčastěji se používá antiseptický gel, na který se poté nalepí několik vrstev široké lepící pásky z lékárny. Takto se ošetřují dlaně.

Baskická pelota
Frontón je název stěny, proti které se míček vrhá.
(zdroj foto: www.eyeonspain.com)

Na jednotlivé články prstů přitom není radno zapomínat – i ty totiž často schytají pořádný úder. Proto si hráči před nástupem na hřiště oblepují i jednotlivé články prstů a jejich konečky. To je však jediné krytí. Míček, který se na vás řítí až stokilometrovou rychlostí, tak musíte doslova holýma rukama smysluplně odrazit!

Původní sport se hraje jen v Baskicku

Není to zrovna aktivita, které by propadl celý svět. Rozhodně má spoustu příznivců a naštěstí jí zatím nehrozí, že by se odporoučela do sportovního nebe, ale vzhledem ke své tvrdé povaze se pelota nerozšířila dále, než v Baskicku a jeho přilehlém území na druhé straně hranice, tedy v části Francie.

Její obměna se ale za hranice země dostala. Jedná se především o sport nazývaný jai alai, který se hraje v několika státech USA. A jistá podoba peloty se díky vlivu kolonizátorů dodnes hraje i na území Nového světa – tedy v Chile, Argentině, na Kubě, v Peru nebo v Mexiku. Tohle ale není původní hra, která se hraje s nemilosrdně holou rukou a míčkem z koziny. Tato obměna, která je ve světě známá, se již hraje s potřebnou výbavou jako jsou helmy a chrániče, a také s úzkými prohnutými raketami – ty připomínají košík. U této hry se již míčky pohybují rychlostí okolo 300 kilometrů za hodinu!

Baskická pelota
Tento míčový sport patří k nejrychlejším na světě. „Pelota vasca“ nebo „pelota a mano“, jak tento sport označují Španělé, je v Baskicku na severu země nazývána „pilota“ nebo „eusko pilota.“
(zdroj foto: www.troka.com)

Dlouholetá tradice

Baskická „pelota a mano“ je považována za jeden z nejstarších míčových sportů vůbec. Jeho počátky sice nejsou přesně známé, ale vzhledem k tamní kopcovité krajině se předpokládá, že vznikla právě na horách. Znalci peloty dokonce tvrdí, že se jedná o sport, který vynalezli pastevci již někdy kolem 8. století, tedy ještě před příchodem Arabů.

Tím, že míček házeli, si krátili na vysokých horách svůj čas muži během pasení dobytka. První písemná zmínka o tomto druhu kratochvíle pochází dokonce už ze 13. století. A rozhodně je to sport, který přežil vše. Ani muslimům, kteří postupně během několika století zabrali téměř celé území dnešního Španělska, se tuto tradici nepodařilo zničit.

Dle počtu hráčů v současném Baskicku to vypadá, že sport bude mít i pro příští roky dostatek mladých talentů. A co vy? Troufli byste si na pelotu a mano? Umíte si představit stanout na hřišti proti některému z profesionálních hráčů této tradiční hry pro drsňáky?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skvělé letní sporty na vodě, které byste měli na českých rybnících a jezerech vyzkoušet

Skutečný adrenalin v té největší míře. Extrémní sporty, které v nebezpečnosti nic nepřekoná