Barvy nás ovlivňují víc, než bychom čekali. Které a jak stimulují inspiraci, apetit a další naše činnosti a emoce

Lidský mozek je bezpochyby fascinující nástroj. Přesto si s námi umí pěkně pohrát. Někdy na něj stačí „posvítit“ tou správnou barvičkou, a začne se chovat trochu jinak, než by se zrovna hodilo. Využít se toho dá různě. Třeba když chcete nakopnout svojí kreativitu k vyšším obrátkám nebo chcete být na silnici nenápadní.

Barvy nás ovlivňují víc, než bychom čekali

Znáte barevný odstín, který má v katalogu jméno Pantone 448 C, a někdy se mu přezdívá opaque couché? Možná právě proto, že trochu připomíná barvu vyblinkané hrachové kaše ze školní jídelny, přijde lidem tahle barva krajně nepříjemná. Proto se nově používá na obalech krabiček cigaret, které má činit odpudivější.

Barva pro učení a inspiraci

Neleze vám učení do hlavy a rádi byste to zlepšili? A jaké barevné klima kolem sebe máte? Zkuste zapracovat na jasných živých barvách ve svém okolí. Ideálně v celé paletě. Tohle barevné uspořádání stimuluje činnost mozku, minimálně tu podporující schopnost soustředěného čtení. Pokud potřebujete mozek vybudit k bdělosti a kafe už nezabírá, zkuste studené modré světlo s vysokým jasem. Zaručeně vás probere.

Malíři (a to ne zrovna ti, co malují pokoje), zase nedají dopustit na brčálovou zelenou. Nemáme zrovna jasno v tom proč, ale tahle barva zvyšuje vizuální kreativitu. Trocha uklidnění, trocha inspirace. Mimochodem, v raných osmdesátkách se touhle barvou hromadně malovaly třídy škol po celém Československu. Že by soudruzi už tehdy věděli?

Posviťte si na nadváhu

Modrá vám pomůže zhubnout. Ne že byste to potřebovali, ale co kdyby. Modrá je totiž barvou, která se v přírodě neobjevuje zrovna často. A mozek při příjmu potravy hodně sází na pudy pravěkého lovce, takže při kontaktu s modrou dost znejistí. Ideální dieta? Modré světlo v ledničce, modré talířky. Chuť na přídavek vás prostě přejde.

Svou práci s mozkem udělají i kombinace barev: Věděli jste, že červená dohromady se žlutou podporují váš apetit? Vyvolávají v nás ani ne tolik hlad, jako spíš chuť mlsat. Proč jsou asi loga většiny fastfoodových řetězců v těchto dvou barvách? Správně…

Magická červená není pro každého

Přijde vám jasně červená karkulkovská barva poněkud agresivní a vulgární? Budiž, ale je to také cesta, jak se dobrat vyšších dýšek, když pracujete jako servírka nebo číšník v restauraci. Obsluha v červené nám přijde atraktivnější, výraznější, rychlejší a pohotovější. A dostává také průměru o 26 % větší spropitné.

Červená je vůbec vtipná barva. Badatelé z Kjótské univerzity nedávno přišli se zajímavým zjištěním, a to, že muži vnímají čas v červeném prostředí s jistým zpomalením. Ano, hodinky tikají stejně, ale chlapům prostě přijde, že se každý moment vleče. Možná proto mají nevěstince červenou tak v oblibě. Klienti se ani nenadějí, a už je hotovo.

Červená je také dost špatnou barvou pro auto. Už to tu padlo: přijde policistům agresivní. A tak jsou červená auta zastavována, kontrolována a pokutována mnohem častěji, než auta jiných barev. Jste jim prostě od pohledu nebezpeční. Nejlepší barva pro auto? Šedostříbrná. Je za tím nějaký mentální trik? Ne, ale nejde na nich tolik vidět prach a špína, Einsteini.

Když je testosteronu moc…

Že růžová je dobrá leda tak pro poníky a jednorožce? Minimálně na muže působí dost negativně, snižuje totiž hormony hnanou aktivitu svalů. Jinými slovy, totálně vás zklidní. Přišli na to i v kalifornských a coloradských věznicích, kde začali testosteronem nadupané kriminálníky odívat do růžových mundůrů. A jejich agresivita prokazatelně poklesla. Jako o plyšových jednorožců.

Jak souvisí chuť a barevný vjem? Načerveno nabarvený citron vám subjektivně přijde méně kyselý, zelenou natřená třešeň více kyselá.

Barvy pro každý den

Mimochodem, s barvou saka to můžete prohrát i u pracovního pohovoru: černá z vás dělá lídra, tmavě modrá týmového hráče, bílá organizovaného jedince, šeď analytika, červená sílu… a hnědá jedince nahraditelného a postradatelného. Oranžová neprofesionálního flinka a růžová exota. Přemýšlejte o barvě, když se ucházíte o konkrétní pozici.

Na tmavě modrou raději nesázejte, pokud se večer chystáte ven. Podivným řízením osudu tahle barva přitahuje komáry.  A černá štěňata se z útulku dostanou dřív, než ta bílá: máte smůlu, maltézáci!

 Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Existují barvy, zvuky nebo čas? Otázka, kterou jste si možná nikdy nepoložili. Odpověď vás překvapí! Všechno je jinak, než se zdá

Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!