Barvení vlasů: Tabu nebo dobrý krok pro jedinečný styl?

Je to tady. Období, které byste, stejně jako většina mužů, nejraději oddálil. Objevil jste první šedivý vlas, ke kterému se postupně budou přidávat další a další. Šedivění je přirozený proces, který nikdo neumí zastavit, záleží proto jen na vás, jak k němu přistoupíte. Zamaskovat první projevy stárnutí nebo se s nimi elegantně chlubit?

barvení vlasů

Ačkoli se ženy a muži mezi sebou vzájemně liší, jedno mají společné. Jakmile přijdou první projevy stárnutí, dostaví se spolu s nimi ne zrovna příjemné pocity. Najednou si uvědomíte, že vám dávno není osmnáct a víte, že první šedivý vlas je počátek velkého strašáka, kterým je stáří. A barvení vlasů není najednou takové tabu. Je však pravdou, že každý se pak k tomu postaví zcela jiným způsobem. 

Zatímco někdo se u plastických chirurgů pohybuje jako doma, druzí to berou s nadhledem. Zkrátka takový je život. Samostatnou kapitolou je právě šedivění vlasů, které jde zkočírovat barvením, což je ale pro spoustu mužů spíše ženskou záležitostí. Barvení vlasů nemusí být na škodu, ovšem musí to mít určitý styl. Kdy se do barvení pustit, jak na to a kdy na to raději zapomenout?

Čím dříve, tím jedině lépe

Pokud je šedivění vašich vlasů na úplném počátku, a tak trochu zvažujete, že byste jim zpátky hodil jejich mladistvý vzhled, není dobré dlouho otálet. Nejde tady ani tak o množství šedivých vlasů, ale spíše o vitalitu vaší tváře. Je totiž nutné říci, že barvení vlasů lépe a hlavně nenápadně vypadá především u mužů ve středních letech.

Také je mnohem lepší začít s tím dříve, než náznaky šedivění spatří okolí. Žádný muž se přeci nechce takhle viditelně prásknout. Čím více ale zestárne váš obličej, tím lepší (a vhodnější) je ponechat si svou kštici bílou. Bude mnohem lepší, když budete své šediny nosit s grácií, než kdybyste měl nepřirozeně černé vlasy. To se zkrátka nehodí. 

Vyberte si vhodný odstín barvy

Pokud chcete dosáhnout přirozeného vzhledu a získat zároveň osobitý styl, vůbec nejlepší je zůstat u své původní barvy vlasů. Pro tento účel můžete využít dostupné odstíny v drogeriích, případně zkusit speciální techniku, která vlasy nebarví, ale obnovuje přirozený pigment vlasů.

Jedná se o přípravek, který na základě chemických reakcí zabarvuje každý šedivý vlas do jeho původní barvy. Taková možnost je pak mnohem příjemnější nejen z hlediska samotného pocitu, ale také výsledku. 

Pokud jste ale spíš typ, který se experimentům nebrání, proč ne. Někteří muži se ve středním věku přebarvují z tmavé na světlou, což ostatně také není vůbec špatný nápad. Následný přechod na šedivou vypadá pak přirozeněji a hlavně se každý šedivý vlas navíc ve světlých vlasech schová.

Na co si dát pozor?

Jak už jsme zmínili, někdy je lepší se barvení vlasů vyhnout a to zejména v případě vyššího věku. Také se braňte experimentům ve formě výraznějších barev nebo třeba melírů, které už dávno vyšly z módy a na pánech nevypadají příliš dobře. 

Proč se nedívat na předsudky?

Barvení vlasů u mužů občas bývá tabu. Rozhodně ale nekoukejte na to, co by na to říkalo okolí a zda to je vůbec vhodné, když jste muž. Udělejte si závěr na základě svého pocitu, a pokud chcete viditelnost šedin oddálit, nebraňte se jejich barvení nebo návratu k jejich původní barvě. Je stokrát lepší si tímhle pomoct, než se užírat a trápit se z každého nového bílého vlasu.

A pokud naopak patříte k mužům, které takové zjištění do jisté míry tíží, ale do barvení se vám nechce, pak vás zajisté uklidní, že kvůli šedivé kštici rozhodně neztratíte své charisma. George Clooney a další celebrity by o tom mohli vyprávět. Víc, jak o barvě vlasů, je to zejména o vás. Proto tedy vždy udělejte to, co sami cítíte za správné. Zkrátka buďte sami sebou, což je vůbec ta nejlepší image. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

7 největších chyb, které děláte se svými vlasy. Která vás dostane do hrobu?

Jak často by si muži měli mýt vlasy?