Aplikace, se kterými můžete pozorovat noční oblohu jako profíci

Možná jste se během léta taky vydali ve večerních hodinách ven a zjistili jste, že o tom, co nám svítí nad pouličními lampami, nemáte ani tušení. Přitom stačí smartphone a aplikace – a bude hledět, co za krásné a barevné kousky se vám objeví.

aplikace

Star Walk 2 – aplikace, která navíc ukáže i obrázek souhvězdí

Už jste asi tisíckrát hledali nějaké souhvězdí na obloze, ale v té změti se neumíte orientovat? Možná i vy poznáte maximálně Velký vůz, a tím to hasne. A není se čemu divit. Poznat souhvězdí, když netušíte, na co se zaměřit, je dost těžké. Stačí si ale nainstalovat nějaké aplikace, konkrétně tedy aplikaci Star Walk 2.

Pak už jen stačí párkrát otočit telefonem kolem jeho osy a zařízení tak vykalibrovat. Namiřte telefon na nebe a koukejte na tu parádní podívanou!

Appka má i příjemnou hudbu, takže ne abyste při pozorování usnuli. Uvidíte celý zástup souhvězdí, o kterých jste dosud netušili, že je máte přímo nad hlavou. Co takový Jižní kříž, který je součástí souhvězdí Labutě? Anebo Velký vůz, co se najednou stává součástí Velké medvědice.

Tahle appka vám ukáže Medvěda v celé své kráse. Po obloze skutečně poletí Orel, nejen pospojované čáry. Jestli máte děti, rozhodně se s nimi o tuhle parádní podívanou podělte. Stane se z vás odborník na hvězdy!

Pozorovat navíc můžete i satelity Starlink Elona Muska nebo se dozvědět více o planetách, hvězdách a vesmírných objektech. Aplikace zasílá oznámení, když je na obloze něco zajímavého k vidění.

Možná se vám konečně podaří nalézt i Polárku, kterou lze pozorovat pouze ze severní polokoule. Celý rok ji budete vidět na stejném místě. Nachází se téměř přesně nad severním pólem Země. Jednoduše ji najdete i tak, že prodloužíte zhruba pětkrát vzdálenost mezi hvězdami, které tvoří zadní část Velkého vozu.

Navíc se podle ní dá velmi spolehlivě určit směr, leží totiž přímo na severu. Navíc ji lze pozorovat celoročně. Aplikace s angličtinou ji označují jako Polaris. Tato hvězda je nejjasnější hvězdou v souhvězdí Malého medvěda.

Star Tracker aplikace – odborníci serepetičky nepotřebují

Když se jako malé dítě dokonale vyřádíte s předchozí appkou, přejděte na Star Tracker. Hudbu si už třeba vypněte, ať si připadáte jako hvězdář, ne jako nějaká vědma. A zakoukejte se do noční oblohy. Zjistíte, že ta tečka na obloze je třeba Uran, Mars nebo Neptun. Možná i vy najednou zjistíte, že víte o Vesmíru úplné houby.

Většina z nás pozná, jak vypadá Kasiopea, která připomíná dvojité v (w). Málokdo už ale ví, že její součástí je hvězda Gamma, která svítí 3500krát jasněji než Slunce. Takže to musí být skutečný macek. Přitom je od nás vzdálená, co by kamenem dohodil – něco jako do vedlejšího města: „pouhých“ 600 světelných let.

Constellation Map aplikace – už všechno znám, stačí pospojovat hvězdy

Už nepotřebujete grafické znázornění planet nebo souhvězdí? V tom případě si jako poslední z aplikací nainstalujte Constellation Map. Měsíc se ukáže jako malá tečka, stejně tak planety a hvězdy. Souhvězdí budou pouze pospojovány čárkami, takže zábava pro pokročilé hvězdáře.

Pokud jste dosud měli za to, že na zimní obloze poznáte Orion, možná vás překvapí, že se celkově skládá z více než 20 hvězd. Navíc je v něm mlhovina – obrovský svítící plynný mrak – ve kterém vznikají nové hvězdy.

Teď už nezbývá než večer namířit mobil přímo na oblohu. Vidíte kvůli světlu z lamp velké kulové? Stojí za to si udělat malý výlet a zjistit, kde vlastně se vylil ten mlékárenský povoz a kde ta Mléčná dráha vlastně je.

S appkou to zjistíte skutečně hned. Zaručujeme vám, že obzvláště s první appkou budete skutečně čučet a pusu budete mít otevřenou dokořán.

Gratulujeme vám, právě jste objevili něco, co vám pomůže sbalit nejednu kočku!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejzajímavější aplikace pro cestovatele

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování hromadnou dopravou nejlepší a co nabízejí?