Andropauza je mužský přechod. Jak se projevuje a čím zmírnit příznaky?

Se stárnutím se každý vyrovnává jinak, zastavit jej nelze a je třeba přijmout přibývající věk se vším, co k tomu patří. Zatímco ženy mají menopauzu, u mužů s přibývajícím věkem nastává takzvaná andropauza. Kdy přichází a jak ji poznat? Příznaky není radno podceňovat.

andropauza

Andropauza versus menopauza

O ženské menopauze se mluví mnohem více, více se o ní také dočteme, a i tento pojem je tak mnohem známější. Ale ani mužům se přechod nevyhýbá, jen se o něm tolik neví. U žen dochází k menopauze najednou, to znamená, že projevy se objeví naráz a pokles hormonální hladiny se v určitém věku dostaví v opravdu krátké době.

U mužů je to ovšem jinak. Andropauza může trvat i několik let, k poklesu hladiny testosteronu dochází postupně, takže muži se dostávají do svého přechodu někdy mezi čtyřicátým a pětapadesátým rokem života. Příznaky andropauzy i jejich nástup se pak liší hodně v závislosti na tom, jaký život muž vede. Záleží na životním stylu.

K rychlejšímu úbytku hormonů u mužů dochází zejména tehdy, pokud muž žije spíše nezdravým životním stylem, když kouří, konzumuje alkohol nebo má nadváhu. Právě zejména změna životního stylu pak může projevy andropauzy zmírnit.

Jak se andropauza projevuje

Andropauza o sobě dává vědět mnohými příznaky, na vině je hlavně úbytek testosteronu a muži mohou pociťovat:

  • časté bolesti hlavy
  • návaly horka i závratě
  • dostaví se obvykle poruchy spánku
  • podrážděnost, někdy až deprese
  • problémy s potencí
  • a může docházet i k přibývání na váze

Andropauza tak opravdu dokáže s sebou přinést řadu potíží, jak fyzických, tak i psychických a pro muže je obvykle hodně těžké se s těmito změnami vyrovnat. Řada žen si pak všímá, jak moc se jejich partner změnil, i kdysi velmi vyrovnaný a silný muž se může během přechodu dostat do úzkých. Muže pak většinou trápí zejména problémy v sexuální oblasti, od těchto potíží se pak mohou dále odvíjet i psychické potíže. Fyzické změny, ztráta energie i chuti do života jsou pak rovněž příznaky mužské andropauzy.

andropauza
I muži mají své dny. (foto: depositphotos)

Co urychlí nástup mužského přechodu

Andropauzou si projde v určitém věku každý muž, vždyť hladina testosteronu začne přirozeně klesat již po třicátém věku života, ale k úbytku dochází postupně. Podle toho, jak muž žije a jakou dodržuje životosprávu, se pak ozve i samotná andropauza. Jsou případy, kdy muži nepociťují žádné zvláštní příznaky, u některých se ale projeví přechod v plné síle.

Vliv na to mají nejen životní styl, ale ve velké míře i genetika. Nástup andropauzy i sílu konkrétních projevů ovlivňuje například fyzická zdatnost a obezita, kouření a konzumace alkoholu, stres, nedostatek pohybu, chronická onemocnění nebo druh zaměstnání.

Jak s andropauzou zatočit a příznaky zmírnit?

Příznaky andropauzy mohou zmírňovat bylinky a přírodní látky, které stimulují produkci hormonů. Nejlépe funguje kotvičník zemní, který je nutné užívat pravidelně. Je třeba také dbát na dostatečný a kvalitní spánek a mít dostatek pohybu. Muži by se měli méně stresovat, měli by omezit kouření i příjem alkoholu a případně zhubnout přebytečná kila.

Do jídelníčku je nutné zařadit kvalitní maso, vejce, zdravé tuky. Vhodné potraviny jsou takové, které obsahují selen, ženšen, vitamíny, hořčík, železo nebo zinek. Potřebné látky lze do těla dostat i za pomoci kvalitních doplňků stravy. A jelikož andropauza se může projevit i sníženou chutí na sex nebo problémy s erekcí, je třeba na tom pracovat. Možná vás překvapí, že právě pravidelným sexuálním stykem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podpora erekce: Váš doživotní manuál pro pevnou, spolehlivou a trvanlivou erekci

Mějte konečně jasno v lécích a doplňcích pro podporu erekce. Tohle je 16 základních rozdílů