Americká Secret Service je mnohem víc, než jen ochranka prezidenta. Řeší skandály, zametá stopy nebo vyvenčí psy

Americká Secret Service, neboli Tajná služba, je z mnoha hledisek unikátní organizací. Je totiž „soukromou“ agenturou, podřízenou osobně potřebám amerického prezidenta. A zdaleka se nesoustředí jen na zajištění jeho bezpečnosti. Zametá stopy, má přístup ke všem databázím a vyšetřuje i agenty FBI a CIA. O co dalšího se stará?

Americká Secret Service. Mnohem víc, než jen ochranka prezidenta

Nápad na zřízení Secret Service se zrodil v hlavě prezidenta Abrahama Lincolna. Její zakládací listinu podepsal 14. května 1865, tedy den předtím, než si naposledy zašel do Fordova divadla a jeho život ukončil výstřel atentátníka. Možná neměl při podepisování tolik otálet a zůstal by o pár dní na živu déle. Na druhé straně, právě tahle tragická událost rozšířila pole působnosti nově vzniklé organizace o ostrahu prezidentského sídla. Její prapůvodní účel totiž spočíval v kontrole státních financí, vyšetřování vládní korupce, spiknutí a hlavně dopadení penězokazců a padělatelů.

Nejlepší z nejlepších, kteří nezradí

Právě proto je v mnoha ohledech nadřízená jiným podobným organizacím, jako například FBI, CIA nebo NSA. Má totiž hledat možné zrádce i mezi nimi. A proto také disponuje neproporčně větším rozpočtem. Secret Service je legendární: za dobu své historie se totiž uvnitř nenašel jediný agent, který by vynesl podrobnosti o jejím fungování anebo pracoval pro druhou stranu. O tom si v CIA mohou jen nechat zdát, ta byla „mužů jedné tváře, ale dvou stran“ vždycky plná.

A FBI? Ta se v roce 1908 zrodila z pokynů Tajné služby, které potřebovala „akce na lokální úrovni“. Mimochodem, služba je tu bezpečná. Za dobu její existence zemřel při výkonu jen jeden jediný agent. Ale kdo ví – kontrola zvenčí je jen minimální. Kongres uvidí jen finální cifru z jejího rozpočtu a nic jiného se o ní neví.

Ve jménu prezidenta!

Co to znamená? To se liší případ od případu. John Fitzgerald Kennedy nebo Lyndon B. Johnson se spokojili s tím, že lidé ze Secret Service budou elegantně zahlazovat stopy po jejich milostných avantýrách. Prezident Roosevelt je využil k tomu, aby prakticky neexistovaly snímky toho, jak jezdí na vozíku. Gerald Ford chtěl, aby mu sháněli jeho značku piva, které se prodává jen ve třech amerických státech.

Ale dokázali také bez obtíží proniknout do organizací jako Ku-Klux-Klan nebo Černí Panteři, ke kubánským revolucionářům, a sbírat tu zpravodajský materiál. Zvládli by politické provokace a shánění kompromitujících materiálů? A odkud asi myslíte, že je prezident Nixon měl?

Absolutní technologická jednička

Secret Service má hračky, které by jí záviděl i James Bond. A má je vždycky jako první. Má také veškerý přístup ke všem databázím a dostupným informacím. Vlastní síť konspiračních bytů, desítky lodí, tisíce aut. Pár vlaků. A taky dva letouny Air-Force One. Protože ten druhý dělá vždycky krytí tomu prvnímu a jen Tajná služba ví, ve kterém vlastně sedí prezident. Po světě má 25 oficiálních poboček, včetně Švýcarska, Guamu, Portorika a Moskvy. Co kdyby se tam prezident někdy chystal na výlet, ne?

Tajná služba také disponuje nejpokročilejší forenzní laboratoří v USA. Protože se občas pouští i do kriminálního vyšetřování a nechce čekat, než se tím probere policie. Nebo jen nechce nechávat stopy? Bill Clinton u nás má plus (a ne, není to za Monicu Lewinskou), protože v roce 1994 na čas uvolnil forenzní laboratoř pro vyšetřování případů zmizelých dětí. Podle všeho jsou také světovou jedničkou v odhalování hrozeb elektronických útoků. Takže jestli budete kyber-šikanovat amerického prezidenta, přijdou si pro vás muži v černém. Bu-bu-bu!

Americká Secret Service. Mnohem víc, než jen ochranka prezidenta

zdroj: 123RF.com

Opravdu široké pole působnosti

Tajná služba chrání prezidenta a jeho rodinu, bývalé prezidenty a jejich rodiny a to samé platí i pro vice-prezidenty (prostě ty druhé v pořadí). Když se nezletilé holky Bushovy opijí na mejdanu? Řeší to Secret Service. Když se Obama nechá vidět se sexy kočkou, která je pravděpodobně agentkou kolumbijské rozvědky? Tak se to nedozvíte, protože to také řeší Secret Service. Když na večírku v Bílém domě dojdou oblíbené doutníky nebo prezident nemá ve svém letadle svou značku kávy? Vyzvednout prádlo z čistírny, jít vyvenčit prezidentovi psa, zadovádět si s jeho dětmi na hřišti? I tohle řeší oni.

Občas jsou jim ale svěřovány i ne zrovna milé úkoly. Třeba ostraha osob, které zrovna ve Státech rádi nemají. Nejrůznější šejkové ze středního východu a diktátoři z Banánových republik se ale mohou na pokyn amerického prezidenta dočkat stejného komfortu bezpečí. V Tajné službě se neptají, jsou to prostě univerzální profesionálové.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Doživotní ředitel FBI J. Edgar Hoover. Prohnilý muž, který věděl špínu úplně na každého

Zapomeňte na Jamese Bonda. Sovětští špioni i agenti CIA byli naivní a měli jedno společné: nechali se snadno koupit protistranou