Co je afázie, porucha řeči, která poslala do předčasného důchodu Bruce Willise?

Termín afázie trochu připomíná jméno zlé čarodějnice z Ledového království. Musela by to být ovšem čarodějnice velikosti mrakodrapu v Nakatomi Plaza, aby dokázala oněmět někoho, jako herec Bruce Willis. O co jde?

afázie

Nejedná se o žádného neznámého nebo netušeného zabijáka, afázie je případ od případu různě závažná porucha řeči, způsobená narušením těch oblastí mozku, které nesou řečová centra. Termín afázie v podstatě znamená, že někdo má problém s řečí, se kterým se nenarodil, ale získal jej. Jak? Propracovat se k ní můžeme všichni bez rozdílu, různými cestami.

Můžete jí trpět také, stačí si počkat

Klinickou klasikou je například poškození mozku v důsledku úrazu, rozrůstajícího se nádoru, závažného zánětlivého nebo degenerativního onemocnění. Takže když jste prodělali bouračku v autě – při níž došlo k traumatu lebky nebo krvácení do mozku, propili si mozek do lihového limbu, prošli si mrtvičným záchvatem nebo vám v horní části mozkového laloku bují novotvar, může pak snadno dojít k afázii.

Bruce Willis
Bruce Willis odešel kvůli afázii do předčasného důchodu. (foto: instagram/ ivanovic_yt)

Jejím efektem zjednodušeně je, že vám buď vaše vlastní řeč přestane dávat smysl, potažmo to, co říkáte, už nebude dávat smysl ostatním. Můžete přestat chápat význam jednotlivých slov, budete jim přiřazovat jiný význam (funguje to i naopak, nebudete rozumět významu toho, co vám lidé říkají). Možná zapomenete na to, jak utvářet celistvé věty, nebo se jen sníží plynulost vašeho projevu. Záleží, jak moc černého Černého Petra si vytáhnete.

Zpátky na začátek vývoje

Pro spoustu lidí afázie obvykle znamená, že byla anulována ta fáze vývoje, kterou si procházíme od dětství, kdy se v postýlce učíme místo skřeků o jídle a kadění dávat najevo své potřeby artikulovanou formou řeči a tleskavých básniček. Sranda to moc není, protože naučit se znovu mluvit je dost náročný projekt. Pozitivní zpráva? Ano, jde to, trpělivě a terapeuticky, dostat se do nějakého uměřeného stavu zlepšení. Ale trvá to.

Zádrhel je spíš v tom, že pokud je příčinou zrovna vaší afázie zhoubný nádor na mozku nebo neurodegenerativní onemocnění, nejspíš se toho nedožijete. Špatná zpráva? I s těžkou afázií vám mozek pořád funguje normálně, stále jste to vy. Jen prostě nejste schopni vyjádřit slovně, co potřebujete. A to, že se o vás starají jako o mimino, které si neumí říct, je dost ponižující. Zajímavostí je, jak moc je vlastně afázie rozšířená. Tahle porucha, která má v Mezinárodní lékařské klasifikaci označení R47.0, je častější než Parkinson, mozková obrna nebo svalová dystrofie.

Smutné loučení s dinosaurem

Přesto o ní až dosud nebylo slyšet, což jednoznačně změnilo (asi poslední srozumitelné) prohlášení amerického herce, Bruce Willise. Sedmašedesátiletý tyranosaurus akčních trháků oznámil, že s afázií vede boj, a prohrává na sety. A proto ukončuje svou kariéru, odchází do ústraní. Skoro stejně jako to říkal John Hartigan v Sin City (2006): „Už jen hodinu. Můj poslední den v práci. Předčasný důchod. Není to můj nápad. Příkazy lékaře.“

Bruce Willis
Afázie mu znemožnila herectví. (foto: instagram/bld.bro)

Je to zatracená škoda, protože BW patřil k tvářím žánrové produkce. Nikdy nevynikal zrovna herecky květnatými proslovy, ale jeho věty se uměly vždycky vpít pod kůži. Tady si jeho nejlepší hlášky můžete v krátkosti připomenout. Na druhou stranu, nemá cenu dělat z afázie tragédii jen kvůli tomu, že jí začal trpět čistič klimatizací John McClane nebo náš milovaný specialista motivačních proslovů Joe Hallenbeck. Afázií trpí miliony lidí, a naši pomoc potřebují všichni.

Ostatně, v posledních dnech se v souvislosti s celebritami hodně hovoří o nemocích, poruchách a obtížích. U Jady Smithové například o alopecii a u Willa Smitha pak naprosté demenci. Připomíná nám to, že celebrity jsou vlastně taky jen obyčejní lidé a nejsou vůči neduhům smrtelníků imunní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nemoci si nevybírají, ale jsou lidé, kteří už roky nebyli u doktora

Jakých nemocí se bojí Češi? Aktuální průzkum odhalil naše největší strašáky, i to, zda jsme na ně připraveni!