5 zajímavostí, kterými vás Jean-Paul Belmondo překvapí. Co jste o něm nevěděli?

Ikona francouzské kinematografie. Jeden z nejlepších herců francouzské historie. Lamač dívčích srdcí a muž s neodolatelným charisma a uhrančivým pohledem. Všechna tato pojmenování patří jednomu jedinému muži.

Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo, bohužel o slavném herci můžeme mluvit už pouze v minulém čase, protože 6. září 2021 navždy odešel do hereckého nebe. V sobotu 9. dubna by oslavil 89. narozeniny. Pojďme uctít jeho památku tím, že si projdeme několik zajímavostí, které jste o Muži z Ria určitě nevěděli.

Jeho přezdívkou zněla Pépel

Na mnoha českých internetových portálech se dozvíte, že Jean-Paul Belmondo byl po celý život přezdívaný jako Bébel. Jenomže pravda je trochu jinde, protože originální přezdívka zní Pépel. Ale jak k ní slavný herec přišel? Když se Belmondo hlásil společně se svým kamarádem na konzervatoř, spolužáci mu jednoduše začali říkat Pépel podle postavy zloděje jménem Pépel Wasska.

Jean-Paul Belmondo
Ženy mu padaly k nohám. A divíte se? (foto: instagram/belmondoretro)

Tuto postavu svého času ztvárňoval Jean Gabin a hlavním důvodem pro spojení činoherní postavy zloděje s mladým ambiciózním hercem byl obnošený svetr. Spolužáci totiž věřili, že jej Belmondo bude nosit po celou dobu studia. Jean-Paul však byl pyšný, že byl srovnávaný s takovým velikánem, jakým byl Jean Gabin.

Belmondo se soudil s Delonem

Dnes si asi dokážete představit, jak vypadají soudní spory filmových hvězd, protože v moderním světě je to celkem normální. Uvědomte si ale, jak musela být francouzská veřejnost pobouřena, když před soudním dvorem stanuly dvě největší hvězdy tehdejšího filmového plátna, tedy Jean-Paul Belmondo a Alain Delon.

Důvodem jejich sporu byla gansterka Borsalino natočená v roce 1970. Samotný podnět k žalobě dodnes vzbuzuje úsměvy. Pépel zažaloval Delona jenom proto, že se jeho jméno nacházelo na plakátech dvakrát, což bylo podle smlouvy zakázané. Jean-Paul Belmondo nakonec tenhle spor vyhrál v roce 1972.

Muž z Ria byl inspirací pro Stevena Spielberga

Není žádným tajemstvím, že se proslulý režisér Steven Spielberg inspiroval při natáčení snímku Dobyvatelé ztracené archy o dost starším filmem, kde v hlavní roli exceloval Jean-Paul Belmondo. Jenomže při čtení recenzí Steven Spielberg zjistil, že samotný Muž z Ria se hojně inspiroval z mnohem starších komiksů, v nichž byl hlavním hrdinou malý Tintin.

ukázka z filmu Muž z Acapulca (1973)

Jakmile Spielberg zjistil, že diváci jsou hladoví po podobných příbězích, začal okamžitě shánět autorská práva k původnímu komiksu ze začátku 20. století. Po smrti autora, jímž byl kreslíř Hergé, získal Spielberg veškerá práva, načež po více než 30 letech natočil celovečerní film Tintinova dobrodružství.

Jean-Paul Belmondo zakládal fotbalový klub PSG

Pokud patříte mezi fanoušky fotbalu, pak vám jméno PSG rozhodně není cizí. V současné době se totiž po příchodu několika špičkových hráčů jedná asi o nejlepší fotbalový klub na světě. Jenomže klub z Paříže musel urazit hodně dlouhou cestu, kterou velmi překvapivě pomáhal stavět i slavný Jean-Paul Belmondo.

ukázka z filmu Policajt nebo rošťák (1979)

Herec se o této skutečnosti zmínil až v roce 2018, a to nikterak velkolepě. Jednoduše poznamenal: „Dal jsem jim nějaké peníze, ale dlouho jsem u toho nevydržel. Bylo to příliš náročné vzhledem k mému nabitému diáři.“ Pépel byl sice známý svou vášní pro nafouknutý nesmysl, nicméně nikdo z vás by asi neřekl, že nejlepší klub současnosti nese výraznou stopu charismatického herce.

Belmondo odmítl převzít ocenění César

Ocenění César uděluje Francouzská umělecká akademie hned v několika kategoriích, přičemž v roce 1989 měl být za své herecké výkony oceněný i Jean-Paul Belmondo. Herec však k překvapení všech odmítl cenu převzít s odůvodněním, že jediným hodnotitelem jeho výkonů může být široká veřejnost chodící do kin. Skutečným důvodem však byl spor mezi autorem filmu a jeho otcem. Inu i takhle může dopadnout dlouholetý konflikt.

Jean-Paul Belmondo jednoznačně patřil k nejlepším francouzským hercům a svými výkony na stříbrném plátně si získal mnoho fanoušků. Který jeho film máte nejraději?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Historie automobilky Ferrari. Papá Enzo a jak se Italům daří dnes?

Největší propadáky slavných značek. Parfém s vůní grilu, cihla s logem nebo jogurtová Cola. Tohle se opravdu nepovedlo