8 neobjevených míst v Česku. Kam nechodí davy lidí, ale stojí to za to?

Jen pohorky, krosnu a lahev s pitím? V létě ke štěstí nic víc nepotřebujete. A kam se vydat? Třeba objevovat nová místa, o kterých jste netušili, že existují.

I když je měsíc květen známý svým proměnlivým počasím souvisejícím s bouřkami, je v průměru o 5,3°C teplejší než duben. Už vás taky svrbí nohy a máte chuť vyrazit někam na výlet? Tak nachystejte batohy a vyrazte na méně známá místa. Našli jsme pro vás 8 z nich.

1. Vstup do bájné hory Blaník

Veřejovu skálu na severozápadním úpatí hory Velký Blaník zná kde kdo. Legenda praví, že právě v ní se nachází vstup do podzemní hory, ve které odpočívají blaničtí rytíři, jež jednoho dne mají vyjet ven. Zajímá vás to?

Pak není nic jednoduššího, než se na tohle místo vydat a třít lokty o davy turistů. Mezi nimi, nebo v blízkém okolí, odchytněte někoho místního, kdo dobře zná historii rytířských skal. Ten potvrdí, že někde přímo na Blaníku či v jeho blízkosti se nachází časoprostorový tunel.

Jeho případnou existenci vědátoři komentují tak, že „za všechno můžou geomagnetické anomálie“. Fakt?

Jen se poptejte domorodců na záhadné jevy, o které se zajímal i Adolf Hitler. Vždyť v době druhé světové války bylo poblíž, konkrétně na Neveklovsku a Benešovsku, cvičiště SS. Mimochodem, na vrchol Velkého Blaníku vystoupili i Heinrich Himmler. Slunce tam asi nehledal… Pro co si tam půjdete vy? Pro dobrodružství? Tak je to to velké skalisko vlevo pod turistickou cestou na Velký Blaník. Vstupné nula.

Veřejova skála. Troufnete si? Zdroj: Českátelevize.cz

Veřejova skála. Troufnete si? Zdroj: Českátelevize.cz

2. Trosky trochu jinak

Trosky. Že tohle je neobjevené místo? Určitě ne. Hrad patří k dominantě Českého ráje, takže je velmi pravděpodobné, že už jste tam jednou, dvakrát, desetkrát byli. O to líp. Příště už vás nebude zajímat interiér hradu, ale tajemné podzemí, ve kterých se nachází varovné nápisy, které mají odradit badatele. Od čeho?

V podzemí si v klídečku odpočívá poklad loupežníků – jenže má to malý háček. Vstup do něj – z hradu – je schovaný tak, že o něm nikdo nic neví. Můžete si zahrát na Indiana Jonese, nebo minimálně prozkoumat jeskyni na stráni východně od hradu. Ta je sice profláklejší, ale na svoje si přijdete. Jinak plné vstupné na samotný hrad je 70 kaček. Dostanete se k němu přes vesnici Tachov. Jedná se o středně náročnou trasu, tak asi si ta vaše spoluúčast rozmyslí sama.

Trosky. Ještě nikdo nenašel zdejší poklad! Zdroj: Hrad-trosky.cz

Trosky. Ještě nikdo nenašel zdejší poklad! Zdroj: Hrad-trosky.cz

3. Kostel v Panenském týnci. Léčí?

Hrady, poutní místa, hory… A co kostely? Jasně, pro ateisty nic moc turistický cíl, jenže… Takový o takovém kostelu při klášteře klarisek v Panenském Týnci se traduje, že vyniká pozitivní zónou. To znamená, že se zde vyskytují silné harmonické energie, o kterých vědí především ezotericky či duchovně vyvinutí „kolemjdoucí“.

Již poutá přítomnost v blízkosti kostela má prý léčivé účinky, což je informace, která se veřejnosti obvykle neříká. Bodejť by pak kostel byl vyhledávaným místem… (Jen tak pro formu, mezi léčivá místa patří i oblasti poblíž lázeňských pramenů.) Prubnete to? Tak se přibližte k městu Louny. Jo a vstupné je zdarma.

Zharmonizujte se v kostele! Zdroj: Bohemia-centralis.cz

Zharmonizujte se v kostele! Zdroj: Bohemia-centralis.cz

4. Brána pekelná na hradě Houska. A dál?

Jj, hrad Houska není nic, o čem byste ještě neslyšeli. Paranormální jevy, strašidla, tajemno. No, proč ne? Lovci duchů se tu možná vyřádí, však tohle místo objevili už dávno. Říká se o něm totiž, že je bránou do pekla. Zatímco návštěvníci hltají každou informaci o temných silách – a některým se přitom udělá i špatně – málokdo ví, že na kdesi na hradě je cosi dosud nedotčeného.

Podle legendy tu kdysi bývala hradní brána, nad kterou byla vyznačena informace, kudy se dostat do podzemních chodeb. Jistí štěbetalové zároveň uvádí, že se i zde, podobně jako na Blaníku, nachází časoprostorová smyčka. Až tedy budete poslouchat průvodce, vytraťte se a jděte objevovat neobjevitelné. Pokud máte rádi tajemno, nebo sympatizujete s temnou stranou, bude se vám tady líbit jako nikde v republice. Akorát mladá na to asi nebude. Pro ni platí spíš klasická prohlídka hradu za plné vstupné 80 káblí. A cesta? Tento původně gotický hrad v máchovské krajině se nachází na rozhraní okresů Česká Lípa, Mělník a Mladá Boleslav.

Slupněte housku v prostoru a čase. Zdroj: Hrad-houska.cz

Slupněte housku v prostoru a čase. Zdroj: Hrad-houska.cz

5. Podzemní chodby pod Radhoštěm

Starobylou horu Radhošť ročně navštíví tisíce lidí. Všichni se chtějí dostat nahoru, tam slupnou svačinu a zase pádí dolů. Obvykle jen zasvěcení vědí, co je pod povrchem.

Podzemní chodby s Radegastovou svatyní a zbojnickými poklady. Pokud se do neprobádaných chodeb dostanete, nebudete mít lehký úkol. Chodeb existuje víc. Jsou zapeklité a určené jen pro odvážné. (Kde je vchod, musíte prubnout sami. Místo drobné za vlezné věnujte sami sobě odvahu.) Snad narazíte na nějaký návod, jak se v hlubinách země orientovat. Je to rébus, adrenalin a zkouška fyzické zdatnosti! Ale parádní zážitek – bez bab!

Mnozí ani netuší, na čem stojí. Zdroj: Roznov.infoshopping.cz

Mnozí ani netuší, na čem stojí. Zdroj: Roznov.infoshopping.cz

6. Boží kámen, co ti dává křídla

Jste vyflusaní z práce, unavení z partnerky, vyždímaní z těch všech problémů, úkolů i složenek? Tak honem, zajeďte si na údajně nejsilnější energetické místo v Čechách, které začíná být čím dál víc populární. Ale zatím ne tak, abyste se museli tlačit.

Jedná se o kámen nazvaný „boží“, který se nachází v Jihočeském kraji poblíž Štěchovic v okrese Strakonice. Prý jím proudí vysoká kosmická energie, a tudíž je považován za vhodné místo pro meditace. Ještě o něm nevíte? Nečekejte a jděte se přesvědčit asi deset kilometrů od Strakonic směrem na západ, jestli to maká. Snad ta energie bude bezedná… A i kdyby, vstupné nula – a ještě si šplhnete u partnerky, že dbáte na její energetické blaho.

Nasajte si. Zdroj: Krizemkrazemceskem.cz

Nasajte si. Zdroj: Krizemkrazemceskem.cz

7. Záhadné Kounovské řady

Obec Kounov leží na pomezí středních a severozápadních Čech, zhruba padesát kilometrů západně od Prahy. Co je na ní tak zajímavého? 2500 obrovských křemencových balvanů tvořících linii od severu k jihu. Nikdo neví, kde se tam vzaly, kdo je tahle uspořádat a k čemu sloužily. Můžete být první, kdo tuhle záhadu rozluští, a to zhruba dva kilometry severně od Kounova (drahé polovičky v pohorkách jsou povoleny). A když na to nepřijdete, tak je tam aspoň moc hezky. Mrkněte se na video…

8. Arcibiskupský lom

Jižně od osady Zelená Hora se nachází trochu skrytý a méně navštěvovaný lom, který najdete na severním úpatí kopce Žulový vrch. (Nedá se k němu dojet autem, musíte slézt po kamenech). Milujete-li adrenalin, čistou vodu nebo chráněného raka říčního, jeďte právě tam.  Je to pecka.

Arcibiskupák. Hodíte oko? Foto: Turistika.cz

Arcibiskupák. Hodíte oko? Foto: Turistika.cz

Znáte nějaká další neobjevená místa? Poraďte ostatním…

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cestovatelské nechutnosti, se kterými se nejde vyrovnat

5 cestovatelských tipů, jak sehnat nejlepší bydlení na cestách