7 věcí, které jste nevěděli o kýchání

Chřipková epidemie je tady, sužuje Českou republiku… Jakou roli v tom hraje kýchání? Obrázek si uděláte sami hned po tom, co si osvěžíte fakta. Co ještě o kýchání nevíte?

16. února Národní referenční laboratoř pro chřipku označila epidemii, která vypukla rozhodně ne vinou líbání na den svatého Valentýna, za plošnou. Na sto tisíc obyvatel Čech momentálně připadá téměř 1500 nakažených, takže vás určitě bude zajímat, jakou roli v tomto téměř každoročním rituálu, má obyčejné kýchání. A tohle jste také věděli?

1. Je nesmírně variabilní

Mnoho lidí kýchá při zvláštních okamžicích, jako je například cvičení, vytrhávání obočí, na slunci nebo i při sexu.

Konkrétně u škubání obočí je to tak, že se o slovo přihlásí nerv v obličeji, který souvisí s nosní dírkou. A co to cvičení? Fyzická aktivita vysušuje nos a ústa, a nos na sucho reaguje tím, že ke kýchání ponouká. Citlivost na slunce má zase jedna osoba ze tří.

Prý je to dědičné, což neplatí u sexu. Kýchání při něm je spojeno se stimulací parasympatické nervové soustavy a jistý doktor Mahmood Bhutta z oxfordské Kliniky Johna Radcliff tvrdí, že někdy lidé pšikají už při pouhé myšlence na sex. Vysvětlení? Některé signály mozku se zkříží.

Někdo si hepčíkne jednou, jiný dvakrát, další třikrát po sobě. Scénáře od člověka k člověku jsou rozdílné. Prostě a jednoduše, dokud v tom nose něco máte, kýchat budete.

2. Poskytuje ochranu

Kýchání v podstatě udržuje tělo v bezpečí, neboť je součástí imunitního procesu. Odstraňuje z nosu bakterie, viry, dráždivé látky – například choroboplodné zárodky, prach, pyl, zvířecí alergeny nebo znečišťující látky. Je tedy dobré, i když…

3. Je extrémně rychlé

Když si kýchnete, kapičky toho všeho se z vašeho těla dostanou rychlostí asi 180 km/h, přičemž jako dolet se počítá několik metrů. I když se většinou hovoří o pěti, lékaři jsou přesvědčení, že vás může nakazit kdokoli, kdo se nachází na druhé straně místnosti.

Vždyť jedno kýchnutí rovná se přibližně 100 tisíc bakterií do vzduchu. Kapénky se pak postarají třeba o nějaké to infekční onemocnění, nebo i spalničky či plané neštovice. Mimochodem, traduje se, že když hlen má zelenou, žlutou nebo hnědou barvu, je to známka infekce, která si žádá návštěvu lékaře.

4. Může trápit týdny i měsíce

Rekord v kýchání drží jistá Donna Griffiths Worcestershire z Anglie, která prokýchala 978 dní. No a přežila. Akorát se nikde nepíše, jak k tomu přišla, proč to trvalo tak dlouho a co tenhle bizarní jev zastavilo.

5. (Ne)dá se zastavit

I když to někdy nepomáhá, odborníci radí dýchat ústy a při tom svírat špičku nosu. V opačném případě, když si potřebujete ulevit, ale ono to jako na potvoru ne a ne přijít, měli byste se podívat do nějakého, pokud možno ostrého, světla. Mozek to vyhodnotí jako podráždění nosu a zahájí protiúder.

6. Předpovídá počasí

Lidová moudrost praví, že když kýchá kočka, bude pršet. V některých asijských kulturách zase věří na přítomnost. Když kýcháte, někdo o vás mluví za zády.

7. Je slabší než spánek

V hlubších fázích spánku jsou kýchací reflexy pozastavené, proto se pšikání během zařezávání nejspíš nedočkáte. Ledaže byste nespali tvrdě. Tak, a teď už víte všechno, můžete mezi lidi rozsévat ty svoje infekce.

O tom, že pšikání přichází náhle a je dost silné, se můžete přesvědčit ve videu. Těm hezkejm holkám ho člověk odpustí, ale co tomu zbytku? Radši noste roušky!

https://youtu.be/TgXzNWTiTg4

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sportem ku zdraví. V Kanadě rozhodně ne!

Kdo prdí, zdraví si tvrdí!