7 sportů, při kterých jde o kejhák

Ačkoli už nežijeme v době gladiátorských soubojů, v nichž pravidelně umíraly desítky a stovky lidí, i v dnešní době jsou sporty, které mají do bezpečné zóny pekelně daleko.

Motocyklové závody

Pokud je nesledujete, možná budete překvapeni, jak často dochází k smrtelným nehodám. Kupříkladu tradiční závod silničních motorek Isle of Man TT (Tourist Trophy) si za posledních sto let vyžádal přes 220 životů.

Heliskiing

V tomto nebezpečném sportu helikoptéra dopraví lyžaře na nějaké vysoko vyvýšené (bohem opuštěné) místo, odkud je parádní sjezd. Při téhle srandě v roce 1994 zemřel například bývalý prezident Disney Frank Wells.

Mažoretky

Vtip? Nikoli. Ročně při tomto sportu (ano, opravdu je to sport – např. v USA nebo Velké Británii se tím ženy živí na plný úvazek) dojde k více než 20 000 zranění za rok. Nejčastěji se jedná o bolestivé zlomeniny obratlů či nohou.

Běh s býky (Encierros)

Podle nás naprostá demence, podle jiných neskutečný odvaz. Zdrhání před rozzuřenými býky milují hlavně ve Španělsku (nejpopulárnější běh se koná v Pamploně). A faktem je, že tahle „zábava“ si ročně vyžádá okolo tří stovek zraněných a několik mrtvých.

Ježdění na býcích

Tenhle sport je oblíbený především v USA, v jižní Americe, na Novém Zélandu a v Austrálii. Ačkoli jezdcům stačí udržet se na zádech býka pouhých 8 sekund, většina to nezvládne. Tyhle nešťastlivce pak čeká někdy až 10metrový let, a asi si dokážete představit, že když náhodou přistanou na hlavu, je čas volat pohřebák. I když jezdci pád z býka přežijí, je riziko, že se rozzuřené zvíře rozhodne je dorazit. Upřímně? Ani se mu nedivíme.

Horolezectví

Na každých 6 úspěšných vyzyvatelů Mt. Everestu vychází zhruba jeden neúspěšný (mrtvý). Při výstupu se tak nezřídka stane, že vás krom panensky krásných přírodních útvarů vítají také zmrzlé mrtvoly vašich předchůdců. Tomu říkáme motivace!

Potápění v podmořských jeskyních

Láká-li vás průzkum doposud nepoznaných míst, je tento sport něčím pro vás. Podmořské jeskyně jsou k tomuto účelu ideální. Problém je, že skýtají také řadu rizik, např. nízkou viditelnost, extrémně nízké teploty a stísněné prostory. Snadno se tak můžete ztratit, může vám dojít kyslík nebo se někde „zašprajcnete“. Ve všech případech zemřete. Od 60. let při tomto sportu zahynulo podle dostupných údajů už více jak 500 potápěčů. Budete další?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejzhoubnějších konfliktů v historii lidstva

5 způsobů, jak může chlap zvládnout předvánoční šílenství