7 neuvěřitelných kutilských kuriozit

Češi jsou národem kutilů, to všichni víme. Ohřívač vody z lahví od piva…zdá se vám to jako úlet? Omyl! Na jaké kuriozity se už přišlo, to se možná budete divit.

Stejně jako v Čechách po celém světě se v potu a krvi kutilů rodí tisíce zajímavých projektů a vychytávek, o nichž ví mnohdy jen sám autor. Tomu je největší odměnou spatřit, kterak jeho sen nabývá na reálných obrysech, největší satisfakci pak z vědomí, že to OPRAVDU FUNGUJE! Některé z projektů jsou přitom objektivně geniální. Proto jsme se probrali desítkami kreativních nápadů a z výsledku interního průzkumu vybrali sedm příkladů kutilského mistrovství.

Starožitné rádio vykuchal, hraje lépe než předtím

Libujete si ve starožitnostech a vybavení s nádechem vintage? Pak vás jistě zaujme výsledek rekonstrukce krásného, leč nefunkčního rádia. Autor si pro něj došel na bleší trh, kde jej pořídil doslova za pár korun. Archaické vnitřnosti přístroje zahodil a nahradil moderním bluetooth reproduktorem. Jedinečný archaický vzhled rádia tak doplnil o moderní funkcionalitu. Dobrý nápad.

http://www.treehugger.com/slideshows/gadgets/how-transform-antique-portable-radio-modern-bluetooth-speaker/

Šlapej, nebo zhasneme světlo

Světoví kutilové vdechli život i šlapacímu generátoru elektrické energie. Aktivitou bez problémů vygenerujete dostatek šťávy na nabití mobilního telefonu či dalších přenosných gadgetů. Konečně rotoped, který dává smysl! Součástky na stavbu tohoto zařízení vás přitom určitě nezruinují. Vystačíte si se starým kolem, automobilovou baterií, 24V DC motorem a pár dalšími drobnostmi z elektroobchodu (např. kabely, nabíječkou nebo multimetrem k měření).

http://www.instructables.com/id/How-to-Build-a-Bicycle-Generator-1/

Je libo švestky z naší zahrádky?

Pár let nazpět médii proběhla informace o idylickém úsporném projektu Zdeňka Halíka z Boršic u Blatnice v Jihomoravském kraji. Ten se rozhodl vytápět dům peckami ze švestek, které využívá k destilaci pálenky. Klasická kamna šla z domu a nahradil je nový nájemník: automatický kotel na biomasu. Ten je levnější, ekologičtější a snadněji se obsluhuje. Pro každý případ má pan Halík na zahřátí také zásoby domácí pálenky.

http://byznys.lidovky.cz/palic-vymyslel-nejlepsi-zeleny-projekt-vytapi-dum-peckami-ze-svestek-1e1-/firmy-trhy.aspx?c=A101008_092518_firmy-trhy_kik

Všechno z palet

Výstavbou dřevěných paletových domů se dnes zabývají nejen jednotlivci, dokonce celé firmy. Není divu, neboť oproti klasickému stavebnímu postupu a materiálu palety nabízejí celou řadu předností. Důležitá je především jednoduchost složení konstrukce z těchto stavebních bloků a dále také extrémně nízké náklady na pořízení. Zatímco cihlový dům stojí v řádech stovek tisíc až milionů korun, paletové sídlo vykouzlíte už za nějakých 10 tisíc korun. Právě takovou cenovku nabízí projekt od i-Beam design. Pokud byste v něm chtěli trvale bydlet, máte však smůlu. Koncept je určený do teplých krajin a tak nemá žádnou tepelnou izolaci a tak poslouží jen v teplých měsících. Řada kutilů po celém světě však své domky zateplila a teď v nich bydlí za téměř nulové náklady.

http://worldinsidepictures.com/22-cheap- easy-and- creative-pallet- furniture-diy- ideas-that- will-inspire-you/

Dekadentní koupačka v kontejneru

Řada lidí má na zahradě bazén. Někdo se plácl přes kapsu a má vlastní verzi koupaliště v Podolí, jiný se v létě chladí v neckách nebo kádi. To už ovšem není moc na plavání. Ve Spojených státech však našli rozumný kompromis mezi cenou a uživatelským komfortem. Nejmenovaná společnost tam nedávno spustila výrobu kutilského nápadu, využít na plavání upravené kontejnery. Toto řešení je levnější, postrádá trapnou neoriginalitu masově vyráběných bazénů a zajistí vám 10 bodů za umělecký dojem.

(Source: Macro Sea)

Bunkry ve stromech

Vzpomínky na bezstarostné mládí vyvolá skrýš v korunách stromů. Asi každého malého kluka fascinují tajemné domy ve stromech. Rezonuje v nich volání dálek a dobrodružství. Přitom platí, že čím vymazlenější, tím raději tam mládenci lezou a berou své kamarády. Na internetu je k dispozici celá řada nádherných návrhů k inspiraci. Někomu se nejvíce zamlouvají projekty miniaturních stromových společenství složených z několika samostatných buněk. Jiného zas osloví futuristická ubikace jako ze sci-fi. A v tom je kouzlo kutilství. Nikdo se vám nebude plést do výběru vašeho favorita – snad až na syna, pro nějž to všechno děláte.

http://weburbanist.com/2008/02/10/10-amazing- tree-houses- from-around- the-world- sustainable-unique-and- creative-designs/

Pivní solární konektor mají na severu Číny

Farmář a kutil Ma Yanjun z provincie Šan-si na severu Číny měl problém. Teplá voda pro něj byla příliš drahá, a ačkoli on sám by se při sprchování smířil se studenou, jeho matka už by takový šok nemusela přežít. Potřeboval tedy přijít s levným způsobem ohřevu H2O. Inspirací se mu stalo pivo, respektive 66 pivních láhví, jimiž vydláždil střechu a začal je používat místo solárních kolektorů. Zároveň do nich nasměroval tok vodovodního potrubí tak, aby se voda během cesty do koupelny ohřála teplem kumulovaných v jednotlivých láhvích. Mazané!

http://webecoist.momtastic.com/2009/02/17/green-it-yourself-15-innovative-eco-friendly-diy-projects/

Chystáte vlastní kutilský projekt?

Co říkáte na úroveň světových šikulů? Že jste lepší? Že z fleku vymyslíte kreativnější projekt, který pak dokážete zrealizovat? Dokažte to ve výzvě Mistr Kutil!

Letos byl zahájen již 6. ročník. Pokud vám kromě šikovných rukou a zdravého sebevědomí nechybí ani odhodlání, nebojíte se stát před kamerou a hoříte touhou poměřit se s nejnadanějšími českými kutily, pak jste ideální adept! Srdcaři bez bázně a strachu z vybroušené konkurence české kutilské elity se mohou registrovat na adrese www.mistrkutil.cz. Příjem přihlášek bude uzavřen už 19. června.

Tak co, jdete do toho?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 kuriozit z celého světa

19 různých způsobů využití Coca Coly. Rady hlavně pro kutily!