5 úžasných přírodních divů světa

Planeta Země nabízí celou řadu fascinujících přírodních úkazů. Nad mnohými z nich zůstává rozum stát a člověk jen zírá s otevřenou pusou, protože mnohé z těchto divů dalece přesahují díla nejvyhlášenějších architektů světa. Pojďme se podívat na pět z těchto jedinečných výtvorů přírody.

Přírodní divy světa

Polární záře

Latinsky Aurora borealis je krásně vidět především ve státech na severu Evropy (Island, Finsko, Norsko, Švédsko, ale třeba také Skotsko). Někdy se však poštěstí také pozorovatelům o něco jižněji. Jak taková polární záře vzniká, a co to vlastně je? Původ má v mraku slunečního větru, jehož část se zachytí v magnetickém poli planety Země, začne se spirálovitě stáčet směrem k některému z magnetických pólů země a kolidovat s atomy a molekulami v zemské atmosféře. Podle toho, s jakými prvky tato část slunečního větru reaguje, se pak determinuje zabarvení. Ionizovaný dusík vytváří nádech modré, samostatné molekuly dusíku září purpurově a třeba vodík vyzařuje červenou.

Mount Everest

Nejvyšší hora světa se nachází v Himalájích, na hranici mezi Nepálem a Tibetem, a dosahuje výšky úctyhodných 8 848 metrů. Svůj nynější název hora získala v roce 1865 na počest generála a průzkumníka Sira George Everesta. Prvním pokořitelem Mount Everestu se stal novozélandský horolezec a průzkumník Edmund Hiillary, který dosáhl vrcholu této hory 29. května 1953 společně s šerpou Tenzingem Norgayem.

Velký Kaňon

Národní park Grand Canyon byl založen v roce 1919, nachází se ve Spojených státech amerických ve státě Arizona a je součástí světového přírodního dědictví. Velký Kaňon je tvořen obrovským systémem kaňonů, které vyhloubila řeka Colorado a její přítoky v průběhu šesti milionů let. Šířka hlavního kaňonu je v rozmezí 6.5-29 km, hloubka zhruba 1600 metrů. Délka Grand Canyonu je 446 km. Řeka svou erozivní činností obnažila sedimenty staré až 2 miliardy let. Tato oblast byla v historii obývána především indiány, ani dnes však neztratila nic ze své divoké krásy.

Velký bariérový útes

Největší korálový útes světa je rovněž součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Velký bariérový útes se vine podél východního pobřeží Austrálie. Jde o 2 300 km dlouhý pás nádherných pestrobarevných korálů a takřka pohádkového podmořského života. Jediný přírodní div světa pozorovatelný také z vesmíru. Povinnost pro všechny zapálené potápěče!

Paricutín

Zatímco o předchozích přírodních divech jste už nejspíš slyšeli, po této sopce v paměti možná marně tápete. Není divu, protože se zrodila poměrně nedávno, v roce 1943. Jedinečná je tedy především tím, že vědci měli možnost sledovat její existenci od samého počátku. Paricutín má aktuálně 424 metrů a nachází se v západní části Mexika v oblasti vulkanického centra Michoacán-Guanajuato. Ačkoli zdaleka nejde o jedinou sopku v oblasti, rozhodně se jedná o tu nejpopulárnější. Kdybyste ji náhodou také chtěli navštívit, ničeho se nebojte, poslední erupce sopky proběhla v roce 1952.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečné cestování. Co se stojícím údem v metru…

Úžasné mosty světa