3 tipy na skvělou lyžovačku v Itálii

Každoročně do zimních Alp míří na půl milionu Čechů. Ačkoliv u nás teprve začíná podzim, přípravy na zimní sezonu v alpských střediscích jsou v plném proudu. Je tak nejvyšší čas zajistit si místo v některém z kvalitních hotelů přímo u sjezdovky. Abyste předešli zmatečnému hledání té správné dovolené, nechte se inspirovat nejoblíbenějšími lyžařskými destinacemi v Itálii. Až do konce října totiž pořídíte zimní dovolenou za super ceny!

1. Brána Dolomit Val di Fiemme

Za sluncem a perfektně upravenými sjezdovkami se vydejte do Val di Fiemme v jižní části Dolomit.  „Val di Fiemme je českými lyžaři bezkonkurenčně nejnavštěvovanější středisko z celé Itálie. Kromě příjemné dojezdové vzdálenosti je zde i velká řada sjezdařských areálů různých obtížností a běžkařských tras,“ potvrzuje nám odborník Jan Bezděk z cestovní kanceláře NEV-DAMA. Vášniví sjezdaři mohou lyžovat na tratích o celkové délce 115,7 kilometrů. Své si zde najdou zkušení lyžaři, malé děti i začátečníci. Snowboardistům dobře poslouží 6 kvalitních snowparků a běžkaři ocení až 150 kilometrů tratí. Díky kvalitnímu systému zasněžování si perfektně zalyžujete i v okrajových termínech sezony.  Další výhodou je možnost využít skipas Dolomiti Superski, pokud by Vám zdejší skiareály byly malé. Pokořit tak můžete i nedalekou Sella Rondu, od Predazza je to autem pouhých 20 minut. V údolí Val di Fiemme leží zhruba čtyřtisícové malebné městečko Cavalese, jenž je místem nástupu na svahy skiresortu Alpe Cermis. A po lyžování můžete vyzkoušet místní plavecký bazén nebo kryté kluziště. Od roku 2007 je oblast dějištěm závodů Tour de Ski, kde v letech 2008 a 2010 vyhrál Lukáš Bauer.

2. Val Gardena – lyžařská špička Evropy

Každoročně vyhrává ankety o nejprestižnější lyžařské středisko světa. Důvodem nejsou pouze perfektní služby, které resort pro své návštěvníky připravuje, ale především neuvěřitelně romantické scenérie bělostných vápencových štítů, které se tyčí nad údolím. Lyžařský komplex Val Gardena/Alpe di Siusi  nabízí na 175 kilometrů prvotřídních sjezdovek. Pestrost terénu ocení všichni milovníci sjezdových radovánek. Začátečníci mohou využít až 56,5 kilometrů modrých tratí, pro zdatnější lyžaře je k dispozici neuvěřitelných 101 kilometrů červených a náruživí sjezdaři mohou své dovednosti pilovat na téměř 18 kilometrech černých tratí. Běžkaři se mohou kochat krásnou okolní přírodou na 135 kilometrech upraveného terénu. Snowboardistům poslouží 2 kvalitní snowparky. Pokud chcete vyzkoušet svahy v jedné z nejkrásnější lyžařské oblasti na světě, využijte aktuální nabídku zájezdů. Teď v říjnu pořídíte výhodné ceny balíčků ubytování se skipasem.

3. Plose – široké sjezdovky bez jediného živáčka

Plose s nadmořskou výškou 2 465 metrů je mezi českými lyžaři pravděpodobně nejoblíbenější lyžařskou destinací Jižního Tyrolska. Plose spadá do lyžařské oblasti Valle Isarco, jež je jednou z 12 součástí největšího evropského lyžařského komplexu – Dolomiti Superski s 1 204 km sjezdovek. Údolí Isarca nabízí kromě Plose i další 2 nadmíru kvalitní a téměř srovnatelné skiareály – Gitschberg a Jochtal, na které můžete využít stejný skipas.  Plose disponuje 80 procenty uměle zasněžovaných sjezdovek, které jsou proslulé výbornými sněhovými podmínkami po celou zimní sezonu. Lyžovat můžete na 27,4 kilometrech tratích různých obtížností.  Lyžařskou lahůdkou je pak 9 kilometrů dlouhá sjezdovka Trametsch, která je zážitkovou jízdou pro opravdové milovníky tohoto sportu. Ze sjezdovky se naskýtá neuvěřitelný výhled do údolí, kde se nachází historické město Brixen. Plose každou sezónu přiláká na své krásy a kvalitní sjezdovky přes čtvrt milionu návštěvníků. Možná také díky tomu, že tato oblast patří mezi cenově nejdostupnější střediska Jižních Tyrol.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Parádní lyžovačka? Jen když se udržíte na lyžích!

5 nejlepších kár na hory. Které vás nenechají ve štychu?

5 důvodů, proč jsou lyže lepší než ženská