Nechutná jídla. Která jsou dobrá a co byste zkoušet neměli?

Podle nepsaných pravidel by kvalitní jídlo mělo nejen skvěle chutnat, ale také skvěle vypadat. I když pár výjimek by se určitě našlo. Tyhle jídla to potvrzují. Zkuste je, a pak nám napište.

Jiný kraj – jiný mrav. A to se týká i jídla. Pro nás Středoevropany, kteří jsme vytáhli svůj zadek z české kotliny maximálně tak na pláž do Chorvatska, se řada „nechutných“ lahůdek ukrývá hlavně na jiných kontinentech – na asijském a africkém zejména. Zcestovalí návštěvníci těchto končin jistě mohou básnit o pražených hmyzích kuklách, chlazených opičích mozcích, kachních vejcích se zárodkem, grilovaných krysách a dalších šílenostech. Ale proč se trmácet tak daleko – esteticky nechutné, a přesto výtečné záležitosti se najdou i tady. Vybrali jsme pro vás tři z nich.

Vločková kaše

Správně připravená na první pohled tak trochu připomíná vyzvracený rohlík zapitý mlékem. Nicméně vašemu žaludku hlavně po ránu naopak prospěje. Vykašlete se na její různé instantní či poloinstantní varianty a připravte ji hezky pěkně z těch úplně nejobyčejnějších ovesných vloček. V hrnci je zalijte studeným mlékem a nechte pár minut nabobtnat. Pak na mírném plameni vařte do zhoustnutí a změknutí, případně přilévejte ještě mléko, aby získala tu správnou „zvratkovou“ konzistenci. Po uvaření vmíchejte 2-3 lžíce másla, rozdělte na talíře a dochuťte zcela ad libidum: cukr, mletá skořice, rozinky, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce, strouhaná čokoláda apod.

Morková kost

Dříve zcela běžná, dnes polozapomenutá záležitost. Morkové hovězí kosti taky nebývají už zcela běžně k dostání – v hyper/supermarketech v oddělení masa byste je asi hledali marně, a ve většině řeznictví také. Ta lepší, specializovaná, je ale čas od času mívají. Dá se z nich uvařit super vývar a morek – tedy kostní dřeň vyplňující vnitřek kostí – využít na morkové knedlíčky, ale to by nebyla ta úplně správná nechuťárna. Prostě a jednoduše kosti vařte ve vodě alespoň hodinu, vyjměte a vidličkou z nich vytahujte měkký horký morek na čerstvý chléb. Řádně osolte. Že si připadáte jak kombinace kanibala s pračlověkem z Osady Havranů? Nevadí. Vždyť to jsou (byli) taky lidi.

Vepřové nožičky

Platí o nich v bleděmodrém totéž, co u morkových kostí. Hledejte taktéž ve specializovaných řeznictvích. Nevábná růžová sudokopýtka našich prasečích přátel omyjte, vložte do studené osolené vody s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření a vařte alespoň hodinu a půl. Podávejte horká s chlebem a „ovarovými“ přílohami typu hořčice, křen nebo kyselé okurky. Slizovitě-tučná chuť těchto růžových končetin je přitažlivě zvrhlá a vysoký obsah kolagenu v nich jistě ocení i vaše kosti a klouby.

A která jsou nejnechutnější jídla na světě? Těch by mohla být celá řada. Pro příklad uvídíme 5 znich. Kam se hrabe rýžový nákyp!

Hákarl –  je islandské národní jídlo ze shnilého grónského žraloka.

Surstromming –  čili shnilí sledi. Prodávají se v konzervách, které už jsou patřičně vyboulené a po jejichž otevření uvidíte staré shnilé ryby.

Natto – oblíbená snídaně Japonců. Jde o zkvašené sojové boby, které jsou velmi lepkavé a mazlavé. Zasvěcení říkají, že páchnou, jako když se smíchá čpavek s hořící pneumatikou.

Sýr Casu Marzu – je zvláštní tím, že jsou do něj záměrně nasazeny larvy červů a konzumuje se až ve vysokém stadiu rozkladu i s živými larvami.

Kachní embryo – balut. Jeho výroba je jednoduchá. Oplodněné vajíčko se zahřívá tak dlouho, až je embryo dostatečně velké, pak se uvaří natvrdo a může se podávat.

 

Máte také nějakou podobnou oblíbenou nechutnost?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí bizár specialista – knedlíky s jablečným kompotem

Grilujeme. Recept na krutopřísnej Jack Daniel´s Independent Burger