Grilujeme. Recept na krutopřísnej Jack Daniel´s Independent Burger

Chcete letos pořádně kámoše překvapit a ugrilovat jim opravdovou pecku? Zkuste tenhle bezva recept. Pořádná chlapská mňamka.

4 porce

  • 600g hovězí maso přední mleté
  • 100g strouhané goudy a anglického čedaru
  • 0,1 l demi-glace
  • 0,02 Jack Daniel´s Gentleman Jack
  • 4 plátky uzené snídaňové slaniny
  • 4 lžíce majonézy
  • 0,05 l chipotle salsy (pikantní salsa z uzených mexických papriček)
  • 50g lístků červené řepy
  • 4 burgerové bulky
  • sůl, pepř
  • 1 x gril nejlépe na dřevěné uhlí))
  • 4x 0,04 Gentleman Jack na trávení

burgerPostup: Hovězí maso rozdělíme na 4 stejně velké porce a vytvarujeme do kulatých placek cca 1 cm silných. Osolíme, opepříme a položíme na rozpálený gril. Maso grilujeme z každé strany cca 4 minuty, aby maso bylo propečené na vrchu a uprostřed růžové a šťavnaté. Uzenou slaninu přidáme do grilu k masu a pečeme dokřupava. Pečenou slaninu nakrájíme na drobné kostky a necháme vychladnout.

V mezičase si připravíme chipotle majonézu. Chipotle salsu nebo nasekané uzené chipotle papričky smícháme s majonézou a dáme do chladu. Strouhaný sýr smícháme v misce s nakrájenou křupavou slaninou a posypeme jím burgery. A necháme sýr na mase pořádně rozpéct. Na malé pánvičce nebo v malém hrnku ohřejeme na mírném ohni demi-glace do kterého přidáme 0,02 Gentleman Jack whisky, který později použijeme k přelití burgerů. Burger bulky podélně rozřízneme a lehce opečeme na grilu společně s masem. Vnitřní strany opečených burger bulek potřeme chipotle majonézou. Na spodní potřenou bulku dáme opečené maso se zapečeným sýrem a slaninou, přelijeme omáčkou demi-glace a navrch dáme lístky z červené řepy. Takto vymazlený burger přiklopíme vrškem opečené bulky, abychom dodali našemu výtvoru ideální tvar. Pusu otevřeme dokořán a do burgeru řádně zakousneme. Jako nástroj používáme ruce. Do whiskovek nalejeme 4 pánáky Gentleman Jack a tu burgerovou dobrotu pořádně spláchneme, aby se nám pěkně trávilo.

Náš tip

Burgery můžeme udělat z 100% hovězího mletého předního masa v poměru 80% masa a 20% tuku, aby byl burger krásně šťavnatý. Pro milovníky ostřejších pokrmů doporučujeme přidat grilovanou čili papričku.

Dobrou chuť!

Autor: red