Domácí bizár specialita – Knedlíky s jablečným kompotem

Cože? Knedlíky plus horký jablečný kompot plus rozpuštěné máslo? To jako vážně? Jo! Za zdánlivě děsivou kombinací se totiž skrývá polozapomenutá podzimní lahůdka našich babiček a dědů.

Houskové knedlíky s jablky

Když zbyly knedlíky od oběda…

Obskurní a divné kombinace jídel vznikaly v minulosti buď náhodou nebo experimentováním. A v tomhle případě tomu asi nebylo jinak. Viděl bych to asi takhle: po opulentním nedělním podzimním obědě zbylo hospodyni pár houskových knedlíků, které jí bylo líto vyhodit (byly časy, kdy se fakt jídlem neplýtvalo). Do toho se všude válely hory jablek ze sezónní sklizně – některé se daly uskladnit, jiné se zpracovaly na mošt, povidla, pálenku a podobně, ale pořád jich zbývalo celkem dost na okamžitou spotřebu, pokud se neměly zkazit. A upřímně – cpát se syrovými jablky od rána do večera se vážně nedá do nekonečna. Tak to prostě zkusily…

A ono to bylo víc než dobré…

Horký jablečný kompot v té době samozřejmě žádnou novinkou nebyl. Dočíst se o něm dá jak už v legendární kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nebo v trojdílné Zámecké kuchařce z druhé poloviny 19. století. Nápad – byť bizarní – spojit ho na jednom talíři s houskovými knedlíky tak byl jen otázkou času a odvahy tehdejších hospodyň. Umíme si představit, že první degustátor(ka) tohoto pokrmu byl asi kombinací upřímně zděšen, ale zcela určitě jen do chvíle, než se překonal a ochutnal. Zvlášť když se přidala ještě třetí podstatná složka (aneb české jídlo bez tuku si představit nelze) – horké rozpuštěné máslo, kterým se celá delikatesa přelije.

Jak na to?

Nebojte se toho, není to nic složitého a výsledek vážně stojí za to. Kdo si chce připravit vlastní houskové knedlíky, hurá do toho, ale v tomto případě zcela výjimečně postačí zakoupený hotový knedlík. Časy, kdy byly na trhu jen šišky nevábné molitanové konzistence, jsou naštěstí pryč a zejména, pokud zakoupíte knedlík v bio kvalitě (vě většině supermarketů k dostání), bude to pro tento účel ideální. Takže nakrájejte na plátky a ohřejte v páře. Mezitím oloupejte a zbavte jádřinců jablka – ideálně poloměkká a ne příliš sladká. Nakrájejte na osminky, vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla zhruba do půlky ponořená a uveďte do varu. Přisypte přiměřeně hnědého cukru a přidejte pár kousků celé skořice a několik hřebíčků (myšleno koření). Nechte několik minut probublávat, až se tekutina mírně zredukuje, ale jablka rozhodně nenechte úplně rozvařit. Na talíř rozložte knedlíky, vedle nich kompot a obojí přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte ihned! Ideálním doprovodným nápojem je svařené víno.

A co vy? Máte po svých babičkách také nějaký šílený recept?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejoblíbenější jídla opilců

Vaříme s vínem, když už je to vinobraní