Formule 1. Rakve na kolech, ale zábava!

Rychlost. Nebezpečí. Sláva. Peníze. Adrenalin. Tohle všechno jsou přísady magického receptu na jeden z nejúchvatnějších seriálů v historii lidstva. Formuli 1. Od března do listopadu usedá 24 jezdců co 14 dnů do rakví na kolech a baví miliony lidí po celé zeměkouli.

Formule 1, ilustrační

Historie

Samotný seriál byl založen v roce 1950. Jednotlivé Velké ceny byly ale pořádány v podstatě od momentu, kdy člověk zjistil, že rychlá jízda s autem může být zážitek. Ovšem až zmíněný padesátý rok přinesl formuli jedna v podobě, ve které ji známe prakticky dodnes. Jako první seriálová Grand Prix je tak navždy zapsána Velká cena Velké Británie z 13. května tohoto roku. Jejím vítězem se stal italský pilot Giuseppe Farina s vozem Alfa Romeo.

Havárie

Někomu se to možná příčí, ale faktem je, že výrazným kořením formule 1 jsou havárie. Za desetiletí zápolení jezdců v nepředstavitelných rychlostech se některé staly legendárními. Za všechny jmenujme havárii Nikiho Laudy ze sezony 1976 na německém Nürburgringu, při které trojnásobný světa málem uhořel (kdo neviděl film Rush, má co napravovat), tragickou nehodu z Imoly 1994, která stála jednoho z fenoménů tohoto sportu Ayertona Sennu život, nebo třeba hromadnou havárii na startu Velké ceny Belgie 1998, která postihla takřka 20 vozů najednou.

Legendy

Formule 1 spolehlivě produkuje příběhy, které se hemží legendami. Fangio,Senna, Lauda, Prost, Häkkinen, Vettel – co jméno to pojem. Jen velmi těžko pak budete hledat v moderní společnosti někoho, kdo neslyšel jméno nejslavnějšího jezdce F1 všech dob. Schválně se zeptejte manželky nebo přítelkyně, co jí říká jméno Michael Schumacher!

Peníze

Peníze až na prvním místě, říká se. Ve F1 to platí bezezbytku. Principál tohoto cirkusu s výfukem, Bernie Ecclestone, je ztělesněním tohoto hesla. Pod jeho vedením se formule stala strojem na peníze (ale díky tomu také vděčným zdrojem televizní zábavy).

Smrt

V posledsních letech pracuje vedení formule jedna na bezpečnostních opatřeních jako nikdy před tím. A zejména díky tomu již 20 let ve formuli jedna nikdo nezemřel. I tak si ve své dosavadní historii vyžádala 45 lidských životů (počítáme-li jen piloty). Čtyřicátým šestým bude dost možná Jules Bianchi, který po děsivé nehodě před čtrnácti dny leží v kritickém stavu v nemocnici (my pevně doufáme, že se tak nestane).

Přesto od března do listopadu usedá 24 jezdců co 14 dnů do rakví na kolech a baví miliony lidí po celé zeměkouli. Vítejte ve světě formule 1! Jestli vás baví nebo ne nám pište do komentářů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Baroš v Ostravě? Baník pyčo!

Pralesní liga. Proč ji tak milujeme?