10 rad, jak přežít apokalypsu

Jak byste se zachovali v extrémní situaci? Možností zániku lidstva v reálném světě existuje libovolně mnoho. Tak se jim podíváme na zoubek a řekneme si, jak se na ně připravit.

Je úplně jedno, jestli jde o solární bouři, jadernou válku, supervulkán, dopad vesmírnýho tělesa, výbuch supernovy, pandemii či prosté zneužití nanotechnologie, miliardy lidí mohou být v jediném okamžiku uvrženy do šokující spirály chaosu. Jedno je jisté – život po konci světa bude bolet, a proto je dobré být na něj patřičně připraven.

 1. Zabezpečte dům a přilehlé okolí

Utěsněte okna, dveře i světlíky. K zabednění nepoužívejte prkna a hřebíky, jdou vylomit raz dva, navíc se tím připravíte o únikové cesty. Máte-li přebytečné statisíce, pořiďte si zahradní protijaderný kryt. Každý centimetr betonu či olova, jenž vás bude dělit od smrtící hrozby tam venku, později doceníte.

2. Buďte nezávislí

Nakupte tunu konzerv. Nebo raději dvě. Trvanlivé jídlo je základ stejně tak nekontaminovaná voda. Vyvrtejte studnu, ale hlavně do ní nikoho a nic neházejte. Sežeňte si solární panely, nabíjecí baterie a rádio na kličku. Hipsteři zaplesají – EMP výboj z jaderného výbuchu může vyřadit veškerou elektroniku, avšak vinyl přetrvá.

3. Osekejte sociální vazby na minimum

Každý další člověk ve vašem okolí je potenciální hladový krk. Přežije-li vás víc, připravte se na možnost, že budou vaši bližní vážně zranění, pomřou hlady, promění se v mozkuchtivé zombie či zahynou v důsledku infekčních chorob. Výčet způsobů smrti v postapokalyptickém světě hravě vydá na telefonní seznam.

4. Připravte se na vnější hrozbu 

Tam venku jsou nakažení lidé. V případě nenadálé události také jaderný spad, mraky smrtícího plynu či zabijáčtí nano-boti. Antibiotika, nářadí a dezinfekce budou mít cenu zlata. Ozbrojte se. Sežeňte si pistole, pušky, ale také třeba mačetu, kuši či natřelovač hřebíků. Naučte se pracovat s výbušninami, klaďte pasti okolo domu.

5. Zapomeňte na “made in china”

Až se vám “švýcarský” nůž zakoupený za bezkonkurenční cenu v asijské tržnici rozpadne druhý den boje o přežití v ruce, bude už pozdě. Stojí-li zdroj světla padesát korun, je jisté, že do týdne budete sedět za dveřmi zdecimovaného domu potmě. Ano, cena pořádných bot může dosáhnout ceny ojetého automobilu, nicméně kvalita vybavení je to, co vám později zachrání život.

 6. Zvažte, co s domácími miláčky

Hodit se můžou leda bojová plemena psů či poštovní holubi. Zní to drsně, ale kdo by chtěl být poklován zombie andulkou? Přivedete si do paneláku srnku se vzteklinou? Mít ve své blízkosti zvířata není v ruinách civilizace žádný med, většinu času spíš budete přemýšlet, jak se jich zbavit či je sníst. Tedy do doby, než v chráněné zóně rozjedete velkochov skotu.

7. Nekoukejte na hollywoodské filmy

V reálném životě je totiž všechno jinak. Když střelíte do benzínové nádrže auta, nestane se nic. Když někomu třísknete hlavou o zeď, všichni kromě Dolpha Lundgrena ihned upadnou do hlubokého bezvědomí. Filmové efektní pozlátko vás rozhodně nepřipraví na reálné situace, ty se odehrávají mnohem přímočařeji a v několika málo vteřinách.

8. Snažte se být neviditelní

Platí zlaté pravidlo – narušitel  je automaticky nepřítel. Neupozorňujte na sebe ani na své obydlí. Nikdy nerozdělávejte oheň v otevřených prostranstvích. Když už se opijete nalezenou pálenkou, jděte se chechtat do skříně – v noci se hluk více rozléhá a půjdete tak snáze lokalizovat. Sežeňte si nevýrazné maskovací oblečení pro pohyb venku. Vždy zamykejte.

9. Oprašte Příručky mladých svišťů

Miliarda YouTube manuálů “How to..” i celá Wikipedie jsou tytam a obsažná tiskovina má v dystopickém světě plném chaosu nevyčíslitelnou hodnotu. Skautské příručky, kniha táborníka či výrobní schémata již nejsou vysmívaným “oldschool” tématem, ale umožní vám přežít v podmínkách, ve kterých komfortem vyměklí měšťáci neobstojí.

10. Nepropadejte panice

Zní to jako klišé, avšak v epicentru všeobecné zkázy je zachování chladné hlavy klíčovým faktorem přežití. Uvažujte pragmaticky, nelelkujte, spálené kalorie musí vždy vést k určitému cíli. Utvořte si každý den sérii drobných úkolů, ať se můžete radovat z jejich plnění. Na pozadí rutinního přežívání však nikdy nezapomeňte snít svůj sen o světlých zítřcích…

A jak byste se zachovali vy?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úklid za babku pro skrblíky nebo pařmeny!

20 nápadů, jak vyparádit váš bejvák