Gangsteři jako řemen: BONNIE a CLYDE

Clyde Barrow (24. 3. 1909 – 23. 5. 1934) a jeho životní femme fatale Bonnie Parkerová (1. 10. 1910 – 23. 5. 1934) společně tvořili asi vůbec nejznámější milenecký pár v dějinách zločinu. Podle jedněch šlo o novodobé romantické hrdiny, podle druhých o chladnokrevné zabijáky. Fakta svědčí spíš o druhé variantě…

Bonnie a Clyde se seznámili v lednu 1930. Bonnie bylo tehdy teprve 19, přičemž byla provdaná za odsouzeného vraha, který v té době seděl. Clydovi bylo 21 a byl stále svobodný. Ačkoli se k seznámení dvojice váže nespočet různorodých historek, jedno je jistá: byla to láska na první pohled.

Clyde Barrow měl v té době za sebou docela pestrou kriminální minulost, většinou se však jednalo o menší přečiny (např. krádeže a loupeže). Nedlouho po seznámení s Bonnie Parkerovou Clyde putoval za mříže za ozbrojenou loupež. Z vězení se mu i za pomoci zbraně, kterou mu tam Bonnie propašovala, podařilo uprchnout. Brzy nato byl však opět dopaden. Na počátku roku 1932 ho ale podmínečně propustili, tehdy se začal psát příběh gangu Bonnie a Clyda. Zločiny totiž milenci nepáchali sami, měli k tomu tři komplice: Ralpha Fultse (toho Clyde poznal během pobytu ve vězení) Clydova bratra Bucka a jeho ženu Blanche.

Začátky? Naprostá fraška

Hned po propuštění z vězení začátkem roku 1932 se Bonnie, Clyde a jejich kumpán Ralph Fults jali realizovat naplánovanou loupež. Ta ale vůbec nevyšla podle plánu. Jejich auto se totiž při útěku porouchalo a tak trojice recidivistů osedlala podél silnice pasoucí se muly a prchala dál na jejich hřbetech. Bonnie se utéct nepodařilo a byla dopadena místním policejním sborem.

Bonnie Parkerová byla velmi pohlednou ženou. I to přispělo k vzniku romantického mýtu.

Bonnie Parkerová byla velmi pohlednou ženou. I to přispělo k vzniku romantického mýtu.

Během jejího pobytu za katrem Clyde nelenil, uskutečnil hned několik loupeží a také dvě vraždy. Bonnie byla propuštěna 17. června 1932 a ihned spěchala za svým milým. Příběh mohl pokračovat.

Kradli auta, dělali banky, zabíjeli

Gang Bonnie a Clyda utěšeně vršil spáchané zločiny. S oblibou kradli vozy, především modely Ford V-8, na nějž Clyde nedal dopustit. Krom toho přepadávali obchody a benzínové stanice, nebo loupili v menších pobočkách bank. Zajímavé je, že ačkoli je historie vykresluje jako experty na bankovní loupeže, jejich lup nikdy nepřesáhl 1 500 dolarů.

Bonnie a Clyda mnozí považují za archetyp moderních romantických hrdinů. (zdroj: sietovka.sk)

Bonnie a Clyda mnozí považují za archetyp moderních romantických hrdinů. (zdroj: sietovka.sk)

Během svých zločineckých rejdů se gang vůbec neštítil používat zbraně. Stříleli přitom všichni členové bandy včetně mladičké Bonnie. Počet mrtvých, které za sebou gang nechával, se kupil a policii docházela trpělivost. Muži zákona vypátrali dům, kde se Bonnie a Clyde i s kumpány ukrývali, a došlo k přestřelce, při které byli zabiti dva policisté. Zločincům se podařilo uniknout, na místě však nechali nevyvolaný film s řadou fotografií. Netrvalo dlouho a celý středozápad Spojených států znal tváře Bonnie a Clyda.

Smyčka se stahuje, Fults odešel za 5 minut 12

Gang si ale odmítal dát oraz a v loupežích pokračoval. V létě roku 1933 policie obklíčila restauraci u Platte City (Missouri). Během operace byl zastřelen Clydův bratr Buck, Buckova manželka Blanche byla zatčena. Bonnie a Clyde jako zázrakem uprchli.

Tato událost však byla poslední kapkou pro dalšího člena gangu, Ralpha Fultse, ten se rozhodl dvojici opustit a ve finále si tím zachránil život (po smrti Bonnie a Clyde v roce 1934 byl zatčen, po 20 letech ve vězení, v roce 1954, byl však omilostněn – zemřel v dubnu 1993, to mu bylo 82 let).

Počátkem roku 1934 pomohl Clyde uprchnout skupině vězňů, díky tomu však muži zákona odhadli další kroky gangu a na dvojici přichystali past. Osudný den nastal 24. května 1934. Policie a FBI si na párek zločinců počíhala na opuštěné silnici poblíž města Gibsland ve státě Louisiana. Z jejich auta pak udělali řešeto, když bez výstrahy vypálili celkem 217 střel. Gangu Bonnie a Clyda je přičítáno nejméně 13 vražd.

Oba milenci byli pohřbeni do společné hrobky v texaském Dallasu. Jejich příběh se stal populárním americkým mýtem, který navíc přiživilo hned několik knih, dokumentů a filmů (nejpopulárnější snímek natočil v roce 1967 režisér Arthur Penn).

Viděli jste některý z filmů o Bonnie a Clydovi? Jak se vám líbil?

Autor: Pseudofilosof