10 důvodů, proč koukat na FORMULI 1

Sezona 2015 Formule 1 přichází exkluzivně už tuto neděli! F1 je jedním z nejsledovanějších sportovních seriálů této planety, je zahalen mnoha zajímavými fakty. Miliardové rozpočty, souboje nejlepších jezdců, nejmodernější technologie, stovky konstruktérů a miliony diváků žijících jen pro Formuli 1. Pojďte se podívat, co všechno na vás letos čeká…

Formule 1 již brzy!

1. Velké ceny F1 loňského ročníku 2014 sledovalo po celém světě více jak 425 milionů lidí.

V důsledku celosvětového trendu přesunu vysílání na placené programy se může jednat o mírný pokles, ale na výnosech z prodeje televizních práv vedení F1 jen ve Velké Británii zaznamenalo nárůst o 110 %.

2. Formule 1 ročně generuje 45 miliard korun zisku.

Necelé dvě třetiny se vrací týmům ve formě různých odměn a příspěvků. Způsob distribuce napříč týmy ale není rovnoměrný: Ferrari bere například 5,2 miliardy, oproti tomu tým, který skončí poslední v pořadí předchozího ročníku, jen 250 milionů korun.

3. Rozpočty týmů F1 se velmi liší.

Největší odhadovaný rozpočet má Mercedes ve výši 12,5 miliardy korun a 1300 zaměstnanců. Oproti tomu Marussia, která bojuje o přežití, má rozpočet pouhých 1,5 miliardy korun a 220 zaměstnanců.

4. Kumulované náklady na výzkum a vývoj (R&D) současné generace motorů F1 čtyř automobilek Mercedes, Renault, Ferrari a Honda se blíží hranici jedné miliardy eur (přibližně 27 miliard korun).

5. Velké ceny F1 se jely na 73 tratích ve 36 zemích.

Pouze Velká Británie a Itálie hostila velkou cenu v každém roce od svého vzniku v roce 1950. Velká cena Austrálie 2015 bude 917. závodem formule 1.

6. Víkendu velké formule 1 se zúčastnili piloti 42 různých národností (mezi nimi i dva Češi Tomáš Enge a Jan Charouz).

Vedou Britové se 159 piloty, po jednom zástupci ve F1 mají Čile, Čína, Hongkong, Maďarsko, Izrael, Lichtenštejnsko, Maroko, Polsko a Thajsko.

7. Přenosy všech závodů v HD kvalitě.

Právě vysoké rozlišení bude přidanou hodnotou na sportovních stanicích Sport1 HD a Sport2 HD. Každý detail si vychutnáte v tom nejlepším rozlišení.

8. Studio Formule 1 hodinu před každým závodem.

Sportovní stanice chystají hodinový formát studia nabitý těmi nejnovějšími informacemi a novinkami ze zákulisí.

9. Profesionální analýzy.

Analytici Jan Charouz a Štefan Rosina jsou připraveni rozebrat každou situaci a to přímo ve studiu. Podělí se i o své zkušenosti a prozradí jejich odhady a predikce na nastávající závody.

10. On-site reportér přímo v centru dění Velké ceny.

Sport1 HD a Sport2 HD chystají živé vstupy z většiny Velkých cen. On-site reportér Ondřej Voršilka přinese živě ty nejnovější informace a záběry, ke kterým se běžný divák nedostane. Už tento víkend exkluzivně na sportovních stanicích Sport1 / HD a Sport2 / HD sledujte Velkou cenu Austrálie.

Chcete ještě další důvod?:)

Autor: redakce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Formule 1: Rakve na kolech ale zábava!

Ferrari – králové na 4 kolech!