Japonský gigant – HONDA

Největším japonským výrobcem dopravních prostředků je Honda. V motocyklech je dokonce největší celosvětově. Co auta?

Honda, Zdroj: www.telegraph.co.uk

Historie

Firmu založil bývalý závodník Soichiro Honda v roce 1946 (v dnešní podobě v roce 1948 po domluvení spolupráce s Takeo Fujisawou). Již před tím se ale věnoval opravám aut, nebo výrobě a výzkumu pístních kroužků. V roce 1947 zahajuje Honda výrobu motokol pod označením Honda Type A. Již o dva roky později přichází na řadu první motocykl. Honda Dream D. V 50 letech se Honda zabydluje na japonském trhu a po patnácti letech úspěšného fungování přichází řada také na osobní automobily. V roce 1962 jsou představeny modely S360 a T360. Firma zároveň expanduje do USA a Evropy. Už v roce 1964 debutuje Honda ve formuli jedna a hned o rok později získává také svoje první vítězství. Do roku 1970 měla Honda zastoupení již na všech světových kontinentech a je tomu tak dnes již takřka 50 let.

Logo

S věrností japonskému konzervatismu je logo společnosti jednoduché s jasným odkazem a jednoznačné. Jedná se o stylizované písmeno H a pod ním název firmy..Jako alternativní logo využívá pak Honda u motocyklů logo ve tvaru křídla, pod nímž je opět vyobrazen název firmy.

Současnost

Honda v současnosti zaměstnává více než 150 000 zaměstnanců po celém světě. Věnuje se krom dopravních prostředků také výrobě motorů všeho druhu. Od sekaček až třeba pro letecké experimentální motory. Je celosvětově největším výrobcem motocyklů a jedním z největších v kategorii osobních automobilů. Nejznámějšími modely jsou Civic, Accord, nebo CR-V. V nedávné době se Honda začala také věnovat robotice a alternativním technologiím. V současnosti usilovně pracuje na automobilu na vodíkový pohon, nebo na supersportu Honda NSX, který by měla pohánět kombinace tří elektromotorů.

Honda je zkrátka dynamickou společností s obrovským rozsahem a právem se řadí mezi giganty světového auto/moto průmyslu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex v autě? Bacha na tohle

Mercedes: Stříbrné šípy ze Stuttgartu