Podlahové topení: jaké jsou výhody a nevýhody?

Podlahové topení patří k moderním způsobům vytápění, které se hojně objevuje nejenom nízkoenergetických a pasivních domech, ale také v běžných nemovitostech. Tato varianta topného systému se řadí k nízkoteplotním vytápěcím systémům, protože topná tělesa dokáží rovnoměrně rozložit teplotu po celé místnosti.

podlahové topení

Tím se značně sníží proudění vzduchu a s tím spojená prašnost. Přemýšlíte o pořízení podlahového topení? Pojďme si uvést nejvýznamnější výhody i nevýhody tohoto systému.

Podlahové topení není vidět

Nespornou výhodou podlahového topení je jeho estetická dokonalost. Na první pohled nikdo nedokáže odhalit, že je v místnosti tento topný systém, protože ke svému fungování nepotřebuje velké a nevzhledné radiátory. Potrubí je umístěno přímo v podlaze, takže nijak nezasahuje do interiéru místnosti. Tím pádem můžete využít celou plochu dané místnosti, a navíc jste ušetřeni od utírání prachu na radiátorech.

Dokáže podlahové topení místnost dostatečně vytopit?

Jedním z největších mýtů na internetových diskusích je fáma o nedostatečné výhřevnosti podlahového topení. Spousta lidí si myslí, že když se topný systém řadí mezi nízkoteplotní, že bude v dané místnosti zima.

To ovšem není pravda! Podlahové topení se totiž oproti obyčejným radiátorům pyšní řádově větší vytápěcí plochou. Tím pádem se v místnosti kumuluje větší množství nízkopotenciálového tepla. V interiéru je tak zachována příjemná teplota, a přitom ušetříte nemalé finanční náklady za energie.

Podlahové topení je zcela bezúdržbové

U podlahového topení je naprosto zásadní i bezúdržbový provoz. Nikdo z vás si asi nedokáže představit provádění pravidelné údržby na systému, který je zapuštěn v podlaze. U moderního topného systému však není žádná speciální péče potřeba.

Pozor si dejte pouze na odbornou montáž a kvalitní materiály. Navíc díky absenci prašnosti a vzduchového proudění se podlahové topení hodí i pro alergiky a astmatiky. Nemusíte se obávat ani popálení, protože tento nízkoenergetický systém dosahuje maximální teploty 35 °C.

Nevýhodou je pomalá odezva

Samozřejmě ne všechny systémy jsou dokonalé, a to platí i o podlahovém topení. Za určitou nevýhodu je považována příliš pomalá odezva. Čas nahřátí systému je bohužel nesrovnatelně delší, než je tomu u klasických radiátorů.

Pomalý náběh topení je ovšem vyvážen velkou setrvačností akumulované energie v podlaze. Podlahové topení se tedy uplatní hlavně v místnostech dlouhodobě obývaných, kde není třeba zajistit rychlý ohřev, ale kde je naopak třeba uchovávat přibližně stejnou pokojovou teplotu.

Je podlahové vytápění drahé?

Za další nevýhodu je mnohými odborníky považována vyšší pořizovací cena v porovnání s klasickými systémy vytápění. Na druhou stranu se podlahové topení odvděčí vyšším komfortem bydlení a nižšími provozními náklady. Ještě před finálním rozhodnutím o pořízení podlahového topení si tedy udělejte předběžnou kalkulaci, abyste měli detailní přehled o tom, zda se vám tento otopný systém vyplatí pořídit.

Rozmístění nábytku může být problém

Určitou nevýhodou bránící efektivnímu fungování podlahového topení je i pevně umístěný nábytek. Už v době projektové přípravy byste se měli zamyslet nad tím, kde bude nábytek umístěn a do těchto míst neprojektovat podlahové topení. Je totiž absolutně zbytečné, aby vytvořené teplo ohřívalo spodní část skříně nebo pohovky.

V takovém případě by teplo nebylo rovnoměrně distribuováno do prostoru, což by mohlo v nejhorším případě vyústit v nedostatečné vytopení dané místnosti. Přesto je vhodné podlahové topení projektovat i pod nábytkem, a to kvůli eliminaci tepelných mostů a budoucích změn v rozložení nábytku.

Podlahové topení má sice určité nevýhody, ale ty jsou plně vyváženy výhodami. Přesto si pečlivě rozmyslete, zda se rozhodnete pro konvenční topný systém nebo pro modernější podlahové topení.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Moderní domácnost. Jak složité je ovládat hlasem jednotlivé prvky? Vůbec ne! Stále ale ještě existují problémy!

Bezpečnostní kamera: Důležitý pomocník pro ochranu domácnosti