Kam celebrity nesmí: Proč některé země udělily hvězdám filmu a muziky zákaz vstupu?

Vypustit do světa celebrity, ať už na dovolenou nebo na turné, je podobně chytré jako olizovat dno odpadkového kontejneru. Jsou prostě věci, které se nedělají a měly by zůstat pod deklem. V případě slavných osobností na cestách pak zpravidla hrozí, že v zahraničí řeknou či udělají něco nemoudrého. A je z toho pak mrzení, třeba zrušení jejich cestovních víz.

celebrity

Abychom byli trochu objektivní: někdy slavné osobnosti nějakým činem či výrokem trefí hřebík na hlavičku. O to víc je pak jejich vyhoštění a zákaz vstupu nepříjemný. Kdo do toho spadl omylem?

Klasicky třeba Elton John v Egyptě. Pronesl totiž nevhodného na adresu tamního politicko-náboženského režimu a lidských práv, a oni si zase na oplátku vzpomněli, že je homosexuál. Tehdy dokonce vystoupila i nějaká všelidová fronta egyptských umělců s peticí.  Řekněme, že na Hurgádu se jen tak nepodívá.

Někdy stačí jediná fotka

Kate Perry taky mohla v roce 2017 říct, že se jí na turné do Číny nechce. Neřekla. Ale když se vyfotila zabalená do tchajwanské vlajky, vyšlo to nastejno. Nakonec, do Číny je snadnější se nedostat, než dostat: Selena Gomezová „vypadla“ z výběru, protože fotka s Dalajlámou. Harrison Ford? Fotka s Dalajlámou. Bon Jovi? Koncert na Tchajwanu, což je totéž, jako dvě fotky s Dalajlámou. Prostě žádná Čína.

To Björk byla v roce 2008 o dost odvážnější. Prohlášení o tom, že si Tibet zaslouží nezávislost a ne čínskou okupaci si nechala až na jeviště nadupaného koncertního sálu. Za nás dobrý, ale v Pekingu z toho bylo velký špatný.

Miley Cyrus? Tam je to složitější. Coby disneyovská hvězdička Hannah Montana by ještě prošla, ale jako zpěvačka už ne. Sama tvrdí, že za to může její fotka s Dalajlámou… ale ve skutečnosti dostala banán kvůli dost přízemnímu rasismu a větě, že si nikoho z těch asijských zemí neváží. Rapper Jay-Z řekl, že Čínu nepotřebuje. A Čína pak řekla, že nepotřebuje jeho. Hotovo. Martin Scorsese? Jo, zase ta fotka…

Tolerance na prvním místě

Beatles si to zavařili u filipínského diktátora Marcose. Nechtěli totiž zajít do paláce k první dámě na snídani. Takže tady dohráli. K tomu není co dodat, byla to jejich volba. Pak jsou tu ale země údajně ne-diktátorské, kde si taky dost vybírají. Lady Gaga neuspěla v Indonésii. A nešlo ani tak o její masitý oděv, jako o její celkové vystupování v jinak naprosto „spořádané a duchovně bohaté“ muslimské zemi.

V Malajsii to zpěvačce Beyoncé řekli na rovinu. Žena se prý nemá oblékat jako šlapka a nemá tancovat a zpívat. Dobře, zpívat by jí povolili. Ale před pusu si nesmí strkat mikrofon, aby to nevypadalo vyzývavě. Zrušily tu koncert i Avril Lavigne a Black Eyed Peas. Jo, jsou to krajiny plné porozumění. Zpěvačka Ke$ha? Koncert v Malajsii se taky musel zrušit. Zdůvodnění překvapilo i otrlé paparazzi: slečna už tu kdysi byla, skončila v base a má vstup doživotně zakázán. Že se s tím nepochlubila…

Lidé, kteří si koledovali

Justin Bieber do toho spadl, protože je trouba. Nevzdat úctu argentinské vlajce, respektive zachovat se ke státní vlajce uctivě, to v Argentině nesou nelibě. Rvačka s fotografem a přetahovaná s policistou by mu nejspíš prošla, ale státních symbolů si tu prostě váží. Není to zase tak dávno, co pro ně krváceli.

Herečka Hayden Panettiere se musela odporoučet z Japonska. Oficiálně jsem jela zachraňovat delfíny, ale moc se jí to nepovedlo. Ale zviditelnila se tím hezky, to jo. Saša Baron Cohen se stal na čas nechtěným v Kazachstánu. No, nedá se říct, že by si to nezasloužil. Jako Borat si z nich utahoval docela dost.

Oběti na půl cesty

Boxera Mika Tysona nepustili na Nový Zéland, protože ta jeho soudní záležitost se znásilněním. I když sem jel dělat charitu pro dětské onkologické pacienty. Smůla. Snoop Dogg? Osm gramů hulení při letištní kontrole mu vysloužilo dvouletý zákaz vstupu do Norska. 50 Cent? Půldolarový rapper dostal zákaz vstupu do Kanady.

Jeho songy prý propagují násilí. V Torontu se smí zpívat jen o duze a ponících.  Další rapper, Akon, se zase nepodívá na Srí Lanku. Natáčel tu klip s prsatýma kočkama v bikinách, trsajících kolem soch Buddhů. Místní to zrovna nepotěšilo, a jeho video-omluva byla spíš video-urážka. Sorry jako.

Takže na Filipínách je výprodej?

Mezi smolaři zazářil i Alec Baldwin. V televizní debatě utrousil poměrně nevinný vtípek o tom, že si jako určitě nehodlá pořídit žádnou filipínskou manželku na inzerát. Ale evidentně se na ten pořad díval i někdo z Filipín. Takže Baldwin má vstup zakázán. Přitom to s těma manželkama na inzerát je pravda, koukněte sem. Už jsme si objednali tři.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celebrity za hranou. Kteří známí slavní a bohatí si dovolují a jednají na úkor ostatních

Celebrity slibovaly, že pokud volby vyhraje Trump, opustí Spojené státy. Kdo z nich skutečně dodržel slib a emigroval?