Filmové novinky na začátek května. Roztomilý Pikachu, slovenský horor Trhlina a zabiják John Wick potřetí

První polovina května přinese do kina Pokémona Pikachu, který se tak definitivně dočkal vlastního hraného filmu. Dorazí také neobvyklý počin, slovenský horor podle knižní předlohy Trhlina, a potřetí se představí Keanu Reeves jako John Wick, proti kterému tentokrát stojí už celý svět.

Pokémon: Detektiv Pikachu, horor Trhlina a John Wick 3

Mezi roztomilým a otravným je tenká hranice

Tak jsme se dočkali. Pokémon: Detektiv Pikachu je hranou verzí kreslených příšerek, které s nás provází už celé roky. Dávno před Pokémon GO tady byl kreslený seriál nebo sběratelské karty, ale původ pokémonů jsou hlavně hry na Nintendo. Japonci tyhle bláznivé obludky milují, a Pokémon se stal fenoménem i ve světě. Proč neudělat celovečerní film, řekli si ve Warner Bros. A tady je tady, žlutý digitální chlupáč, kterého mluví Deadpool. Vlastně Ryan Reynolds, a to je na tom všem asi nejzajímavější. U dabingu to bude ale stejně jedno. Film je samozřejmě udělaný tak, aby nebyl jen pro ty nejmenší a nezívali u něj rodiče, kteří musí do kina s nimi. Ve finále Detektiv Pikachu možná pobaví i ty, kteří mají prostě rádi hrané animáky. Pokud jste si zrovna nabrnkli mladou, hodně mladou přítelkyni, možná má ještě karty Pokémon ve sběratelském albu doma v šuplíku, a vzít jí do kina na tohle jí udělá nesmírnou radost.

Děj přinese záhadnou smrt vyhlášeného detektiva, kterou se snaží rozkrýt jeho jednadvacetiletý syn Tim. Pomáhá mu s tím právě Pikachu, detektivní parťák zesnulého otce. Ten bude podle oficiálního znění distributora „sršet vtipnými poznámkami“. Na to jsme skutečně zvědaví. Do kin vstoupí film 9. května.

V lese za humny se dějí podivné věci…

Jít do kina na horor může být ošemetná věc. Pokud máte ale tenhle žánr rádi, naši sousedé ze Slovenska natočili snímek s názvem Trhlina. Možná jste už něco takového zaslechli, protože tak jako Řbitov zvířátek je tenhle film natočený podle knižní předlohy. Ta přitom není nijak stará, napsal ji Josef Karika a vyšla v roce 2016. Dočkala se pozitivních reakcí a teď se bude ucházet o přízeň filmových diváků. Příběh vypráví o vysokoškolákovi Igorovi, který při vyklízení staré psychiatrické léčebny narazí na záznamy pacienta, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč, aby se objevil zpět po dvou měsících, neschopen vysvětlit, kde byl a co se mu stalo. Igor začíná pátrat a zjišťuje, že tenhle případ nebyl ojedinělý. K některým navíc došlo poměrně nedávno. Spolu s partou nesourodých lidí se tak vydává do Tribečské vrchoviny, aby tu v lesích odhalili pravdu. Bude film fungovat, stejně jako kniha? Horší než Ghoul od Petra Jákla to být nemůže, a ukázky nevypadají špatně. Uvidí se po české premiéře, která je 9. května.

John Wick proti všem

Příběh navazuje tam, kde skončila dvojka. Vyhlášený postrach John Wick (Keanu Reeves) byl exkomunikován z organizace zabijáků, protože zastřelil jednoho z členů rady tohoto netradičního spolku. Teď je na jeho hlavu vypsaná odměna 14 milionů dolarů, což už je skutečně slušné nálezné. Smrt na něj číhá na každém rohu, a náš hrdina se bude muset pustit do totální války a zkusit nemožné, aby ze situace vybrusli. Pomocnou ruku potom podá Sofia (Halle Berry), která je jedním střípkem z Wickovy pestré minulosti. Palce mu určitě drží i Winston (Ian McShane), přestože byl sám díky pravidlům nucen odměnu na Johnovu hlavu vypsat. Vrací se také Morpheus, pečující o holuby. Po shlédnutí traileru si ale říkáme, jestli to nebude tak trochu přes čáru. Aby bylo jasno, jsme fandové Johna Wicka. První film v roce 2014 konečně ukázal, že umí Keanu Reeves po těch letech od Matrixu přijít s něčím úspěšným, a perfektní choreografie soubojů i headshoty z bezprostřední blízkosti jsme si zamilovali. Druhý díl 2017 přinesl také zajímavou zápletku, ale svět plný profizabijáků už budil jisté rozpaky.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum ukazuje stejnou akci, jen jsou tu navíc motorky, katany, kůň a bojoví psi. Nejsme si jistí, jestli je dobře, dostat potřetí to samé, ale v tomhle případě to bude lepší, než aby se filmaři naprosto utrhli ze řetězu a my v sále kroutili hlavou. V kinech od 16.  května.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Avengers: Endgame v kinech boří rekordy v tržbách. Marvel uzavírá jednu obrovskou kapitolu

Hra o trůny. Kde najdete natáčecí lokace a kde si filmaři domalovali hrad