Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně

Čína se rozhodla zakročit a zavřela základní tábor na své straně hory Mount Everest. Přístup je odepřen těm, co nemají povolení k výstupu. Těch se přitom bude vydávat jen 300 ročně.

Čína se rozhodla zakročit a zavřít základní tábor na své straně hory Mount Everest pro ty, co nemají povolení k výstupu

Himaláje. Obrovské pohoří v Asii, které je předělem mezi Indickým subkontinentem a Tibetskou náhorní plošinou. Přímo zde se nachází deset ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa. Jsou to tzv. osmitisícovky, a královnou mezi nimi je nejvyšší vrchol světa Mount Everest, tyčící se do výšky 8 850 m.n.m. Nedotčená příroda, a osamělý člověk, bojující ze všech sil, aby horu pokořil a stanul na samém vrcholu. Skutečně je tomu tak?

Co nepotřebuji, to tu nechám

Všechno platí, až na tu nedotčenou přírodu. To, co bylo dříve idylickým dobrodružstvím, dostupným jen hrstce statečných, už nějaký ten pátek vzalo za své. Poslední roky jich míří k vrcholu každý rok stovky horolezeců, odhadem je to až 1200 lidí v jedné sezóně. Problém ale není jejich počet, nýbrž fakt, že po nich zůstává spoušť. Na úpatí hory vyrůstá stanové městečko, a okolí se plní odpadky. Zůstávají po nich prázdné kyslíkové láhve, plynové bomby, stany i lana, a samozřejmě klasické odpadky od jídla a všeho možného. Navíc se stala z Mount Everest atrakce, a zejména k její severní straně, ty té Čínské, přijede každý rok 60 tisíc turistů. Ti sice nemíří k vrcholu, ale vyprodukují hromady odpadu, které teď přesáhly toleranci.

Pozor, kam šlapete

Problém jsou ale i jiné odpadky, a to přímo ty lidské. Mount Everest se totiž potýká i s výkaly, které jsou prý doslova na každém kroku. Po sezóně je hora skutečně zamořená, a i když ve vyšších polohách všechno zmrzne, pít roztátý sníh nebude nejlepší nápad, což je běžná praxe přežití v takových podmínkách. Dobrovolní sběrači a šerpové se snaží výkaly odstraňovat, a za loňskou sezónu jich prý shromáždili 14 tun. To je slušná porcička, a všechen lidský odpad se zakopává na dně Gorak shep, což je vyschlé jezero, položené 5, 164 m.n.m.

Počet turistů stoupá na obou stranách hory

Turisté, kteří nemají od úřadů povolení k výstupu, se tak mohou dostat jen ke kláštěru Rongbuk, který leží kus pod základním táborem ve výšce 4,980 m.n.m. Ten se nachází právě na severní straně Mount Everest. Nicméně větší část horolezců, kteří míří opravdu až na vrchol, na horu šplhá z jižní strany, kde se nachází Nepál. Tady úřady žádné restrikce nenařizují, zato začali expedice vybavovat plastovými pytli, aby cestou zpět pobrali co nejvíce odpadu, který pak z vyšších poloh svážejí dolů vrtulníky. I zde totiž zůstává spousta horolezeckého vybavení i výkaly, a do místního základního tábora míří už také desítky tisíc návštěvníků ročně. Na severní, tibetské straně, je nápor turistů přesto mnohem větší, a to z důvodu, že se dá do zdejšího základního tábora dojet autem.

Nové omezení ze strany Číny i mírnější přístup Nepálu je součástí velkého úklidu nejvyšší hory světa, protože situace se už pomalu začala vymykat kontrole. Jako vždy platí, že se mělo s podobnými opatřeními přijít dřív, než se Mount Everest stala himalájskou skládkou. Čína zřídila na tibetské straně stanice, které slouží jako skládky, a zároveň třídírny odpadu. Snad bude tenhle plán stačit a tamnější okolí se pročistí. Pokud ne, budou muset být restrikce trochu tvrdší.

Zadaří se projektu na odstranění výkalů?

Změnit stávající podmínky se rozhodl také inženýr a horolezec Garry Porter, který horu zdolal v roce 2003. Nespokojený se současným stavem, začal po odchodu do důchodu hloubat nad tím, jak si s odpadem poradit. Jeho návrhem je vytvoření bioplynové stanice, který by dokázala exkrementy přeměnit na hnojivo a methan, který by mohli využívat místní. Porter a jeho přátelé založili skupinu Mount Everest Biogas Project a na svůj záměr vybírá peníze. Bioplynovou stanici by pak chtěl představit Nepálské vládě. Místní úřady by pak měly na starost její chod. Uvidíme, jestli se tahle snaha dočká zdárného konce.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Amerika se utápí v odpadcích a Evropa ji bude brzy následovat! Umíme plasty třídit, ale co s nimi potom? Čína už naši “špínu” nechce!

Zlobili jste? Budete sedět doma! Jak funguje čínský systém státního dozoru? Přísná totalita v praxi!