Budoucnost mobilního světa: Čip snapdragon 810

Srdcem řady mobilních telefonů a tabletů jsou dnes mobilní čipy společnosti Qualcomm. To platí hlavně o high-endových produktech, kde Qualcomm v poslední době naprosto dominoval. Nejinak by tomu mělo být díky čipu Snapdragon 810 také letos.

Základní parametry čipu Snapdragon 810 budí respekt. Vyrábí se 20nm výrobním procesem, zdobí jej 64bitová architektura, vybaven je osmijádrovým procesorem s technologií big.LITTLE (výkonnější čtyřjádro Cortex A-57 na frekvenci 1,96 GHz a méně výkonné čtyřjádro Cortex A-53 na frekvenci 1,56 GHz) a grafikou Adreno 430 na frekvenci 650 Mhz (která je podle prvních informací zhruba o 30 % výkonnější, než stávající Adreno 420 použitá u čipu Snapdragon 805). Krom toho čip podporuje také standard LTE cat 9, což v praxi znamená stahování přes LTE o rychlostech až 450 Mb/s. Bez zajímavosti není ani přehrávání videa s rozlišením až 4K Ultra HD (H.264, HEVC) nebo podpora snímačů s rozlišením až 55 Mpx.

Co to v praxi znamená?

Logicky nový čip nabídne především vyšší výkon. Potěší tak zejména hráče her, jejichž grafika bude výrazně plynulejší a realističtější. Díky řadě technologických opatření ovšem zajistí také nižší spotřebu. Té bude možno dosáhnout mimo jiné díky již zmiňované technologii big.LITTLE, která při menším využíti výpočetního výkonu umožní „uspat“ některá z jader a ušetřit tak šťávu. Vzhledem k špičkovým parametrům a skutečnosti, že Snapdragon 810 bude mít své místo ve vlajkových lodích celé řady výrobců smartphonů, ovšem čekejte také poněkud vyšší cenu.

Kde všude se objeví Snapdragon 810?

Podle předběžných informací bude tento čip pohánět více jak 60 mobilních zařízení, jichž se dočkáme v letošním roce. Nedávno na trh uvedly první vlaštovky postavené na Snapdragonu 810 společnosti Xiaomi (Mi Note a Mi Note Pro) a LG (G Flex 2). V jejich stopách pak určitě půjdou firmy jako Sony, HTC, Microsoft či Motorola. Naopak Apple (iPhone 6) či Samsung (Galaxy S6) nejspíš ve svých vlajkových lodích využijí jiné čipy.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Technologie jsou ve sportu všude!

Nejzajímavější mobilní telefony roku 2014