THC roste na síle. Dnešní zboží by rozsekalo i ostříleného hippíka

Svět letí kupředu, vše se mění a vyvíjí. Jihoamerické indiány, kteří začali sklízet první chilli, by ty dnešní skolily. A marihuana? Ta současná by nejspíš odrovnala i otrlé hašašíny.

thc

Začneme z jiné strany a od trochu jiné rostlinky. Chilli papriček, jejichž pěstováním se bavili jihoameričtí indiáni zhruba od roku 3400 př. n. l. Genetici tu dodnes identifikovali sedmadvacet „regionálních“ odrůd, a tím, co bychom označili za kultivovanou pálivost, tehdy vynikala jen slabá polovina z nich. Asi největší ohnivé žraso, s ohledem na dochované vzorky semen z archeo-nálezů, mělo něco kolem 1500 pálivostních jednotek SHU. A ve fermentovaných majdách připomínajících dnešní Tabasco pak 3500 SHU. Dost na to, aby Kolumbovým námořníkům slézaly nehty na nohou. Proti současnosti ovšem naprostý čajíček. Což je ale stejný případ jako THC v marijánce.

Šlechtěním k dokonalosti

Sláva pikantní senzace, nahrazující nedostatkový pepř z východu, pak odstartovala poptávku po cíleném šlechtění stále více pálivých odrůd. Jihoameričtí domorodí chilli-žrouti ale byli od přírody mizerní zahradníci, a tak rekordy pálivosti začaly stoupat o celé řády teprve až s transportem prvních semen paprik do Asie, v 15. století. Na Malabarském pobřeží v Indii tehdy vznikala zvěrstva sahající až k limitu 100 000 SHU. Hranici, která byla považovaná za nepřekonatelnou po dlouhé generace. Evropani z toho šíleli, po požití se zakládaly terapeutické skupiny.

chilli
Indiáni nemají ponětí co znamená, že to pálí. (foto: 123RF)

První dvě „třistapadesátky“ v chilli-historii vznikly v 90. letech, půlmilion SHU padl v roce 1994. Do nového milénia jsme vstoupili s prvním milionem SHU (Bhut Jolokia), kterou trumfla Dorset Naga a v roce 2012 jsme dosáhli vrcholu, 2,2 milionů pálivostních jednotek SHU s Carolina Reaper. Ta by nejspíš někdejší jihoamerické indiány zahubila spolehlivěji než neštovice. S pomocí genetiky, šlechtění, in-vitro křížení, fluorescenčních analýz jsme dnes prostě schopni vypěstovat ultimátní esenci pálivého kapsaicinu. A jak to souvisí s THC? Konopí si našlo v lidské historii místo dlouho před paprikami, stejně jako záliba v jeho rekreační konzumaci.

Tráva dřív zelenější nebyla

Takže ve 20. století zažilo vcelku očekávatelně pro svou narkotickou popularitu boom intenzifikace účinných látek, stejně jako chilli. To, co je v různých koutech světa legálně k dostání dnes, by na maděru rozsekalo prohuleného hippíka z let šedesátých. Který by se po procitnutí z halušek nejspíš šel věnovat něčemu bezpečnějšímu. To, co vonělo pod jevištěm na Woodstocku, nepřesahovalo 4-5 % THC. Už tehdy to ale bylo 5-10x silnější zboží, než kterým se dostávali do nálady černí jazzmani. A současní rekordmani produkce? Hybridní odrůdy jako Future #1 dnes obsahují 37 % THC v jednom gramu, a vzorky The Toad se údajně blíží až k 43 %. Z jednoho takového by se sjela polovina účinkujících, včetně bedňáků.

thc
Zahulíme, uvidíme. (foto: 123RF)

Samozřejmě, že super-účinné vzorky z přešlechtěných rostlinek nebyly tehdy k dostání, stejně jako dnes se takové kvality od překupníků na ulici běžně nedoberete. Podle protidrogových expertů je ale vzestup v kvalitě za poslední dekády patrný. Na hranicích zadržené zásilky marihuany vypovídají o tom, že nelegální produkce dnes přináší na trh vzorky s průměrem 12-15 %. A jsou tedy 2-3x silnější, než ty ze zásilek zajištěných před deseti lety. Tyhle závody ve zbrojení a posilování vzorků už běží opravdu dlouho, takže pokud by vás zajímal kvalitativní rozdíl mezi nynější nejsilnější trávou a tím, z čeho se dostával do nirvány indický mnich z časů před změnou letopočtu?

Jeho joint, sesbíraný z originálního indického plevele u cesty, byl technicky 67 000 x slabší. Proto také v těch předvěkých časech frčel hašiš, protože jen s koncertovanou pryskyřicí dávala konzumace smysl. Jinak byste si užili asi tak stejně jako při kouření kukuřičného šustí. To, že se za staletí pěstění a šlechtění daří určité žádané charakteristiky hospodářských a kulturních plodin posunout dál, není až tak neobvyklé. Násobně sladší jsou melouny i pomeranče, a v dnešní kávě je také o řád víc kofeinu, než před sto lety. Ale to, jakým způsobem jsme dokázali nakopnout konopí a chilli, o nás něco vypovídá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Marihuana z vás udělá teplouše, vraha a komunistu! Proč tato droga v minulosti dostala punc nejhoršího zla?

Marihuana může podle odborníku posilovat imunitu nebo bojovat proti rakovině