Soukromá armáda pro papeže. Jaké jsou požadavky pro službu ve Švýcarské gardě?

Můžete krájet a prodávat lidem zkažené salámy, a skončit v pekle. Anebo se můžete pokusit sehnat místo ve Švýcarské gardě, a přiblížit se Ráji.

švýcarské gardě

Představte si, že je právě 15. století. Váš starší bratr se dobře etabloval v domácí výrobě sýrů, do zimy daleko a vy všechny fialové krávy v údolí už znáte jménem. Co z toho plyne? Že na vás ve Švýcarsku žádná zvláštní kariéra nečeká, a jedinou příležitost k zaměstnání nabízí sezónní džob v partě námezdných žoldnéřů. Musíte do světa. Nic si z toho nedělejte, ve středověku se takhle živí třetina kluků z hor. Kromě nejapných narážek na fondue se jim ale něco nechat musí. Válečnickému řemeslu skutečně rozumí, a k jejich kladům se počítá loajalita, věrnost. Většinou to v praxi obnáší, že ve Švýcarské gardě bojují do posledního dechu a muže. Své kontraktory nikdy nezradí, což se počítá.

Služba ve Švýcarské gardě

Tahle reputace pak učinila ze švýcarských žoldnéřů žádané zboží u panovnických dvorů v celé Evropě, a různé Guardia Svizzera, švýcarské gardy a čestné stráže, fungují v Savojsku, Francii, Sardinii, Prusku, Sasku, Neapoli, Toskánsku, Nizozemsku a Rakousku. A jasně, od roku 1503 je jedna i ve Vatikánu.

Ta jediná přečkala dodnes, a je tak nejstarším dochovaným útvarem daného typu vůbec. Také útvarem nejmenším, nejbarevnějším a vůbec tím nejfotografovanějším na světě (v tom na ně královská stráž z Anglie trochu dotahuje). A protože se už hezkých pár dekád jejich povinnosti omezují jen na ceremoniální parádičky, možná jste popřemýšleli, že byste se raději než za kasu do Kauflandu nechali nalít k nim. Máte smůlu.

Tahle práce není pro…

K tomu, abyste mohli obléci slavnou trojbarevnou uniformu (které se mimochodem šijí v Třešti u Třebíče), je třeba splnit pár festovně nelehkých nároků. Například? Musíte být řádným švýcarským občanem. Zrovna tahle evropská zemička pasy zdarma úplně nerozdává, a Vatikánu jde o mnoha-generační občanství, s předlouhým doloženým rodokmenem. Jen dokonalá znalost eidamů vás do užšího výběru nedostane.

Druhý bod? Musíte být římským katolíkem. A ne jen takovým, co si každou neděli chodí do kostela pro piškoty. Je třeba být víře fakt oddaný, na (nebo spíš za) hranici náboženského fanatismu. A bude se z toho zkoušet, takže bacha.

Nahlédnutí do služby Švýcarské gardy.

Obligátní požadavek na věk (19-30 let) taky není úplně maličkost. Už za sebou totiž musíte mít službu v armádě, vynikající výsledky a ideálně hodnost, než si pošlete přihlášku na Svatopeterské náměstí. A dál? Musíte být muž, což spolehlivě vyřadí 50 % potenciálních uchazeček. A musíte projevit dost skálopevné odhodlání k životu v celibátu po celou dobu služby (to zase dost možná znechutí zbývajících 50 % uchazečů).

Ne že byste se nemohli oženit. Jen musíte počkat, až si odkroutíte tři roky, upíšete se na další tři, bude vám více než 25 let a dosáhnete na hodnost desátníka. Ale zažité je, že se příslušníci Švýcarské gardy nežení, a celibátí si vesele nonstop.

Čekání na dopis od Františka

K tomu všemu pak ještě připočítejte požadavek na vysokoškolský diplom (maturita už nestačí, a jak to při předchozí službě v armádě stihnout?), reprezentativní vzhled (budou se na vás dívat miliony lidí), trestní bezúhonnost a četná doporučení (třeba od švýcarských duchovních z vašeho údolí). A když tohle všechno máte, je šance, že vám František odepíše. Není přitom jisté, že skutečně budete připuštění „k výcviku“ (šest měsíců tvrdé dřiny, která není jen o halapartnách a kyrysech, ale má charakter přípravy speciálních jednotek). Nejdrsnější síto je totiž tříhodinový kandidátský pohovor, při kterém budou padat asi dost osobní otázky. Velebníčci prověří, že to s boží službou myslíte opravdu vážně.

papež
Ve službách papeže Františka. (foto: softdelusion/123RF)

Na druhé straně, pokud se dostanete mezi „elitu“ současných 110 příslušníků aktivní služby Švýcarské gardy ve Vatikánu, máte do důchodu (i po něm) vystaráno. Po dvou cyklech služby můžete být vybráni přímo k ochrance Papeže nebo bezpečnostního servisu pro různé církevní mise. Tak jako tak, v Nebi už máte místo skoro jisté. Což je bonus, který vám zdaleka ne každý zaměstnavatel může slíbit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejbizarnější náboženství, čemu se dá ještě dnes věřit?

Fotomontáž: Papeže Františka předělali grafici do rappera