Výkupné. Kolik teď stojí svoboda? Cena stoupá!

Vybavení teroristických skupin a jejich režie něco stojí. Proto jsou únosy denním chlebem všech, kdo válčí proti nepříteli. A jak se výše částek za lidský život změnila? Cena za jednu transakci vás položí!

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká. Dvě naivní Češky, které v březnu 2013 cestovaly do Indie přes jihozápadní pákistánskou provincii Balúčistán. Právě tam je unesli neznámí ozbrojenci. Příběh, který zná celé Česko.

Dražší máslo, mléko i svoboda

Poté, co Hanču a Tonču celý národ měsíce litoval, přišel šťastný konec. V březnu 2015 se obě dočkaly propuštění, které nebylo tak docela zadarmo, a to přes tureckou nevládní organizaci IHH. Česká vláda jako výkupné dala únoscům něco kolem 150 milionů korun. Normální taxa? Jo, a bude hůř. Výkupné, které je stále lukrativnějším podnikem, je totiž rok od roku dražší.

Historie ne tak docela všední živnosti

Když se v roce 1974 ztratil prezident společnosti Firestone John Thompson, únosci žádali o částku 3 miliony dolarů. Dostali je a John se po třech týdnech vrátil domů. Happy end.

O rok později o svobodu přišel velmi bohatý ředitel Mercedesu Benz Enrique Metz, kterého uvěznila argentinská partyzánská skupina Montoneros. Té šlo do kapsy 5 milionů dolarů.

Zmiňovaná partička tenkrát měla na svědomí i únos dvou bratrů Juana a Jorge Bornových, které věznila 10 měsíců, dokud nedostala 60 milionů dolarů. Pokud by, čistě hypoteticky, inflace upravila tuto částku, bylo by to neuvěřitelných 295 milionů dolarů.

Vraždění a terorismus něco stojí

Ale jednalo se spíš o výjimky, kdysi šlo normálně spíš o „drobnější“ taxy. Tenkrát to ještě docela šlo. Jenže teď i ropné tankery mají větší cenu než lidský život.

Třistatunový obr Maran Centaurus s posádkou byl somálskými piráty unesen v roce 2009. Ti si řeckému majiteli řekli o 8 milionů dolarů. (Šušká se, že se únosci o získaný lup s posádkou podělili.)

Jenom čísla…

Tahle skupina je vůbec v tomto odvětví činorodá. Oblehla i korejskou loď s neuvěřitelnými 218 lidmi na palubě. Poté, co přijala 9 milionů dolarů, nechala posádku volně jít, takže to celé docela dobře dopadlo.

Poměrně štěstí měl i Victor, syn miliardáře Li Shinga, kterého zajala skupina Big Spender. Jeho svoboda tatínka už v roce 2000 stála 135 milionů dolarů. A teď se vraťme k tomu, proč bude hůř.

Výše výkupného podle nové studie zveřejněné v britském odborném časopise Jane’s Defence Weekly za poslední roky stoupla k pěti milionům dolarů, což je asi 127 milionů korun, a to za jednu transakci.

Když už dám, tak mlčím

Expert Ústavu pro bezpečnostní studie Martin Ewi podotýká, že právě únosy, tedy tučné výkupné, patří k nejvýznamnějším zdrojům příjmů teroristických skupin, které peníze potřebují na svůj „provoz“. A že právě ten se prodraží? No jéje. Čím víc, tím líp…

Ještě teď všichni máme v paměti sumu 5 miliard korun, o které Tokio žádal Islámský stát za dva zajatce. Japonsko nevyhovělo, takže došlo k vraždám.

Co se týče vlád, tak ty, v porovnání s podnikateli, fyzickými osobami nebo rodinnými příslušníky unesených osob či věcí nikdy vyplacení výkupného nepřiznávají, a to z pochopitelných bezpečnostních důvodů.

Jedná se o citlivé informace, které mimo jiné mohou ohrozit i činnost našinců v zahraničí. Proto je okolo zmíněného výkupného za dvě Češky, které potvrdil sám prezident Miloš Zeman, takové haló.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Belobrádek označil toto komentování utajovaných informací za nešťastné a nestandardní. Ale to je zase z jiného soudku. Teď se ptáme, co přijde příště? A kolik byste dali vy, kdyby unesli někoho z vaší rodiny?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Česko platí únoscům, podivná bitka demonstrantů, pět Čechů pod lavinou

5 důvodů, proč je špatný sex lepší než žádný