Co přinesl týden: Česko platí únoscům, podivná bitka demonstrantů, pět Čechů pod lavinou

Českem hýbaly v minulém týdnu hlavně debaty o tom, jestli má nebo nemá Česko platit únoscům. Také se u nás demonstrovalo pro i proti uprchlíkům a celé to vygradovalo v podivnou bitku zakuklenců. A smutná zpráva přišla z Rakouska, kde pod lavinou skončila pětice Čechů. A opět se diskutuje, jestli tam měli nebo neměli chodit.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Česká vláda zaplatila za dvě unesené Češky Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou 150 milionů korun. Tuhle informaci přinesl týdeník Respekt a o několik dní později ji potvrdil prezident Zeman. V médiích se od té doby vede debata o tom, zda se vůbec má něco platit za unesené české občany a zda je rozumné takové věci zveřejňovat. Zřejmě, pokud bychom byli v roli rodičů nebo příbuzných unesených lidí, nejspíš by odpověď byla jasná.

Česko platí únoscům

Samozřejmě platit, protože chceme své blízké mít doma. Z pohledu daňového poplatníka už situace tak jasná není, na fórech už se brblá něco o tom, že na Klokánky není a na Hanču s Tončou se peníze našly.  Je to sporná věc. Říká se, že Evropa spíš platí, USA striktně platit odmítají. Proto prý vidíme videa, kde zakuklení vrazi podřezávají krky Američanům, zatímco Evropané se po složitém vyjednávání a placení výkupného vrací domů. Neradi bychom tuhle otázku nějak definitivně řešili, každopádně není asi moc rozumné zveřejňovat kolik je český stát ochoten zaplatit. Nyní každý terorista ví, kolik by si tak mohl případně říct. Ne, že by to předtím nevěděl, ale teď to má potvrzené. Vůbec největší ostuda je však to, že se vůbec taková informace dostane na veřejnost. Kdo tuhle informaci vyzvonil novinářům, by zasloužil pověsit od Al-Kajdy za koule do průvanu.

Demonstrace bez legrace

Protiimigrační německé hnutí Pegida uspořádalo demonstraci proti uprchlíkům. Samozřejmě nechyběl Konvička, A.B. Bartoš, Okamura a další nahnědlé zjevy naší politické scény. Z opačné strany dorazili antifáci, sluníčkáři a další lidé, kteří by tu naopak viděli uprchlíky moc rádi, pokud možno v milionových počtech. Tyhle dva tábory se střetly v bizarní potyčce v Thunovské ulici. Nácci si vzali na sebe apartní bílé kukly, z druhé strany na ně pořvávaly davy odpůrců, obě skupiny oddělovalo sedm policistů v čapkách a v pozadí se pohyboval tajemný muž v hnědé bundě. Létaly dalžební kostky a jakési další předměty, ale nakonec se kromě velkého humbuku nestalo vlastně vůbec nic. Ovšem od té doby se řeší, zda celá věc nebyla jen zinscenované divadlo řízené policií, či zda dokonce zakuklenci nebyli policisté. Později se ukázalo, že zakuklenci byli známí fotbaloví chuligáni a muž v hnědé bundě byl policista snažící se obě skupiny odtrhnout. Vše řeší ještě inspekce ministerstva vnitra, protože není úplně jasné, jak mohli mít nácci na hlavách kukly, když to zákon zakazuje. Policisté je měli zatknout, jenže to by jich nesmělo být jen sedm a nesměli by se bát. Pomáhat a chránit tedy opět tak úplně nezafungovalo.

Pod lavinou zemřeli skialpinisté

Na závěr zcela bez humoru. Českou výpravu zasypala v Tyrolsku lavina. Vlastně to bylo hned několik lavin, což je jev poměrně vzácný. Právě díky tomu zemřelo pod hromadami sněhu pět českých skialpinistů. Hned se ozvaly hlasy, že profesionální vůdcové výpravy podcenili riziko, šli do míst, kam chodit neměli a celkově to je jejich vina. Vzhledem k tomu, že dva z nich byli mezi mrtvými, těžko už k tomu něco řeknou. Češi jsou sice známí tím, že v horách rádi riskují, ale tady to spíš vypadá na opravdu nešťastnou shodu náhod. Tři laviny za sebou z různých směrů, to je smrtící kombinace. Domácí pivní skialpinisté z hospody Na růžku ale mají jasno. Všichni měli zůstat doma, nikam nechodit a chlemtat pivo nebo aspoň grog. Pak by se jim nic nestalo. Po tomhle týdnu tedy platí, že co Čech, to skialpinista a odborník na terorismus v jednom. 

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co přinesl minulý týden: hrdinný obránce žen, zákazy vstupu, žokej smolař a nechutný Barnavernet

Co přinesl týden: motorek v závodním kole, neschopné české agenty a loď duchů