Proč Spider-Mana bude hrát už třetí herec v pořadí?

Pavoučího muže v červenomodrém obleku bude znát patrně dost dětí, dospívajících i dospělých na celém světě i u nás. Jenom ti opravdu starší ale vzpomenou, že od svého vůbec prvního populárního uvedení do kin v roce 2002 vystřídal již dva herce a chystá se zabalit do pavučin třetího. A proč vůbec?

Vůbec první pavučinku na plátnech natáhl Spider-Man v roce 2002 pod vedením režiséra Sama Raimiho. Hlavní role populárního hrdiny Marvelu spadla do klína Tobeymu Maguireovi a ten s ní dokázal držet krok i v dalších dvou pokračováních. Jeho tvář inkasovala rány od veleznámých padouchů a rivalů Spider-Mana, Zeleného Skřeta, Dr. Octopa, Skřeta juniora, Venoma nebo Sandmana. Ve třech dílech se tak prostřídali nejdůležitější z jeho záporáků, dostali jsme se i přes nejhorší krize jeho vztahu s Mary Jane nebo smrt strýčka a jeho nejlepšího kamaráda, Harryho. Studio Sony tudíž seznalo, že je čas na restart série, a tím se dostáváme k tomu, jak jsme dostali v pořadí druhého herce.

Maguire to prohrál o 8 let

Tobey Maguire (nyní 40) v době plánovaného restartu Spider-Manské série pomalu dozrával ke čtyřicítce, a Sony rozhodně chtělo provést restart se vším všudy, a vrátit tak Petera Parkera do jeho let v posledních ročnících na střední škole. Tudíž se nutně museli poohlédnout po někom mnohem mladším, nebo alespoň mnohem mladším svým vzezřením. A v tu chvíli jim na konkurzu padl do oka pohledný, mladě vypadající herec Andrew Garfield (nyní 32).

Tobey Maguire jako Spider-Man

Tobey Maguire jako Spider-Man

Garfield byl pro roli jako stvořený…

Andrew prošel konkurzem, ve 28 letech vypadal patrně stále tak, že by mu v baru nenalili, takže jsme se v roce 2012 dočkali dlouho vyhlíženého restartu. Hercův Parker byl svěží, ukecaný a vtipný. Dalo by se o něm říct, že se stal tahounem restartované série, jelikož Emma Stone jako blonďatá Gwen Stacy leckomu lezla na nervy, CGI postavy byly k neuvěření, doslova, a v těchto ohledech tak nová série vskutku kolísala. Herecký výkon a postava pro něj ušitá jak na míru ale zavdala i pokračování, tak jsme se natěšili i na Amazing Spider-Mana 2, kde se zlehka protáhnul skřet, umřela Gwen Stacy a už, už se začaly otevírat vrátka, ale…

Andrew Garfield vnikl pavoučímu muži pod kůži

Andrew Garfield vnikl pavoučímu muži pod kůži

..ale stejně starý jako Thor

Studio Sony a Marvel se rozhodli, že celý MCU ve filmu propojí. Každý hrdina s každým, začne se budovat mohutná aliance do budoucího Infinity War, která se ovšem ještě předtím musí projít utužující krizí v Občanské válce. A bum! Sem si Sony vytoužilo přistát se svým Spider-Manem, ale zase se jim objevil problém s obsazením. Andrey Garfield je totiž pouze o rok mladší než Chris Evans, který zvedá štít za Kapitána Ameriku, a téměř na chlup stejně starý s Chrisem Hemsworthem, který metá blesky jako Thor.

Holland za Garfielda

Holland za Garfielda

Holland bude válčit

Tak jsme se dostali na zdánlivý konec naší cesty, který doopravdy může být pouze zdánlivý, protože je pouze otázka času, kdy zase studiu Sony přeletí něco přes nos. To bychom potom mohli obrečet i nového, třetího herce Spider-Mana, již skutečně mladého Toma Hollanda, ve věku 19 let. Ten si tedy poprvé střihne roli pavoučího muže v Občanské válce, a my zatím můžeme jen odhadovat, jak se do dějové linie zapojí, a jaký jako Spider-Man bude…

…Protože Andrew Garfield byl tak dobrý, že po něm arachnologové pojmenovali novou doménu říše pavouků – Pritha garfieldi!

Jak se těšíte na Toma Hollanda vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Spider-man dohromady s Avengers? Možná…!

Nedomyšlený film. Mary Jane byla ve spidermanovi hloupá