Velké změny u Marvelu: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna kvůli urážkám. Proč to dělal a co si o tom myslí Kurt Russel a další herci?

James Gunn, který napsal scénář a natočil oba díly Strážců Galaxie, dostal vyhazov poté, co na povrch vyplavaly jeho staré nekorektní příspěvky na sociálních sítích. Disneyho postup ale vyvolal vlnu kritiky mezi herci i veřejností. Co bude s třetími Strážci Galaxie?

Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna kvůli urážkám na sociálních sítích

Disney, vlastník celého Marvelu, reagoval okamžitým rozvázáním veškeré spolupráce s Jamesem Gunnem ihned poté, co se na veřejnosti objevily jeho staré tweety, ve kterých reagoval na všechno možné dosti osobitým způsobem. Jeho příspěvky byly často sprosté a Gunn se trefoval do všeho možného. Nejhorší pro něho je ale fakt, že se jeho vtipy často týkaly tématu znásilnění nebo pedofilie. To je docela silná káva a v dnešní uhlazené době, kdy se netoleruje ani říct o noční obloze, že má černou barvu, nelze očekávat, že to projde u velké společnosti, jako je Disney.

James Gunn nebyl jen režisérem Strážců Galaxie, byl zároveň i jejich scénáristou a jako výkonný producent se podílel i na Avengers 4. Zároveň nedávno dokončil scénář třetích Strážců, teď ale není jasné, co s filmem bude.

Internet si všechno pamatuje

James Gunn na celou věc reagoval několika tweety, kde doslova uvedl, že se před lety stavěl do role provokatéra. Snažil se na sebe upozorňovat příspěvky a vtípky, ve kterých vytahoval nekorektní témata ve snaze vyvolávat pobouření. Od té doby se vyvinul v jiného člověka, změnil se jeho styl práce i humoru a neříká věci jen proto, aby všechny kolem šokoval. Také zdůraznil, že šlo vždy a pouze jen o vtípky a ne jeho vlastní zážitky. Na režisérovu obhajobu by se dalo říct, že přestože jsou některé jeho fórky skutečně drsné, jedná se o příspěvky staré deset let. Stačí taková doba na odpuštění? Předseda Disney Alan Horn si to ale evidentně nemyslí. Okamžitě vydal prohlášení, že podobné urážlivé chování není slučitelné s hodnotami studia,  a proto s režisérem společnost ukončuje veškerou spolupráci.

Herci stojí za režisérem

Na celou věc začalo na sociálních sítích reagovat ohromné množství lidí, včetně několika amerických stand-up komiků a samotných herců. Všichni se ozývají pro návrat režiséra a jeho vyhazov se jim nelíbí. Někteří komici se vyjádřili, že dnes opravdu panuje úplné embargo a šokovat lidi je přitom jejich způsob práce. Nejhlasitější ze všech obhájců režiséra je potom Dave Bautista, který hraje bijce Draxe. Ten ihned reagoval příspěvkem, že postup Disneyho neschvaluje a že je James Gunn jedním z nejmilejších a nejtolerantnějších lidí, co zná. Také doufá, že Disney změní názor. V nedávném rozhovoru však zašel ještě dál, když řekl, že ho celá situace štve a všechno je jen pomlouvačná kampaň ve snaze očernit jednoho člověka. Vyjádřil se dokonce ve smyslu, že pokud Disney alespoň nepoužije Gunnův scénář, bude chtít, aby ho nějak vyvázali ze smlouvy.

Navenek společnost netoleruje nic!

Velké společnosti dnes dávají od podobných případů okamžitě pryč, aby je nedejbože někdo nenařknul z urážlivých, nenávistných nebo rasistických projevů. Zkrátka se okamžitě od všeho distancovat, místo toho, aby se velké zvíře, jako Disney, za svého člověka postavilo a dokázalo si ho obhájit před rýpaly a hatery, kteří deset let staré tweety vyhrabali, aby Jamese Gunna poškodili.

K situaci se vyjádřil i „Star Lord“ Chriss Pratt, který řekl, že v žádném případě neobhajuje Gunnovy příspěvky, ale že je režisér dobrý člověk a přeje si jeho návrat. O problému promluvila i herecká legenda Kurt Russel, který ve dvojce ztvárnil Ega, otce Petera Qillla. Ten řekl, že to všechno ukazuje na to, jak je současná společnost příliš přecitlivělá. Na internetu se objevila i petice, která už má přes 300.000 podpisů. Dave Bautista přiznal, že si nemyslí, že by Disney svoje stanovisko změnil, a režisérův návrat je tak nemožný. Doufá, že bude alespoň použit napsaný scénář. Jeho nedávný příspěvek ale celkem dobře vystihuje celou situaci:

„Vyhozením Jamese Gunna Disney zraňuje celý Hollywood!“

„Nikdy nechybujte! Nemějte smysl pro humor! Nevyjadřujte se k politickým tématům! A tak dál!“

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Recenze: Mission Impossible – Fallout. Tom Cruise jako Ethan Hunt přijímá další sebevražednou misi, aby ochránil nás všechny. Stojí to za to?